Kestävä tulevaisuus: Akkukäyttöiset sahat

0

Hämeen ammatti-instituutin Evon metsäalan opiskelijat pääsevät opinnoissaan harjoittelemaan puiden kaatoa akkukäyttöisillä laitteilla. Akkukäyttöisten sahojen etuna ovat mm. helppo käynnistys, vaimea ääni ja pakokaasuttomuus. Akkukäyttöiset työvälineet ovat osa HAMIn kestävä tulevaisuus -ohjelmaa, jossa konkreettisilla kestävillä valinnoilla on suuri merkitys oppilaitoksen toiminnassa.

HAMIn metsuri-metsäpalvelujen tuottajan opinnoissa opiskelijat harjoittelevat puiden kaatoa mm. kiinteistö- ja asuinalueilla sekä talous- ja virkistysmetsissä. Kestävän kehityksen oppilaitoksena HAMIn metsäalalla on käytössä akkukäyttöisiä laitteita kuten moottorisahoja, oksasahoja, akkupuhaltimia jne.

  • Opiskelijat harjoittelevat puun kaatoa, karsimista ja pätkimistä bensa- ja akkukäyttöisillä sahoilla. Akkukäyttöisiä sahoja ostettiin opetuskäyttöön ensi kerran noin 4-5 vuotta sitten. Näiden vuosien aikana akut ovat kehittyneet valtavasti, kertoo lehtori Jyrki Haavisto Hämeen ammatti-instituutin Evon toimipisteestä.
Hämeen ammatti-instituutin lehtori Jyrki Haavistolla on hyviä kokemuksia akkusahoista.

Metsuri-metsäpalvelujen tuottajat työskentelevät esimerkiksi metsäpalveluyrityksissä, kaupunkien metsien hoitajina tai itsenäisinä yrittäjinä. Opinnoissa harjoitellaan sekä metsissä, että asuinalueilla. Metsissä voiton vie vielä polttomoottorikäyttöinen saha, koska metsässä on vaikea ladata akkuja. Akkukäyttöisten sahojen akkujen kesto on kuitenkin parantunut huomattavasti viime vuosien aikana.

  • Nyt akkukäyttöisellä sahalla voi työskennellä vaikka koko päivän, jos on muutama vara-akku mukana. Kaupunkiympäristössä, asutuksen keskellä, on järkevää käyttää akkukäyttöisiä sahoja. Ne ovat turvallisia ja hiljaisia. Lisäksi ne saa napin painalluksella käyntiin, eikä pakokaasua tarvitse haistella. Kaupunkiympäristössä akut saa myös ladattua nopeasti esim. talon ulkovirtapistokkeesta, Jyrki Haavisto juttelee.

Oppilaitoksen tehtävänä on tuoda opiskelijoille mahdollisuuksia kokeilla ja oppia erilaisten laitteiden käyttöä sekä uusinta tekniikkaa. Vertailtaessa polttomoottorikäyttöisiä ja akkukäyttöisiä sahoja Jyrki Haavisto uskoo vakaasti akkukäyttöisten sahojen lisäävän edelleen suosiotaan.

  • Akkukäyttöisillä sahoilla on merkitystä myös työviihtyvyyden lisääntymisenä. Pakokaasuttomuus tekee työstä terveellisempää ja äänimelu on paljon vähäisempää. Metsureiden kommunikointi paranee, kun ei enää tarvitse huutaa moottorin äänen yli, Jyrki Haavisto kiittelee.

Hämeen ammatti-instituutti (HAMI) on Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) tytäryhtiö. HAMI toimii HAMKin kanssa samoissa yksiköissä muun muassa Mustialassa, Evolla, Lepaalla ja Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa. Hämeen ammatti-instituutista valmistuu 2. asteen käytännön osaajia muun muassa maatalous-, metsä-, puutarha- ja elintarvikealalle. HAMIssa koulutetaan myös liikenneopettajia ja johtamisen sekä esimiestyön ammattilaisia.

VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus

Hämeen ammatti-instituutti on mukana valtakunnallisessa VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeessa. Opetushallituksen rahoittama VASKI yhdistää 61 oppilaitoksen kestävän kehityksen osaamisen. Hankkeen kumppanit luovat yhdessä ammatilliselle koulutukselle tulevaisuuden tiekartan, joka vahvistaa kestävää kehitystä ja vihreää siirtymää. Hankkeessa mukana oleminen vahvistaa HAMIn omaa strategista päätöstä viedä Kestävä tulevaisuus -ohjelmaa eteenpäin.

HAMIlle OKKA-säätiön sertifikaatti kestävästä kehityksestä

OKKA-säätiö on auditoinut Hämeen ammatti-instituutin toiminnan ja myöntänyt kestävän kehityksen seritifikaatin HAMIlle vuonna 2022. OKKA-säätiö toimii opetusalan kestävän kehityksen asiantuntijatahona ja koulutuksen uudistajana. Säätiö vastaa valtakunnallisesta Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnista. OKKA-säätiön palautteen mukaan Hämeen ammatti-instituutin toiminnan taso täyttää vaatimukset kaikkien vaadittavien indikaattoreiden osalta.

Lue lisää:

Hämeen ammatti-instituutti

HAMI, metsäalan koulutus

Vastuullinen, trendikäs ja kiinnostava metsäala somessa -hanke on käynnissä. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa metsäalan tunnettuutta ja arvostusta sekä lisätä alan vetovoimaisuutta ja innostaa alalle lisää opiskelijoita.

Metsämiesten säätiö. #mmsäätiö

Kuvat: lehtori Jyrki Haavisto, Hämeen ammatti-instituutti

Teksti: kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti

Leave A Reply