Yritysten toimeksiantoja ratkaistiin HAMKin ja LHKK:n opiskelijoiden monialaisena yhteistyönä

0

Toisen asteen opiskelijat pääsivät mukaan HAMK Design Factoryn Product Development Projectille eli tuttavallisemmin PDP:lle. Kyseessä on tuotekehitysprojekti -kurssi, jossa työskenneltiin monialaisissa tiimeissä eri toimeksiantojen parissa. HAMKin Forssan kampukselta yhteistyöhön osallistuivat biotalouden tieto- ja viestintätekniikka, kestävä kehitys ja liiketalous. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän opiskelijat olivat liiketoiminnan ja tieto- ja viestintätekniikan aloilta.

Projektin toimeksiantoja oli hankittu runsaasti Forssan seudun yrityksistä ja jokaisella tiimillä oli oma toimeksiantaja, jolle opiskelijat työskentelivät 16 viikkoa marraskuulta maaliskuulle, noin yhden päivän viikossa. Opiskelijat tapasivat toimeksiantajaansa yleensä viikon tai kahden välein, jolla pidettiin suunta oikeana, yhdessä projektia ohjaavien opettajien kanssa. Projekti päättyi maaliskuussa gaalaan, jossa opiskelijatiimit esittelivät upeat tuotoksena.

Katsaus korkeakouluopintoihin

Toisen asteen opiskelijoille tämä yhteistyö oli uusi kokemus, kun he pääsivät hyppäämään korkeakouluopintoihin. Projekti toteutettiin kokonaan verkossa, mikä varmasti toi omat haasteensa tiimiytymiseen. Monialaisuuden ja eri koulutustasojen yhdistäminen toi buustia ideointiin, mikä näkyi lopputuloksissa. Toisen asteen opiskelijat suorittivat projektin myötä Huippuosaajana toimiminen -tutkinnon osan, jossa työskennellään pitkäjänteisesti työtehtäviä itsenäisesti kehittäen.

Osa LHKK:n opiskelijoista kuului tiimiin, jonka toimeksiantajana oli Forssan Yrityskehitys Oy:n Technical Visits -hanke. Tehtävänä oli kehittää matkailukokonaisuuden osaksi vierailupaketti HAMKin Forssan kampukselle.    

Projekti oli kokonaisuudessaan mieluisa ja hauska kokemus. Koin isoimmaksi eduksi ryhmäytymiseen panostetut tehtävät, joissa opimme rakentamaan ryhmästämme kivan ja toimivan työporukan. Tästä jäi tosi hyvä fiilis! – Tepa 

Alkuun hieman jännitti lähteä HAMKin opiskelijoiden kanssa työskentelemään, pelotti että pärjääkö. Huomasin kuitenkin jo heti ekoina päivinä, että kurssi oli hyvin rakennettu ja kyllä toisen asteen opiskelija siellä pärjää ihan mahtavasti. – Satu Mustonen 

Satu ja Tepa kokevat, että projektiin mukaan lähteminen oli hyvä päätös. He oppivat paljon asioita projektin tekemisestäsillä pelkkä tehtävänanto ja sen ratkaiseminen ei aina riitä, vaan hyvä ryhmähenki ja tehokas työskentelyilmapiiri sekä ohjeistus takaavat paremman lopputuloksen. 

Vaikuttavaa yhteistyötä

Forssan Yrityskehitys Oy:n toimeksiantoa edusti Mari Noromies-Wahl. Hän lähti hakemaan yhteistyöltä opiskelijoiden ideoita kansainvälisille asiantuntijoille suunnattuun oppilaitosvierailuun HAMKin Forssan kampukselle. Yhteistyö täytti toimeksiantajan odotukset, projektityön tuloksena syntyi valmis tuotekokonaisuus asiakkaille markkinoitavaksi. Tätä tuotetta voidaan hyödyntää koulutusmatkailussa.

Olin vaikuttunut lopputuotoksestanne. Kuuntelitte toiveeni ja toitte omaa näkemystänne ja osaamistanne mukaan. Lopputulos on toteuttamiskelpoinen, kohderyhmää kiinnostava ja se tulee olemaan lisäpalvelu muiden rinnalla. Saatte olla ylpeitä itsestänne! – Mari Noromies-Wahl 

Toisen asteen opiskelijat pääsivät mukaan PDP:lle

HAMKin ja LHKK:n yhteistyötä aiotaan syventää ensi lukuvuonna mm. uuden HAMK Design Factory Product Development Projectin ja Data Analytics Projectin puitteissa.  

Lue lisää toimeksiannoista: 

 

Kirjoittaneet yhteistyössä

Jaana Jussila, lehtori ja yrittäjyyskoordinaattoriLHKK 

Anne-Mari Järvenpää, lehtori, biotalouden tieto- ja viestintätekniikka, HAMK

Leave A Reply