Kassan kilinä on yrittämisen perusedellytys

0

Heidi Cavén aloitti Toimistopalvelu HeiCan juuri ennen koronaa, syksyllä 2019. Yrityksen lento jäi lyhyeksi, koska pandemia oli liian iso asia selätettäväksi. Ikuisena opiskelijana Heidi on kuitenkin mielissään, että pääsi Muke-hankkeen valmennuksiin ja sparrauksiin mukaan. Päivitetyin tiedoin hän on valmis seuraaviin haasteisiin, sillä kesäkuussa Heidillä alkaa uusi työ, tällä kertaa työntekijänä valtion organisaatiossa.

Heidi Cavén on toiminut yli kaksikymmentä vuotta erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Toimistopalvelu HeiCan liikeidea perustui Heidin vahvuuksiin ja ideana oli auttaa muita yrittäjiä erilaisissa viestintään liittyvissä asioissa, kuten digimarkkinoinnissa, kuvien ja videoiden käsittelyssä ja kirjoittamisessa.

– Yritystoimintaa aloittaessani suunnittelin asioita monelta eri kantilta. Alussa asiakkaana oli pari työllistävämpää yritystä, mutta kun näistä työt vähenivät, yrityksen tunnetuksi tekeminen ja töiden saanti ei ollut helppoa koronan puristuksessa. Suurin yllätys itsellenikin on ollut pandemian vaikutus eri yrityksiin. Toisilla riittää töitä enemmän kuin normaalisti ja toiset, kuten minä, ovat joutuneet huomaamaan sen aiheuttaman negatiivisen vaikutuksen, Heidi Cavén pohtii.

Heidi on ollut mukana Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin vetämässä Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa, jonka rahoitus tulee pääosin Euroopan Sosiaalirahastosta. Muutoksen kesyttäjän tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronasta. Hankkeen ensimmäisessä valmennusryhmässä on mukana noin 35 yritystä. Hankkeessa on järjestetty yrityksille muun muassa henkilökohtaista sparrausta sekä yhteisiä webinaarivalmennuksia.
– Valmennusten skaala on ollut riittävän monipuolinen ja oma kokemus koko hankkeesta on ollut erittäin positiivinen. Olen ollut tyytyväinen webinaarien antiin, koska ne ovat erittäin hyviä oman osaamisen lisääjiä. Lisäksi valmennus on tuonut verkostoitumismahdollisuuden muiden pienyrittäjien kanssa. Pandemia-aikana kaikki on tapahtunut verkossa, mutta ehkä juuri sen takia, itsekin ehdin osallistumaan aika moneen koulutukseen, Heidi kertoo.

Eniten osallistujia Muutoksen kesyttäjä -hankkeen järjestämissä valmennuksissa keväällä 2021 ovat keränneet sosiaalisen median, diginäkyvyyden, verkkokaupan, markkinoinnin sekä hakukoneoptimoinnin valmennukset. Tarjolla on ollut myös muun muassa ajanhallintaa, sisäisten prosessien tehostamista, palvelumuotoilua, asiakaspolun määrittämistä ja talousosaamisen lisäämistä.

– Olen päässyt kertaamaan ja päivittämään tietojani. Muiden kommentit ovat antaneet syvyyttä asioiden ajatteluun. Ehkä tietyt asiat, joihin on itselläni ollut selkeäkin mielipide, ovat saattaneet hiukan muuttua näiden yhteisten valmennusten kautta. Ehkä eniten ajattelemisen aihetta antoi yrityksen ydinliiketoiminnan webinaari, mutta monet muut kuten some ja digiasiat sekä tuotteistus osoittautuivat myös tarpeellisiksi. Erityisen hyvänä pidän talousasioiden käsittelyä, koska yritystoiminnan perusedellytys on saada kassa kilisemään, jotta yritys pysyy hengissä, Heidi summaa.

Muutoksen kesyttäjä -hankkeeseen osallistuneet yksinyrittäjät ovat saaneet valitsemassaan aihepiirissä henkilökohtaista sparrausta Hämeen ammatti-instituutin tai Hämeen ammattikorkeakoulun asiantuntijoilta.
– Sparrauksista on hyviä kokemuksia, koska ulkopuoliset sparraajat katsovat toimintaa kokonaisuutena, kun itse saattaa pohtia jotain toiminnan pientä osaa. On ollut hyviä keskusteluja, inttämisiä, valaistumisia ja tehtyjä kokeiluja sparraajan keskusteluiden tuloksena, Heidi kiittelee.
Heidi Cavén on koronan vuoksi lopettelemassa yritystoimintaansa. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta uuden työpaikan vuoksi. Heidin liikeideana oli auttaa muita yrityksiä arjen kiireessä. Pandemia muutti kuitenkin totaalisesti muidenkin yritysten tilanteen. Moni yritys lomautti omia työntekijöitä tai laittoi heitä etätöihin, silloin ei myöskään tarvittu Heidin palveluita.

– Mielenkiintoista on kuitenkin ollut oma kasvaminen yrittäjätaipaleen aikana. Kun töitä ei ole ollut, on ollut hauska huomata, mihin kaikkeen oma energia on riittänyt. Tylsäksi aika ei ole tullut, kun koko ajan on ollut jotain menossa mm. Muke-opiskelua, Rotary-toimintaa ja harrastuksia. Uutena innostuksena on ollut korujen teko. Tietysti ihanat perheenjäsenet, kissat Alma ja Kerttu, pitävät jalat maassa. Yrittäminen on ollut erittäin mielenkiintoista aikaa ja koskaan ei pidä sanoa ei. Aika näyttää, tuleeko yrittäminen vielä tavalla tai toisella kuvioihin jossain tulevaisuuden käänteessä, arvoituksellinen Heidi toteaa hymyssä suin.

Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Lue lisää hankkeesta osoitteessa www.hamk.fi/muke

Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti, HAMI

Leave A Reply