Kuka on seuraava moottorisahauksen mestari?

0

Suomifilmin tukkilaisjätkä oli aikansa ammattilainen tukin uitossa. Nykyään metsäalan ammattilaiset kisaavat muun muassa moottorisahauksen mestaruudesta. Hämeen ammatti-instituutin metsäalan opiskelijat ovat mukana kisajärjestelyissä, kun moottorisahauksen ammattilaiset saapuvat Evolle huhtikuussa. Evon opiskelijat järjestävät tapahtumaa ja tekevät muun muassa kisapuita osallistujille. Moottorisahauksen harjoituskilpailu järjestetään 7.-8.4.2022 yhdessä SUMOKI ry:n eli Suomen moottorisahauskilpailijat ry:n kanssa.

Hämeen ammatti-instituutista valmistuu metsäalan ammattilaisia metsuri- ja metsäpalveluiden tuottajan opinnoista. Opinnoissa on myös valinnaisia tutkinnonosia. Metsien monikäytön opinnoissa opiskellaan muun muassa kenttäsahausta.

  • Kenttäsahauksen tutkinnon osassa harjoitellaan puun jatkojalostusta joko kenttäsirkkelillä tai vannesahalla. Kenttäsirkkelillä tukeista valmistetaan mitallistettua sahatavaraa, eli lautaa ja lankkua, jota voi ostaa puutavaraliikkeistä. Vannesahalla valmistetaan yleensä erikoissahatavaraa. Tällä hetkellä mäntytukeista sahataan pelkkoja, jotka hyödynnetään hirsirakentamisessa, kertoo lehtori Antti Tiilola Hämeen ammatti-instituutista.
SUMOKIn ja HAMIn järjestämät moottorisahauskisat ovat huhtikuussa. Kisaa varten tehdään opiskelijoiden kanssa valmisteluja.

Evon retkeilyalueella opiskelijoiden töitä esillä

Hirsitöissä harjoitellaan puurakentamista ja hirrenveiston perusteet. Evolla on saha ja sen uusin laite on hirsisorvi. Toisen vuoden metsuriopiskelijat ovat ensimmäisiä, jotka pääsevät kokeilemaan uutta laitetta.

  • Pääsääntöisesti sorvilla tehdään moottorisahakilpailuja ja -harjoituksia varten kisapuita, joiden pituus ja läpimitta määräytyvät kisalajien mukaan. Sopivalla terävarustuksella sorvilla voidaan tehdä myös hirsien varauksia ja nurkkasalvoksia. Harjoittelemme myös pelkka- ja pyöröhirren veistoa. Valmiita tuotteita löytää esimerkiksi Evon retkeilyalueelta. Vuosien varrella opiskelijat ovat valmistaneet mm. pitkospuita, siltoja ja laavuja palvelemaan alueen retkeilijöitä, Antti Tiilola kertoo.
Hämeen ammatti-instituutin metsuriopiskelijat pääsevät opinnoissaan veistelemään pyöröhirsiä.

Moottorisahakisa

Metsäala on koneellistunut vuosien saatossa todella paljon. Suomen moottorisahauskilpailijoiden (SUMOKI ry) mukaan kisoja on järjestetty pitkään ja metsätyön ammattilaiset ovat mittailleet paremmuuttaan motintekokilpailuissa, kuorintapukin äärellä, tukkilaiskisoissa ja muissa runsaasti kestävyyttä ja fyysistä voimaa vaativissa lajeissa. Nykyään moottorisahauskilpailussa on viisi eri tehtävää: 1) puun tarkkuuskaato, 2) oksien karsiminen, 3) moottorisahan teräketjun vaihto 4) alta-päältä sahaus sekä 5) tarkkuuskatkaisu. Asuntola- ja ammatillinen ohjaaja Eemil Mäkelä Hämeen ammatti-instituutista on kisojen järjestelyissä vahvasti mukana.

  • Evon moottorisahauksen harjoittelukisat ovat huhtikuussa. Evo on luonnollinen kilpailupaikka, koska Evon metsäalan oppilaitos on perustettu jo 1800-luvulla ja meillä on pitkät perinteet asian edistämisessä. Hienoa on se, että opiskelijat saavat olla mukana järjestelyissä ja samalla he pääsevät harjoittelemaan kisalajeja. Tervetuloa mukaan kisoihin jännäämään, kuka voittaa tällä kertaa!, Eemil Mäkelä kehottaa.

Olisiko sinusta tukin kuorintaan? Katso video: https://youtu.be/Hqmli81o0hI

 

Teksti ja kuvat: Antti Tiilola, Eemil Mäkelä ja Kirsi Sippola.

Lue lisää:

Hämeen ammatti-instituutti 

HAMIn Evon oppimisympäristöt

SUMOKI ry 

Leave A Reply