Tavoitteena hevosten ja business designin yhdistäminen työksi – Johanna Pökän opiskelijatarina

0

Erilaiset työelämään painottuvat projektit ja yritysyhteistyöt ovat olleet opiskelun parasta antia hevosalan liiketoiminnan opiskelijalle Johannalle. Motivaatiota projektien työstämiseen tulee toimeksiantojen aitoudesta sekä siitä, kuinka yritykset pääsevät hyödyntämään opiskelijoiden ideoita. Johanna on myös tyytyväinen siihen, että opintojen suorittaminen onnistuu kokonaan etänä parinsadan kilometrin päästä kampukselta.

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Johanna Pökkä ja opiskelen hevosalan liiketoiminnan tradenomiksi nyt ensimmäistä vuotta. Perheeseeni kuuluu mies, kolme lasta ja kaksi koiraa. Hevosala on minulle tuttua, sillä omaan ravitaustan. Aloitin 12-vuotiaana hoitamaan hevosia naapuritallilla ja sitä kautta päädyin kiertämään raveja ympäri Suomea. Aikaisemmalta koulutukseltani olen tekstiilitekniikan insinööri ja nyt olen vaihtamassa alaa tavoitteena yhdistää hevoset ja työelämä jollain tapaa.

Miten päädyit HAMKiin?

Törmäsin Facebookissa mainokseen HAMKin täydennyshausta viime kesänä. En ollut suunnitellut opiskelua sen enempää vaan kouluun hakeminen oli aika lailla ex tempore idea. Olin kyllä aikaisemminkin miettinyt tradenomitutkintoa, sillä koen sen olevan hyvä yleistutkinto, jonka avulla voi työllistyä moneen erilaiseen tehtävään. Hevosalan painotus kiehtoi minua kuitenkin sen verran paljon, että päätin hakea kouluun. Opiskelupaikka myönnettiin ja onnistuin sopimaan opintojen suorittamisesta etänä, sillä asumme perheeni kanssa Mikkelissä. Etäopiskelumahdollisuuden myötä otin opiskelupaikan vastaan.

Miltä opiskelu on vaikuttanut?

Todella mielenkiintoiselta! Etenkin erilaiset projektit ja yritysyhteistyöt ovat olleet kiinnostavia. On ollut kiva opiskella työelämään painottuneesti heti ensimmäisistä päivistä lähtien, jolloin päästiin tekemään diilitoimeksiantoja. Opinnot antavat myös todella hyvän mahdollisuuden laajaan verkostoitumiseen. Erilaiset työelämäprojektit helpottavat myös harjoittelupaikan tai opinnäytetyöaiheen löytämistä. Itselläni on kunnianhimoinen tavoite eli valmistua opinnoista kahdessa vuodessa. Nyt kevään aikana olen tehnyt jo tuplamäärän opintopisteitä, joka on onnistunut hyvin.

Kerro tyypillisestä opiskelupäivästäsi

Lapset ovat kuusi tuntia päivässä päiväkodissa, jolloin minulla on hyvin aikaa opiskelulle. Päivisin osallistun luennoille tai teen erilaisia oppimistehtäviä. Opiskelu jatkuu yleensä vielä iltaisin tietokoneen äärellä, kun lapset on saatu nukkumaan. Opiskelu ja niiden eteenpäin saaminen vaatii hyvää aikatauluttamista, jotta kaikki tarvittava tulee ajallaan valmiiksi.

Mikä on parasta opinnoissa? Entä mikä haasteellisinta?

Parasta ja kiinnostavinta on erilaisten projektien tekeminen. On kiva päästä tekemään ihan oikeita ja työelämälähtöisiä projekteja, joista tietää olevan hyötyä myös esimerkiksi toimeksiantajina toimiville yrityksille. Kun tietää, että työllä on tarkoitus tai lopputulosta tullaan mahdollisesti hyödyntämään jollain tasolla, tuo se tekemiseen ihan erilaista motivaatiota. Projektityöskentely on vaan yksinkertaisesti kivaa.

Haasteellisinta opinnoissa on ollut ruotsin kielen opinnot. Edellisistä ruotsin opinnoista on kerennyt vierähtää jo kymmenisen vuotta, eikä kieltä ole juurikaan tullut käytettyä sen jälkeen. Ruotsin kieli siis asettaa omat haasteensa, mutta kyllä siitäkin selviää.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tällä hetkellä minua kiinnostaa business design todella paljon, sillä viime moduulissa käymäni cSchool business design -kurssi kolahti minuun todella lujaa. Olisin siis todella iloinen, jos pystyisin tulevaisuudessa työskentelemään aiheen parissa. Myös yrittäjyys kiinnostaa ja haluan pitää ovet avoinna erilaisille uramahdollisuuksille.

Kenelle suosittelet koulutusta?

Haluaisin suositella koulutusta etenkin sellaisille hevosalan yrittäjille, joilla ei välttämättä ole liike-elämää tukevaa koulutusta taustalla. Opiskelu onnistuu todella joustavasti esimerkiksi etäopintoina, ja opettajat ovat todella mukavia sekä tukevat opiskelijoita monella tapaa. Mikäli siis kaipaat lisäpotkua hevosalan yrittäjyyteen, tämä koulutus on aivan loistava sitä ajatellen. Erilaisia projekteja voi hyödyntää myös omaan yritykseen, jolloin yritystoiminta kehittyy opintojen aikana. Tosi hieno kokonaisuus, johon itse olen ainakin tyytyväinen.

 

Tutustu myös muihin hevosalan liiketoiminnan opiskelijatarinoihin:

Leave A Reply