Golfkenttämestari johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa suorittamassa

0

Lepaalla starttasi tänä keväänä johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, joka on suunnattu erityisesti golfkenttämestareille. Tutkinnon suoritettuaan golfkenttämestari osaa toimia golfkentänhoidon suunnittelu-, seuranta- ja johtamistehtävissä sekä osaa suunnitella ja organisoida golfkentän työt, seurata taloutta sekä suunnitella ja toteuttaa kentänhoidon tehtävät, ympäristöasiat ja turvallisuuden.

Marko Suokas on yksi golfkenttämestareista, joka aloitti opinnot Lepaalla. Hän toimii Messilä Golfissa kenttämestarina ja on ollut siellä 21 vuotta kenttämestarina. Sitä ennen hän on toiminut Lahden Golfissa ja Tammer golfissa kenttämestarina.

– Koko urani olen periaatteessa tehnyt golfkentällä. Aikanaan opiskelin puutarhuriksi Lepaalla ja Otavassa ja minulla on puistopuutarhurin tausta. Kouluaikana innostuin golfista ja sille tielle olen jäänyt.

–  Golfkenttämestareille suunnattuun johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon minut sai lähtemään mukaan se, että vaikka kaikenlaisia koulutuksia alalle on ollut, esim. lannoituksen liittyvää, mutta aika vähän on ollut johtamiseen liittyvää koulutusta. Kun on ajautunut golfkenttämestariksi, niin siinä on paljon ihmisten johtamista, mutta tänä päivänä siinä on paljon kaikkea muutakin. Meidän tapauksessa toimitusjohtajan kanssa yhdessä hoidetaan koko kenttää. Siihen on tavoitteena saada lisää vahvuuksia itselleen. Ja kun työuraa on kuitenkin jonkin verran vielä jäljellä, niin oma mielenkiintokin pysyy paremmin yllä, kun oppii jotain uutta. Tavallaan näen, että koulutus myös sitten helpottaa työn tekoa, koska siitä saa niitä avaimia miten homman voi tehdä paremmin, niin kehittyisi aina vähän eteenpäin.

Alaisia Suokaksella on parhaimmillaan kesäaikaan kaksitoista.
– Hyvä johtaja on mielestäni tasapuolinen kaikkia kohtaan – ja reilu. Ja myöskin määrätietoinen. Alaisten pitää tietää mihin suuntaan olemme menossa, että kenenkään ei tarvitse arpoa, että mikähän tämä linja täällä on. Siitä se hyvä johtajuus mielestäni lähtee.
Itse olen mielestäni aika vaativa johtaja. Vaadin itseltäni paljon, mutta vaadin siltä porukaltakin paljon. Itse olen hakeutunut tälle kentälle töihin, koska haluan tehdä hyvin töitä ja koska siellä on mahdollisuus tehdä erilaisia töitä, mutta kyllä vaadin siltä porukaltakin, että töitä tehdään hyvin. Koitan olla tasapuolinen ja jakaa töitä tasaisesti. Ja kun aina on erilaisia ihmisiä, niin pyrkiä löytämään jokaisesta ihmisestä hänen omat vahvuutensa. Ja tukea heitä, jos he haluavat mennä eteenpäin. Tietysti kun meillä kausityöntekijöissä vaihtuvuus on suurta, niin se on välillä vähän hankalaa.

–  Olen tehnyt erilaisia persoonallisuustestejä eri koulutuksissa, niin tavallaan tietää jo niitä omia heikkouksiaan. Jos sitä kautta oppisi kehittää sitä puolta. Että miten paremmin saisin itsestäni enemmän irti. Ja kun saa itsestään enemmän irti, saa alaisista enemmän irti ja sitä kautta meillä kaikilla olisi mukavampaa. Omia heikkoja alueita haluaisin kehittää. Kukaan ei toki ole täydellinen, mutta ei ehkä tarvitsekaan.

–  Koulutus on vasta alussa, mutta olen oikein innokkaalla mielellä. Meillä on täällä aika eri ikäistä sakkia eri puolilta Suomea, mikä on mielestäni hyvä asia. Golfkentät ovat kuitenkin hyvin erilaisia, jokainen ihan omanlaisensa. Luulen, että tulee hyvää keskustelua ja uusia kontakteja.  Vaikka alalta tunnenkin paljon porukkaa, niin täälläkin oli monia uusia kasvoja mukana. On aina mukava kohdata uusia ihmisiä. Ryhmässä on ollut todella hyvä fiilis ja luulen, että tästä tulee todella hyvä koulutus. Ja se miten tämä koulutus on järjestetty, on hyvä juttu. Kun kesä on meillä niin hektinen kuin se on, niin sinne ei ole laitettu mitään. Sen opiskeluajan voi kyllä jostain ottaa, mutta lähteminen voi olla hankalaa. Aikataulu oli hyvin rakennettu, se tukee työtä.

–  Tämä meidän ala elää koko ajan, niin onko tämä enää jatkossa sellainen, että meillä on yksi kenttämestari per kenttä. Voi ollakin niin, että yksi kenttämestari hoitaa jatkossa kolme kenttää. Silloin tämä koulutus antaa vahvuutta, koska silloin johtaminen menee ihan eri tasolle. Uskon, että tämä koulutus antaa työkaluja siihen tulevaan, mitä ikinä se sitten onkin. Tyytyväinen olen nykyiseen työhöni, mutta mistäpä sitä ikinä tietää mistä töistä itsensä löytää. Ja pitää löytää itselle hyvä juttu, sitten niitä töitä jaksaa tehdä.

Marko Suokas

Leave A Reply