Työhyvinvointia Shindon ja voimatuoksun avulla

0

Miltä kuulostaa rentouttava ja voimaannuttava parituntinen ulkona, kevään vihreyden keskellä, yhdessä työkavereiden kanssa? Hämeen ammatti-instituutin kehittämisporukka oli testaamassa Bloomington ja HyvinvointiaVilen -yrittäjien uutta yhteistuotetta. Yrittäjät ovat olleet mukana Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa ja samalla kehitelleet uuden Shindo-venyttelyä ja voimatuoksuja -yhteistuotteen. 

Tanja Reijomaa Bloomingtonista ja Helena Vilen HyvinvointiaVilenistä ovat osallistuneet Muutoksen kesyttäjä -hankkeen lukuisiin valmennuksiin ja yrittäjien henkilökohtaiseen sparraukseen. Keväällä 2023 heräsi ajatus yrityksille suunnatusta ”Shindo-venttelyä ja voimatuoksuja” -yhteistuotteesta sekä sen testaamisesta. Testiryhmä löytyi helposti Muutoksen kesyttäjä-hankkeen taustaorganisaation, eli Hämeen ammatti-instituutin henkilökunnasta.  

  • Tule rentoutumaan ja buustaamaan itsellesi kevätenergiaa shindovenytysten ja tuoksujen parissa, kehoittivat työhyvinvointipajan vetäjät Tanja Reijomaa ja Helena Vilen.

Shindo – mitä se on?

Shindo- venytysten juuret ulottuvat Japaniin, jossa se sai alkuunsa 1980-luvalla, kun Kazuko Kuratomi etsi apua keskosena syntyneen tyttärensä astmaan ja allergiaan, jotka näyttivät uhkaavan tyttären elämää. Etsittyään turhaan apua ja vastausta lääkäreiltä, sairaaloista ja erilaisilta hoitajilta hän päätyi etsimään ratkaisua lapsuudenaikaisista kokemuksistaan. Kuratomi päätti kokeilla näitä menetelmiä (mm.vyöhyketerapiaa) tyttäreensä päivittäin. Jonkin ajan kuluttua tytär alkoi toipua ja parani lopulta kokonaan. Vaikka alun perin shindolla hoidettiin Kuratomin sairasta lasta niin siitä on sittemmin kehittynyt laaja ja kattava, mutta kuitenkin yksinkertainen itsehoito- ja hoitomenetelmä kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Menetelmänä se on jatkuvasti kehittyvä eikä ole sidoksissa mihinkään filosofiseen tai uskonnolliseen näkemykseen. Menetelmän kehittäjän, sensei (opettaja) Kazuko Kuratomin, jatkuva itsensä kehittäminen ja opiskelu rohkaisee avoimuuteen uuden oppimisessa.

Helena Vilen auttaa Shindo-venyttelijää ja venytys tehostuu.

Kuuntele kehoasi Lepaan upeassa puutarhassa

Hämeen ammatti-instituutin henkilökunta toimi uuden Shindo-venttelyä ja voimatuoksuja -tuotteen testiryhmänä. Paikaksi valittiin upea Lepaan puutarha, jossa sijaitsee Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun puutarha-alan koulutusyksikkö. Kevätpäivän vihreys ja lämpö kruunasivat testiryhmän kokemuksen.

Shindo-venyttelyn aluksi Helena Vilen kertoi, että Shindossa on kuusi perusvenytystä ja niitä tehostavia ja pehmentäviä variaatioita, jotka opettavat kuuntelemaan omaa kehoa. Harjoitusten ja hengityksen avulla voi rentoutua ja päästää irti kehon ja mielen jännityksistä. Shindo auttaa myös löytämään omaa tasapainoa ja keskilinjaa. 

  • Venyttelytunneilla ikään kuin istahdetaan oman kehon ääreen kysymään, mitä sille kuuluu? Tunneista erityisiä tekee se, että ohjaaja tulee tukemaan liikkeitä ja auttaa venyttelijää löytämään omalle keholleen sopivimman tavan venytellä. Syvä hengitys ja rauhalliset venytykset auttavat päästämään irti stressistä, kehää kiertävistä tunteista ja vapauttavat tähän hetkeen, Helena Vilen kertoo.

Voimatuoksu – Parfyymi eteerisistä öljyistä

Tanja Reijomaan vetämässä parfyymipajassa jokainen valmisti oman voimatuoksun. Oma voimatuoksu on uniikki roll-on -parfyymi, joka valmistetaan eteerisistä öljyistä sekä jojobaöljystä.

  • Omin käsin tehty luonnollinen hoitava voimatuoksu on ihana lahja itselle. Parfyymipajassa sai jokainen päästää sisäisen parfymöörin valloilleen. Osallistujat saivat nuuhkia eri tuoksuja ja valmistaa oman koktailin eri tuoksuista. Luonnollinen parfyymi on jokaisella omanlainen, sillä vaihtoehtoja sekoitella eri öljyjä oli parikymmentä sorttia. Kun oma nenä on valinnut parfyymin raaka-aineet, on tyytyväisyys taattu, Tanja Reijomaa iloitsee.

Uuden työhyvinvointituotteen ideana on, että osallistujat jatkavat Shindo-venyttelyä myös kotona ja siten pitävät omasta hyvinvoinnistaan huolta. Voimatuoksua ranteeseen sipaisemalla pääsee myös uudelleen ihanan työhyvinvointipäivän tunnelmaan ja tuoksu tukee omaa hyvinvointia ja päivästä saatuja hyötyjä.

Tuoksupajassa jokainen valmisti oman voimatuoksun Bloomington Tanja Reijomaan johdolla. Tanja kuvassa oikealla.

Huikea palaute

Työhyvinvointihetki kesti noin pari tuntia. Osallistujia kuvattiin, jotta yrittäjät saivat käyttöönsä hyviä markkinointikuvia. Lopuksi kerättiin palaute osallistujilta.

Mukana oli noin parikymmentä Hämeen ammatti-instituutin henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä. Testiryhmältä kysyttiin esimerkiksi mitä tuote voisi maksaa, jos sen ostaisi itselle tai lahjaksi jollekin toiselle. Lisäksi kysyttiin plussat ja miinukset sekä vapaata kommentointia yhteistuotteesta. Myös seuraavana päivänä henkilökunta palasi aiheeseen ja kommentoi tilaisuutta.

  • Ihana toteutus, olo oli todella rentoutunut tilaisuuden jälkeen.
  • Tuoksupajan tuoksuja oli kiva nuuhkia. Oma tuoksu tuntui ensin voimakkaalta, mutta sitten laantui nopeasti miedommaksi.
  • Sydän täynnä onnea! Ihana hetki.
  • Tuoksun avulla kotona tuntui kaikki sujuvan ja vuorovaikutuskin toimi hyvin!

Muutoksen kesyttäjä -hanke

Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, HAMK Smart -tutkimusyksikön ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Hankkeen kesto on 1.8.2020-30.06.2023. 

 

Teksti ja kuvat: Kirsi Sippola, Helena Vilen ja Tanja Reijomaa.

Bloomington – Hyvinvoinnin huoltamo.

HyvinvointiaVilen

Hämeen ammatti-instituutti

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin toteuttama Muutoksen kesyttäjä -hanke.

Leave A Reply