Turkulainen Juha Pietilä jäi reserviin ja eläkkeelle vuonna 2015 puolustusvoimista. Joutenolo ei kuitenkaan tuntunut luontevalta, joten vuonna 2021 hän päätti opiskella uuden ammatin ja olla vielä mukana työelämässä. Tänä syksynä hän valmistuu metsuriksi HAMIsta.
”Puolustusvoimissa tein paljon abstraktia työtä, joten nyt minua kiinnosti käsillä tekeminen ja konkreettinen työntuloksen näkeminen. Metsäala tuntui omalta, koska olen metsästänyt vaimoni kanssa jo 30 vuodenajan. Vaimonikin opiskelee tällä hetkellä luonnonvaratuottajaksi.”
”Metsäalassa yhdistyy ulkona olo ja uuden oppiminen. Ovathan metsät myös ajankohtainen aihe esimerkiksi hiilinieluista puhuttaessa, ja metsänhoito herättää paljon ajatuksia. Keskustelua on mukavampi seurata paremmilla tiedoilla.”
Lehtori Juha Mäkelä teki vaikutuksen
Pietilällä oli kolme vaihtoehtoa, joita hän pohti oppilaitoksekseen.
”Lehtori Juha Mäkelä soitti minulle HAMIsta ja teki minuun erittäin positiivisen vaikutuksen. Hän kertoi monimuoto-opinnoista ja millaista osaamista saan opinnoista. Hänen rauhallisuutensa ja varmuutensa vakuuttivat minut.”
Monimuoto-opinnoissa suuri osa opiskelusta suoritettiin verkossa ja lähijaksot järjestettiin Evon toimipisteellä.
”Lähijaksot olivat hyvin suunniteltu. Aina oli tekemisen meininki, eikä ollut turhaa joutokäyntiä. Opettajakunta oli ammattitaitoista ja kaikilla oli pitkät kokemukset alalta. Ohjelma oli vuodenkierron mukaista ja painottui käytäntöön.”
”Yrittäjänä voi tehdä oman jaksamisen mukaan töitä”
59-vuotiaana töihin palaaminen ei ollut itseisarvo, mutta Pietilä koki olevansa vielä työkykyinen ja halusi pysyä aktiivisena, koska fyysisen kunnon ylläpito eläkkeellä on tärkeää. Toki uudesta ammatista saatava taloudellinen hyöty kiinnosti myös. Pietilä perustikin melko pian opintojen alettua oman yrityksen ja hankki y-tunnuksen, jotta pystyisi ryhtymään töihin, kun tilaisuus tulee.
”Osana opiskeluita piti kartoittaa työmahdollisuuksia ja yrittäjyys nousi esiin vahvimpana. Metsurialalla on vain vähän kuukausipalkkalaisia ja yrittäjänä voi tehdä oman jaksamisen mukaan töitä. Kulutkin pysyvät kohtuullisina, kun tekee itse vaikkapa kirjanpidon, jota käytiin kouluaikana läpi. Verottajan sivuilta löytyy myös ohjeita esimerkiksi ennakko- ja arvonlisäveroihin liittyen.”
Tällä hetkellä Pietilä työskentelee aliurakoitsijana.
”Evon lähijaksolla tapasin 25-vuotiaan metsäalan yrittäjän Varsinais-Suomesta. Hänen kanssaan oli puhetta, että voisin tehdä hänelle työharjoittelua tai toimia joskus aliurakoitsijana. Keväällä sitten siirryttiin sanoista tekoihin ja tällä hetkellä toimin hänelle aliurakoitsijana. Teen noin 3–4 päivänä viikossa töitä hänelle.”
Hän suositteleekin yrittäjäksi ryhtymistä kaikille metsurialan opiskelijoille, jolloin heidän työllistyminen on verrattomasti todennäköisempää. .
”Metsurin hommissa alkuinvestoinnit ovat kohtuulliset. Toki saattaa joutua jonkinlaisen lainan hakemaan, mutta puhutaan ehkäpä muutaman tuhannen euron investoinnista kymmenien tuhansien sijasta. Jos sitten jotain yllättävää tapahtuu, voi nostaa kädet pystyyn, eikä silti menetä taloa alta.”
”Ei kannata luopua töistä ennenaikaisesti”
Lopuksi Pietilä lähettää terveisiä kaikille, jotka harkitsevat työntekoa eläkkeelle jäännin jälkeen.
”Kannattaa jatkuvasti kehittää itseään. On hyvä pitää yllä sosiaalisia kontakteja ja laajentaa niitä. Ei kannata luopua ennenaikaisesti, jos kokee että on mahdollista olla työelämässä. Alanvaihto virkistää, ja uudella alalla voi hyödyntää entistä osaamistaan.”
Enempää hän ei ole suunnitellut opiskelevansa, vaikka opiskeluaika olikin antoisaa.
”Olen nyt saavuttanut tavoitteeni eli uuden tutkinnon ja töitäkin tältä uudelta alalta. Ehkä tässä iässä muutama vuosi lisää opiskelua ei tuo enää niin paljon hyötyä, koska olen jo tyytyväinen nykytilanteeseen. Aion tehdä töitä ainakin toistaiseksi. Työ tuntuu taas mielekkäältä.”
Kirjoittanut haastattelun pohjalta Sara Vihinen
Kansikuva ja kuvat 1-3: HAMIn kuvituskuvia
Haastattelu on osa Osaaminen näkyviin -viikkoa, jota organisoi Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Viikon tavoitteena on auttaa ihmisiä ja yhteisöjä huomaamaan osaamistaan, tekemään sitä näkyväksi ja nostaa aihetta julkiseen keskusteluun. HAMIssa haluamme nostaa esille opiskelijoidemme osaamista.