Kotimaista mansikkaa ja vadelmaa ulkomaalaisten poimimana

0

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy sijaitsee Hattulassa Hämeenlinnan lähellä. Tilalla on seitsemän hehtaarin alalla 79 marjanviljelyyn sopivaa kasvutunnelia, joihin on jo hyvissä ajoin keväällä istutettu mansikkaa ja vadelmaa. Ensimmäiset mansikat valmistuvat toukokuun lopussa, joten lakkiaisiin ja muihin kevään juhliin voi suunnitella mansikkakakkua jälkiruoaksi. Vadelman satokausi alkaa hiukan myöhemmin.

  • Tunneleissa viljeleminen takaa paremman ja pidemmän satokauden sekä tasalaatuisemmat marjat. Aloitamme tunneleiden muovituksen jo aikaisin keväällä. Ensimmäiset mansikantaimet istutetaan maaliskuussa ja satoa tulee lokakuulle saakka. Tilalla on parhaimpaan sesonkiaikaan noin 80 työntekijää. Suurin osa on Ukrainasta ja Latviasta, Eino Markkanen Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy:stä kertoo.

Mansikkaa ja vadelmaa kasvatetaan tilalla noin 250 000 kiloa vuodessa. Mansikkaa on 100 000 kg, vadelmaa 150 000 kg ja karhunvadelmaa 4000 kg. Myyntiin marjat päätyvät pääasiassa S-ryhmän ja Lidlin kautta. Pienempiä eriä menee myös lähikauppoihin, tukuille, torikauppiaille ja jäätelön valmistukseen.

  • Jos tykkäät kotimaisista vadelmista, niin syömäsi marjat voivat olla meidän tilaltamme peräisin. Tuotamme noin 10-15 % suomalaisista vadelmista, Eino Markkanen iloitsee.

Vastuullisesti tuotettuja marjoja

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy:ssä panostetaan vastuullisuusasioihin. Työntekijät asuvat lähellä työpaikkaa Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan puutarha-alan oppilaitoksen opiskelija-asuntolassa.

Marjojen pölytyksestä huolehtivat kimalaiset ja mehiläiset. Pölytyspalvelu ostetaan ulkopuoliselta yrittäjältä.

  • Marjoihin ei tarvitse käyttää kasvinsuojeluaineita vaan käytämme biologista torjuntaa kuten luonnonmukaisia petopunkkeja, Eino Markkanen kertoo.

Kun satokausi on ohi, voidaan vielä hyödyntää marjojen istutuspaakut, jotka päätyvät naapurin pellonparannusaineeksi.

Ulkomaalaiset hyviä työntekijöitä

Marjatilalla on käytetty ulkomaista työvoimaa jo vuosikausien ajan. Työkielenä on englanti. Latvialaiset osaavat englantia ja he toimivat ohjaajina ukrainalaisille, joista hyvin harva puhuu englantia.

  • Yleensä opastan itsekin paljon ja kerron miten haluan, että hommia tehdään. Yhteistyöllä saadaan työt hyvin hoidettua ja herkulliset marjat noukittua. Emme pärjäisi ilman ulkomaalaisvahvistuksia ja olen todella iloinen, että saamme hommiin ammattitaitoisia työntekijöitä, Eino Markkanen toteaa.

Kulkeva-hanke

KULKEVA-hanke on maakunnallinen maahanmuuttoon liittyvä koordinaatiohanke, jonka toimenpiteet ja tapahtumat koskevat Forssan, Riihimäen ja Hämeenlinnan seutukuntia. KULKEVA-hankkeen tavoitteena on edistää työperäistä maahanmuuttoa ja kansainvälisten osaajien integroitumista Kanta-Hämeessä. Toimenpiteitä kohdistetaan erityisesti teknologia alojen – (HAMK), majoitus- ja ravitsemusalan (KKT) ja luonnonvara-alan (HAMI) yrityksiin. Hanke on saanut AKKE-rahoituksen Hämeen liitolta 1.4.2023-31.12.2024 väliseksi ajaksi. Hankkeen päätoteuttaja on Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Hankkeen osatoteuttajat ovat HAMK Edu ja Hämeen ammatti-instituutti.

Tutustu lisää:

Kulkeva-hanke.

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy

Hämeen ammatti-instituutti.

HAMI, puutarha-ala.

Teksti ja kuva: kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti

Leave A Reply