Alkoholijuomien valmistuksen saloja opiskelemassa Lepaalla

0

Kaj Lehtinotko Tuusulasta ja Heli Tiihonen Hämeenlinnasta pakertavat Lepaan viinitilan laboratoriossa. Työn alla on viinin happopitoisuuden tutkinta. Siinä ohessa voi miettiä miten on päätynyt opiskelemaan alkoholijuomien valmistusta Lepaalle.

Kaitsu: Olin rakennushommissa ja kun polvet pettivät, piti uudelleen kouluttautua, ja kun tuli tämmöinen ammattitutkinto eteen, niin päädyin mukaan. Olen kotona tehnyt olutta ja viiniä, joten ajattelin, että josko tämä olisi sitten se seuraava juttu, mitä lähtisin kokeilemaan. Toistaiseksi tämä on ollut ihan sitä mitä ajattelinkin. Ja puolisen vuotta ollaan nyt opiskeltu.

Heli: Viime keväänä näin ilmoituksen tästä Lepaan koulutuksesta ja ajattelin, että voi vitsit, tuo voisi ollakin mielenkiintoinen. Hain ja pääsin – ja täällä ollaan! Mitään taustaa ei alkoholijuomien valmistukseen ole muuta kuin normaali kuluttajana. Mielenkiintoista on ollut!

Kaitsu: Parasta opiskelussa on ollut se, että pääsee erilaisia makuja testaamaan ja sekoittelemaan ja tekemään omanlaista ja kokeilemaan mikä vaikuttaa mihinkin ja toteamaan, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ei tämä helppoa ole. Laskupäätä saa olla. Mutta mielenkiintoista tämä on! Ja on päässyt kokeilemaan erilaisia variaatioita, ettei kaikki ole mitään bulkkia.

Heli: Tämä alkoholijuomien valmistus on mielenkiintoinen ja todella monivaiheinen prosessi. Yllättävän paljon pitää tehdä juttuja ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että sinulla on myytävää viiniä. Että se ei synny tuosta vaan, että pistänpä purkkiin vaan jotakin.

Kaitsu: haastavinta opinnoissa ovat varmaankin olleet labrat. Viinin tekemisessä sinänsä ei ole mitään haastavaa, mutta laskut ja labrat olleet se vaikein osa. Tarkat mittaukset, tarkat labrat ja tarkat tulokset, että silloin se on oikein ja oikeanlaista.
Opiskelijoita ryhmässämme on noin parikymmentä ja taustat ovat hyvin erilaisia. Mutta kaikilla on se sama palo asiaan ja paljon puhutaan samoista asioista. Aikuisopiskelu on aika oma maailmansa. Koskaan ei tiedä milloin tekee liikaa ja milloin liian vähän, ja monesti tehtävien tekeminen jää huomiseen.

Heli: Varmaan haastavinta on ollut se, että oikeasti joutuu tekemään jotain reseptin mukaan. Haastavaa on välillä myös se, kun on sitä muutakin elämää, niin joutuu välillä ottamaan itseään niskasta kiinni, että nyt teet!

Kaitsu: Tulevaisuuden suunnitelmissa on, että josko vaikka jonnekin panimolle pääsisi töihin. Viinitilaa ei itsellä ole missään lähellä ja se toiminta on kuitenkin aika paljon pienimuotoisempaa kuin panimotoiminta. Tislaamo tai panimo, ehkä mahdollisesti siinä välissä voisi toimia vaikkapa Alkon myyjänä. Vaihtoehtoja on kuitenkin aika paljon, voi mennä vaikka baariin töihin, kun on hygieniapassit ja anniskelupassit suoritettuna tässä 1,5 vuoden opintojen aikana.

Heli: No en minäkään ole viinitilaa perustamassa, koska siihen pitäisi olla maatila tai vastaava, mutta alkoholin kanssa työskentely voisi kyllä olla kuvioissa tulevaisuudessa.

 

Kaj ja Heli pakertavat Lepaan viinitilan laboratoriossa.

Leave A Reply