Euroopan unionin rahoittamissa hankkeissa pitää olla ohjausryhmä, joka tuo hankkeeseen ulkopuolista näkemystä, verkostoja ja kokemusta. Muutoksen kesyttäjä -hankkeen ohjausryhmässä on julkisten organisaatioiden edustajia sekä yksityisyrittäjiä. Anne Enckelman on ensimmäistä kertaa mukana ohjausryhmätyöskentelyssä. Anne edustaa ohjausryhmässä yksinyrittäjiä ja hänen oma yrityksensä on nimeltään Kuntavalmennus.
Anne on toiminut yksityisyrittäjänä reilut 10 vuotta. Kuntavalmennuksen idea on lähiesimiesten ja asiantuntijoiden tukeminen muutoksessa.
– Aikaisemmin yrityksen toiminta painottui enemmän markkinointiin ja viestintään, mutta nykyisin työni on pääasiassa koordinoida erilaisia kuntien esimiesten ja asiantuntijoiden valmennusohjelmia. Julkisen sektorin ja järjestöjen toimintaympäristö ja rooli on suuressa murroksessa, ja sen vuoksi vastuuhenkilöiden osaamisen merkitys korostuu. Yritykseni toimii verkostojen kautta ja näin ollen valmennuksissa kouluttavat omien alojensa huippuosaajat, Anne Enckelman kertoo.
Anne Enckelmania pyydettiin Muutoksen kesyttäjä -hankkeen ohjausryhmään vuonna 2020, kun hanke oli saanut rahoituspäätöksen. Muutoksen kesyttäjä -hankkeen tavoitteet ovat 1) yritysten auttaminen jaloilleen koronan jälkeen, 2) yritysten henkilöstön ja yksinyrittäjien työhyvinvoinnin vahvistaminen sekä 3) verkoston ja vuorovaikutuksellisuuden vahvistaminen.
– En ole koskaan aikaisemmin ollut mukana missään hankkeessa. Vuoden kokemuksella voin todeta, että hankemaailma on antanut minulle uusia oivalluksia. Olen saanut myös uusia yhteistyökumppaneita ja olikin hienoa päästä tapaamaan heitä hankkeen ohjausryhmän kokouksessa lokakuussa livenä. Koronan vuoksi olemme aikaisemmin kokoustaneet vain Teamsin välityksellä, mikä sekin on toiminut näissä kokouksissa hyvin, Anne juttelee.
Ohjausryhmän tehtävänä on kokoontua joitakin kertoja vuodessa ja seurata hankkeen toteutumista. Ohjausryhmään kerätään eri alojen osaajia ja hyödynnetään heidän verkostojaan muun muassa hankkeen viestinnässä.
– Olen jo pikkuhiljaa pääsemässä jyvälle hankemaailmasta. Aluksi pelkkä hankkeisiin liittyvä sanasto tuntui vieraalta. Ohjausryhmän kokouksissa nostetaan esiin esimerkkejä siitä, mitä todellisuudessa hankerahoituksella on saatu aikaan. Viimeisimmässä Muutoksen kesyttäjä -hankkeen ohjausryhmässä katsottiin esimerkiksi mukana olleista yrittäjistä tehtyä Voimavideota ja tutustuttiin valmennusmateriaaleihin, joita yrittäjät voivat hyödyntää jälkikäteenkin. On todella kiva nähdä mitä konkreettisia tuloksia hankkeella saadaan aikaan, Anne kiittelee.
Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Lue lisää hankkeesta osoitteessa www.hamk.fi/muke
Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti