Hämeen Brysselin toimiston johtaja tutustui Lammin ja Evon ylpeyksiin

0

Hämeen liiton Brysselin toimiston johtaja ja Häme Goes Global -hankkeen ohjelmajohtaja Krista Taipale kävi vierailulla Lammilla ja Evolla.  Krista pääsi tutustumaan tiedekansallispuiston ideaan, Lammin biologiseen asemaan ja Evon kampukseen, joka on metsätalouden koulutuksen uranuurtaja jo 1800-luvun puolivälistä alkaen. Lammin biologinen asema ja Evon metsäopetus- ja tutkimus luovat yhdessä mielenkiintoinen kokonaisuuden, joka kiinnostaa myös kansainvälisiä toimijoita.

Evolle suunnitellaan parhaillaan Tiedekansallispuistoa. Sellaista ei olisi vielä missään päin maailmaa. Evon uusi aika -hankkeessa katto on korkealla ja seinät leveällä. Sillä välin, kun poliittiset toimijat pohtivat kansallispuistoasiaa, niin hanketoimijat tekevät konkreettisia asioita, kuten etsivät palveluntarjoajia Evolle, valmentavat yrityksiä, verkostoituvat ja kehittävät alueen saavutettavuutta.

Ohjelmajohtaja Krista Taipaleen vierailu oli mieleen evolaisille. Ohjelmajohtaja pääsi talvipäivän hämyssä tutustumaan ensin Lammin biologiseen asemaan ja sitten Hämeen ammattikorkeakouluun ja Hämeen ammatti-instituuttiin sekä Evon retkeilyalueeseen.

–  Käyn Suomessa ja Kanta-Hämeessä työmatkalla noin kerran kuukaudessa Brysselistä. Teen vierailuja mielenkiintoisiin paikkoihin ja verkostoidun eri toimijoiden kanssa. Evolle lähdin innoissani, sillä olin kuullut Tiedekansallispuiston ajatuksesta ja halusin tulla itse paikan päälle tutustumaan paikkaan, jossa en ollut vielä ehtinyt käymään. Ihmisten tapaaminen, keskustelut ja verkostoituminen on työssäni tosi tärkeää, sillä tehtäväni on löytää hämäläisille toimijoille kasvun mahdollisuuksia, yhteistyöhankkeita ja verkostoja Euroopan unionin alueelta, ohjelmajohtaja Krista Taipale kertoo.

Ohjelmajohtaja Krista Taipale (vas.) tutustumassa Evon retkeilyalueeseen Hämeen ammatti-instituutin Teemu Varjosen ja Kirsi Sippolan kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helsingin yliopiston Kanta-Hämeessä sijaitseva Lammin biologinen asema toimii ympäri vuoden ja tarjoaa mahdollisuuksia monimuotoiseen tutkimukseen ja opetukseen. Lammin biologisen aseman johtaja Janne Sundell, professori Kimmo Kahilainen ja tutkimuskoordinaattori John Loehr esittelivät biologisen aseman toimintaa, laboratorioita ja koelaitoksia.

–  Olin käynyt Biologisella asemalla joskus vuosikymmeniä sitten ja oli ihana palata vanhoihin muistoihin. Asema on kehittynyt paljon ja se tarjoaa upeat puitteet tiedeyhteisölle ja tutkimuksen tekemiselle. Myös aseman ympäristön tiede- ja luontopolut ovat hieno kokemus, koska niihin voi tutustua vapaasti kuka tahansa, Krista kiittelee toimijoita.

Hämeen ammatti-instituutin koordinoimassa Evon uusi aika –hankkeessa edistetään Evon retkeilyalueen kehittämistä, toimijoiden verkostoitumista, digitaalisuutta, vastuullista matkailua sekä alueen saavutettavuutta.

–  Evolla pääsin tutustumaan todelliseen Evon tietäjään, eli HAMKin metsätalouden koulutusohjelman lehtoriin, Risto Viitalaan. Hän on tutkinut Evon historiaa vuosisatojen takaa ja olikin oiva mies esittelemään historiaa. Risto johdatti meidät vielä muun muassa muinaiselle metsänvartijan tilalle ja lehtikuusimetsään, jossa oli yli 40 metrisiä puita. 1860-luvun tietämissä istutetut puut ovat upea osoitus metsänhoidon pitkäjänteisyydestä. Evo on yksi Kanta-Hämeen potentiaalisimmista ja varmasti myös kansainvälisesti kiinnostavista kohteista, jonka kehittämisellä voidaan saada paljon aikaan, Krista ihastelee.

Hämeen ammattikorkeakoulun lehtori Risto Viitala (oik.) esittelee Evon historiaa metsänvartijan mökin pihassa Krista Taipaleelle ja Teemu Varjoselle.
Evolta löytyy 1860-luvulla istutettua lehtikuusimetsää, joka on jo korkeudeltaan yli 40 -metristä.

Evon uusi aika -hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksella eli hanke on osa Euroopan unionin covid-19-pandemian tukitoimenpiteitä Kanta-Hämeessä. Rahoittajina ovat myös Euroopan aluekehitysrahasto, Hämeen liitto, Linnan Kehitys Oy ja Hämeen ammatti-instituutti.

Lue lisää hankkeesta osoitteista: https://hami.fi/evon-uusi-aika/ tai https://linnan.fi/evonuusiaika/

Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti, HAMI

Leave A Reply