Kansainvälisiä vierailijoita Mustialassa

0

Saimme Tilalle töihin -hankkeen tiimoilta Forssasta Kotokunnan ryhmän vierailulle Mustialaan. Tutustuimme Mustialan ja maatalousalan arvokkaaseen historiaan museovierailun yhteydessä.

Maataloushistoriallisessa museossa Mustialan perinneyhdistyksen Jouko Lindroos piti ohjatun museokierroksen, jossa hän kertoi Mustialan historiasta sekä maatalouden historiasta yleisesti Suomessa. Museossa on esillä vanhoja maatalous- ja kotitalousesineitä. Alun perin museon on perustanut Mustialan johtajana toiminut Professori Gösta Grotenfelt 1800-luvun lopulla, jolloin hän aloitti keräämään maatalous- ja kotitalousesineitä ympäri Suomea.

Mies kertomassa museovierailijoille vanhoista esineistä.
Jouko Lindroos pitämässä museokierrosta.

Museo. Vanha traktori toisesta kerroksesta kuvattuna. .  Joukko ihmisiä museossa.  

Toisena vierailun pääkohteena toimi Mustialan navetan vierailuparvi, jossa navetan henkilökunnan karjamestari Simo Pärssinen ja maataloustyönohjaaja Jenna Vaha esittelivät navetan toimintaa. Mustialan navetta on yhden lypsyrobotin pihattonavetta, joka on otettu käyttöön vuonna 2015. Tällä hetkellä navetassa on noin 70 lypsylehmää ja suunnilleen saman verran nuorkarjaa. Mustialassa maataloustuotanto on luonnonmukaista.

Valokuvia maatalousalalta levitettynä pöydälle.
Navetalla oli myös esillä maatalousaiheisia kuvia.

Pipopäinen henkilö kuvattu takaata. Henkilö kurkkii ikkunasta ylisiltä navettaan.  Ihmiset kuuntelemassa opasta.

Lisäksi kiertelimme hieman Mustialan kampusta ja kävimme kiertelemässä esimerkiksi Mustialan vanhalla opistolla, joka on rakennettu vuosina 1859–1862. Vanha opisto on vielä opetuskäytössä ja lisäksi se on suosittu kohde järjestää juhlia, sillä vanhalla opistolla on kaunis juhlasali.

Kolea sää ei vierailijoita haitannut, sillä kiinnostus Mustialan tutustumiskohteisiin oli runsas ja mukana olikin noin 40 vierailijaa. Vierailun lopuksi saimme nauttia Mustialan Huttulan kahvitarjoilusta!

Ruokala. ihmisiä Istumassa kahvit edessään.

 

Kiitokset Jouko Lindroosille museokierroksesta ja navetan henkilökunnalle navetan esittelystä!
Tarkemmin Mustialan historiaan voit tutustua esimerkiksi Mustialan perinneyhdistyksen nettisivuilta: https://sites.google.com/view/mustialan-perinneyhdistys-ry/home

 

Teksti ja kuvat: Katri Hakala, maatalousalan lehtori

Lähteet:

 

Vierailu oli osa Tilalle töihin hankkeen toimintaa. Hanke on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Tilalle töihin -hankkeen sivut

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.

Leave A Reply