Saimme Tilalle töihin -hankkeen tiimoilta Forssasta Kotokunnan ryhmän vierailulle Mustialaan. Tutustuimme Mustialan ja maatalousalan arvokkaaseen historiaan museovierailun yhteydessä.
Maataloushistoriallisessa museossa Mustialan perinneyhdistyksen Jouko Lindroos piti ohjatun museokierroksen, jossa hän kertoi Mustialan historiasta sekä maatalouden historiasta yleisesti Suomessa. Museossa on esillä vanhoja maatalous- ja kotitalousesineitä. Alun perin museon on perustanut Mustialan johtajana toiminut Professori Gösta Grotenfelt 1800-luvun lopulla, jolloin hän aloitti keräämään maatalous- ja kotitalousesineitä ympäri Suomea.
Toisena vierailun pääkohteena toimi Mustialan navetan vierailuparvi, jossa navetan henkilökunnan karjamestari Simo Pärssinen ja maataloustyönohjaaja Jenna Vaha esittelivät navetan toimintaa. Mustialan navetta on yhden lypsyrobotin pihattonavetta, joka on otettu käyttöön vuonna 2015. Tällä hetkellä navetassa on noin 70 lypsylehmää ja suunnilleen saman verran nuorkarjaa. Mustialassa maataloustuotanto on luonnonmukaista.
Lisäksi kiertelimme hieman Mustialan kampusta ja kävimme kiertelemässä esimerkiksi Mustialan vanhalla opistolla, joka on rakennettu vuosina 1859–1862. Vanha opisto on vielä opetuskäytössä ja lisäksi se on suosittu kohde järjestää juhlia, sillä vanhalla opistolla on kaunis juhlasali.
Kolea sää ei vierailijoita haitannut, sillä kiinnostus Mustialan tutustumiskohteisiin oli runsas ja mukana olikin noin 40 vierailijaa. Vierailun lopuksi saimme nauttia Mustialan Huttulan kahvitarjoilusta!
Kiitokset Jouko Lindroosille museokierroksesta ja navetan henkilökunnalle navetan esittelystä!
Tarkemmin Mustialan historiaan voit tutustua esimerkiksi Mustialan perinneyhdistyksen nettisivuilta: https://sites.google.com/view/mustialan-perinneyhdistys-ry/home
Teksti ja kuvat: Katri Hakala, maatalousalan lehtori
Lähteet:
- Mustialan perinneyhdistys ry.
- https://mustialanluomutila.fi/navetta/
Vierailu oli osa Tilalle töihin hankkeen toimintaa. Hanke on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.