Ruustukki Design on Hämeen sydämessä toimiva taidekäsityöalan yritys, jonka erikoisuutena ovat miniatyyrituotteet. Yrittäjä Hannele Lemmetyinen haluaa tuoda töissään esille hämäläisyyttä, ekologisuutta ja käsillä tekemistä. Korona on vaikuttanut Hannelen toimintaan ja aikaa on riittänyt opiskeluun Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa.
Ruustukki Designin yrittäjä Hannele Lemmetyinen tekee taidekäsityötä Hattulassa, oman kotinsa verstastiloissa. Hannelella on käsityöalan opintoja ja työkokemusta takana yli kymmenen vuotta. Ruustukki Designin “rumissa ja rustiikkisissa” tuotteissa tärkeintä on kierrätettävyys ja ekologisuus. Materiaaleina hyödynnetään mahdollisimman paljon kierrätettyä, itse tehtyä ja luonnosta löydettyä.
– Aloitin Ruustukki Designin elokuussa 2019, mutta olen aikaisemminkin toiminut yrittäjänä. Silloin tein huonekaluverhoilua. Nyt tekemiseni painottuu enemmän taidekäsitöihin. Tällä hetkellä teen erityisesti miniatyyrituotteita nukkekotiharrastajille, Hannele Lemmetyinen kertoo.
Ruustukki Designiin on rakentumassa tuotemyynnin rinnalle askartelutarvikemyyntiä ylijäämä- ja kierrätysmateriaaleista. Valikoimissa on myös materiaaleja tuunaajille ja nukkekotirakentajille.
– Toivoisin, että miniatyyri- ja nukkekotituotteet nähtäisiin osana taideteollisuutta ja vakavasti otettavaa yritystoimintaa. Korona on lisännyt ihmisten intoa askarteluun ja yritykseni on ekologisten materiaalien ansiosta melko ainutlaatuinen. Suomessa ei myöskään ole kovinkaan monia tekijöitä, jotka tekisivät taidepainotteisesti täysin käsityönä rappioromanttisia, eli ”rumia ja rustiikkisia” miniatyyrituotteita, Hannele kertoo.
Hannele Lemmetyinen on mukana Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin vetämässä Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa, jonka rahoitus tulee pääosin Euroopan Sosiaalirahastosta. Muutoksen kesyttäjän tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronasta. Hankkeen ensimmäisessä valmennusryhmässä on mukana noin 35 yritystä. Hankkeessa on järjestetty yrityksille muun muassa henkilökohtaista sparrausta sekä yhteisiä webinaarivalmennuksia.
– Olen osallistunut aktiivisesti valmennuksiin. Mielestäni parhaita ovat olleet some -ja verkkoviestintä, nettisivujen tekeminen ja siihen liittyvät ”kikat”, sekä verkkokaupan perustaminen. Ne ovat opettaneet minulle todella paljon hyödyllistä ja minulle uutta tietoa. Varsinkin nettisivuja tehdessä olen osannut paremmin kiinnittää huomiota esimerkiksi linkityksiin ja kuvakokoihin. Somepäivityksiin sain myös paljon ideoita, joita voin hyödyntää tulevaisuudessa, Hannele kiittelee.
Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa mukana olevat yritykset saavat myös henkilökohtaista sparrausta Hämeen ammatti-instituutin tai Hämeen ammattikorkeakoulun asiantuntijoilta.
– Olen saanut apua henkilökohtaisesta sparrauksesta todella paljon. Keskustelut sparraajan kanssa kohensivat ammatillista itsetuntoa, kun sai yrityksen tuotteista ja esimerkiksi some- päivityksistä täysin ulkopuolisen mielipiteen. Olenkin miettinyt, että jatkossakin olisi hyvä olla käytettävissä ihminen, joka käy läpi esim. some- ja nettisivujani ja antaa niistä palautteen. Itse kun ei kaikkea huomaa eikä osaa, Hannele pohtii.
Vuosi koronan kourissa on opettanut sekä yrityksiä, että asiakkaita toimimaan paremmin verkossa. Korona on siirtänyt myös Ruustukki Designin toiminnan verkkoon. Koronan tuomista muutoksista voi löytää myös hyviä puolia.
– Minulla on nettipeukalo keskellä kämmentä. Muutoksen kesyttäjä- hanke on onneksi avartanut ajatteluani. Huomaan, että on ollut paljon asioita, mitä en ole tiennyt tai en ole edes osannut kyseenalaistaa. Aikaisemmin kommunikointi netin kautta oli ajatuksena hiukan vieras, mutta nyt siihen alkaa jo tottumaan. Oikeastaan työskentely verkossa on hirmu kätevää ja aikaa säästävää, Hannele iloitsee.
Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Lue lisää hankkeesta osoitteessa www.hamk.fi/muke