Etäopiskelumietteitä Lepaalta

0

Etäopiskelun viides viikko on käynnissä, ja siitä on nyt tullut uusi arkemme. Tiedustelimme Lepaan puutarhatuotannon opiskelijalta Maria Kingiltä miten hänen arkensa etäopiskelussa sujuu.

Olen Maria King, puutarhuriksi opiskelevien vanhemmasta päästä eli kohta 58-vuotias. Aloitin puutarhatuotannon opiskelun Lepaalla tammikuussa, hyvin alkutaipaleella siis ollaan. Etäopiskelu on sujunut yllättäen oikein hyvin. Etäyhteydet toimivat, tekniikka pelaa muutenkin ja opettajat ovat antaneet mielenkiintoisia tehtäviä, joilla on tarkoitus korvata puuttumaan jääneitä käytännön työopetusta ja kasvikierroksia. Haastavaa on ollut ajankäyttö. Lähiopetusviikoilla on ollut kaikki aika käytössä nimenomaan opiskelua varten, mutta kotona opiskelua on vaikea rajata muista tarpeellisista tekemisistä. Täytyy löytää aikaa ruoanlaittoon ja kaupassa käymiseen ani varhain ennen ensimmäistä Zoom-luentoa, koska perheessäni olemme molemmat riskiryhmään kuuluvia ja yritän välttää ihmisjoukkoja.

Opiskelun sosiaalista puolta olemme tietysti kaikki kaivanneet. Kaipaan opiskelutovereita, opettajia, asuntolassa vietettyjä iltoja, ruokalan valmista ruokaa, Lepaan kampusta, kirjastoa, käytännön työn oppimista kasvihuoneella, kasvikierroksia. Onneksi ehdimme ryhmäytyä tosi hyvin ennen tätä vaihetta ja kaikki käytössämme olevat whatsapp-ryhmät ovat hyvin vilkkaita, erityisesti ns. välituntiryhmä, jossa jaetaan paljon opiskelun ulkopuolista elämää. Olemme auliisti sekä pyytäneet että saaneet apua tehtävien eri vaiheissa toisiltamme ja opettajilta.

Vaikka itseä harmittaa, että lähiopetusviikoilla ei päästä koululle, niin perhe on ollut iloinen siitä, että olen kotona. Mieheni istuu luentojen aikana lähettyvillä ja vilkasta keskustelua päivän aiheista seuraa siis kotioloissakin. Monia oppimiani asioita on heti menty kokeilemaan tai havainnoimaan kotipuutarhassa. Näin tulee näkyviin, kuinka hyvin opetusta on suunniteltu vuoden ajankohta huomioiden. Tämähän on ollut mahdollista vain niillä opiskelijoilla, joilla on oma puutarha.

Olemme oppineet käyttämään Zoomia ja Teamsia, sekin on sujunut hyvin ja nythän näitä taitoja on tarvinnut monessa muussakin yhteydessä. Oikeastaan odotin tämän tyyppistä opiskelua jo aiemmin, normaaliaikana, etäopiskeluviikkojen aikana. Olen pohtinut, voisiko jatkossakin olla mahdollista keskittää teoriaopetus etäopintoviikoille ja lähiopetuksessa keskityttäisiin niihin asioihin, joita on vaikea toteuttaa etänä.

Riskiryhmään kuulumisen vuoksi olen lykännyt top-jaksoa koronan jälkeiseen aikaan. Tämä todennäköisesti vapauttaa aikaani ja voimavarojani oman puutarhan kehittämiseen tulevana kasvukautena, ja siitä olen iloinen. Opiskelun suhteen minulla ei ole erityisiä huolia. Huolenaiheeni liittyvät oman ja läheisten terveyteen ja toimeentuloon. Uutisissa on myös väläytelty talouslaman lisäksi jopa mahdollista ruokapulaa. Tunnustan, että ostin suunniteltua enemmän kasvisten siemeniä ja mittailen kasvimaan laajennusta. Koen, että opiskelen erittäin tärkeää ja merkityksellistä alaa.

Tsemppiä kaikille!

Maria

*****************************************************************

Leave A Reply