HAMIn Lepaan yksikön arboretumin kasveista on moneksi: kasvitentin materiaalit löytyivät läheltä

0

Lepaalla pidettiin torstaina 5.10. kasvitentti ensimmäisen vuoden puutarhaopiskelijoille. Kasvitentin tämän kertaisena aiheena oli lehtipuut ja -pensaat. Aiemmin kasvitentit oli pidetty jo yksivuotisista ryhmäkasveista ja perennoista. Havupuista ja –pensaista tentti pidetään marraskuun loppupuolella, koska näiden neulaset pysyvät kasveissa ympäri vuoden lukuun ottamatta lehtikuusia.

Lehtipuun oksa pöydällä. Suipot lehdet. Punaiset marjat.
Euroopansorvarinpensas eli Euonymus europaeus.

Kasvitentit liittyvät osana opiskelijoiden ensimmäistä näyttöä tutkinnonosassa Puutahatöiden tekeminen (25 osp): jos ei saa kasvitenteistä hyväksyttyä suoritusta ei saa tutkinnonosasta lopullista arviointia. Kokeen saa uusia ja sen voi tehdä osissa niin, että ensin tunnistaa kasvit suomeksi ja sitten tekee erikseen tieteellisten nimien tentin.

Vehreä ruusunoksa pöydällä. Ruusunmarjoja.
Kurtturuusu eli Rosa rugosa.

Tenttiä varten lehtori Anni Koppanen asetteli luokkahuoneen pulpeteille 25 numeroitua kasvinäytettä, joiden suomenkieliset ja tieteelliset nimet opiskelijoiden piti kirjoittaa vastauspaperiinsa.

Köynnöskasvi. Isot sydämenmalliset lehdet.
Lännenpiippuköynnös eli Aristolochia macrophylla.

Kaikki tunnistettavat kasvit olivat Lepaan arboretumista. Niihin oli opiskelijoiden kanssa käyty tutustumassa lähiopetustunneilla. Opiskelijoille oli myös jaettu etukäteen kasvilistat, joista kasvien nimiä voi opiskella. Osasta kasveja oli myös piirretyt kuvat.

Arboretumia voidaan hyödyntää myös suoraan erilaisissa opetustilanteissa puutarha-alalla. Kasvien opiskelussa, kasviopissa, viheralueiden kunnossapidon ja viherrakentamisen työnopetuksissa se on keskeinen oppimisympäristö puutarha-alan opiskelijoille.

Viiniköynnöskasvi. Syksyn värjäämät lehdet.
Säleikkövilliviini eli Parthenocissus inserta.

Seuraavana kasvitenttinä opiskelijoilla on havupuut ja -pensaat. Tähänkin tenttiin kasvit löytyvät Lepaan arboretumista. Uutena alueena havukasvien opiskelussa on vanhan kuusiaidan tilalle vuosina 2022 ja 2023 perustettu havukasvien näytemaa.

Kaksi oksaa. Pienet, vehreät lehdet.
Japaninkelasköynnös eli Celastrus orbiculatus.

 

Teksti: Anni Koppanen ja Sara Vihinen
Kuvat: Sara Vihinen

Arboretumien kehittäminen Kanta-Hämeessä-hanke

Hankkeeseen osallistuvat Hämeen ammatti-instituutin Evon, Mustialan ja Lepaan toimipisteet ja se toteutetaan Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin oppimisympäristöissä.

Tavoitteena on tunnistaa ja paikallistaa alueilla olevaa kasvillisuutta, digitalisoida karttoja ja kasvitietoja, nimetä lisää kasveja alueilla, kehittää alueiden kasvivalikoimia ja tehdä erilaisia aluetta kehittäviä kokeiluja. Yhtenä tavoitteena on tehdä arboretumeista entistä haukuttelevampia matkailijoille ja helpommin löydettäviä. Hankkeen rahoittaja on Hämeen Liitto. AKKE-rahoitus.

Kysy lisää hankkeesta: Projektipäällikkö Anni Koppanen

Verkkosivut: https://hami.fi/arboretumien-kehittaminenkanta-hameessa/

 

 

Hämeen liitto -logo.

Leave A Reply