Näin ei pitäisi käydä

0

Turvallisesti Hämeessä -hankkeessa rekrytoitiin alkukeväällä opiskelijoita, jotka toimivat oppilaitosagentteina. Agentit koulutettiin keväällä Riihimäen ajoharjoittelukeskuksessa. Nuoret agentit tuottavat hankkeen aikana yhdessä Hyrian media-alan opiskelijoiden kanssa nuorten kielellä kuva- ja videomateriaalia, joiden avulla pyritään havainnollistamaan turvallisen liikennekäyttäytymisen perusasioita. Yksi hankkeessa mukana olevista media-alan opiskelijoista on Terho Turunen, jonka YouTube-tuotos on nyt julkaistu. Lyhytelokuva kantaa nimeä ”Näin ei pitäisi käydä”.

Nuorten onnettomuustilastot ovat synkkää luettavaa. Ulosajoissa menehtyi lähes puolet nuorista uhreista ja nokkakolareissa menehtyi joka kolmas uhreista. Tieliikenteen rattijuopumustapauksissa kuolleista ja loukkaantuneista neljä kymmenestä on nuoria. Lyhytelokuvassa nähdään juurikin erilaisia syitä, mitkä näihin synkkiin onnettomuuksiin ovat johtaneet.

Lyhytelokuvalla Turunen haluaa selkeästi osoittaa, miten liikenneturvallisuudelle suurimpia riskejä eivät ole pelkästään humalassa ajaminen, ylinopeus tai näyttämisen tarve. Yhtä pahoja ovat matkustajien häiriökäyttäytyminen, kuljettajan selkeä häirintä ja ajoon puuttuminen, sekä epäedulliset olosuhteet autossa, lähinnä infernaalinen melu. Kuljettaja ei keskity ajamiseen, vaan esim. kännykkä vie kaiken huomion muualle. Myös turvavöiden käyttämättömyys ja kavereiden yllytys saattavat koitua kohtalokkaiksi syiksi päätyä ojaan.

Tutkimusten mukaan nuorten kuljettajien onnettomuusriski pienenee ajokokemuksen ja iän karttuessa. Kokematon kuljettaja ei aina osaa kiinnittää huomiota sellaisiin seikkoihin, joista saattaa aiheutua vaaratilanteita. Ajokokemuksen ohella riskejä lisää nuoreen ikään kuuluva puuttuva elämänkokemus.

Terhon lyhytelokuvan löydät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=sW7jTi9bdAg

Hämeen ammatti-instituutti, Ammattiopisto Tavastia ja Hyria Koulutus ovat mukana liikenneturvallisuustyö hankkeessa yhdessä Traficomin ja Riihimäen ajoharjoitteluradan kanssa.

Terho turunen kuvaa omalle YouTube -kanavalleen

Leave A Reply