Matkalla hevosalan moniosaajaksi – Linda Kukkosen opiskelijatarina

0

Toisen vuoden hevosalan liiketoiminnan opiskelija Linda suuntautuu opinnoissaan markkinointiin. Hevosalan perustutkinnon suorittaminen Koulutuskeskus Salpauksessa innoitti hänet jatkamaan opintoja HAMKin uuteen tradenomikoulutukseen. Opinnoissaan Linda syventää osaamistaan hevosalaa kohtaan ja suorittaa esimerkiksi markkinoinnin harjoittelun Salpauksessa hevosalan yksikössä.

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Kuva: Mikko Järvinen

Olen Linda Kukkonen, 25-vuotias toisen vuoden hevosalan liiketoiminnan tradenomiopiskelija. Olen valmistunut Koulutuskeskus Salpauksesta hevosenhoitajaksi vuonna 2017, jonka jälkeen perustin oman yrityksen. Toimin edelleen opintojen ohella yrittäjänä hevosalalla ja tarjoan toiminimen kautta muun muassa hevosen hoitoa sekä ratsastustunteja.

Miten päädyit HAMKiin? Ja miksi valitsit hevosalan liiketoiminnan?

Päädyin HAMKiin parin mutkan kautta. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2014 Hämeenlinnan Lyseon lukiosta Luovan yrittäjyyden linjalta. Lukiossa kannustettiin paljon tradenomiopintoihin ja ne kiinnostivatkin jo silloin. Halusin kuitenkin paljon enemmän hevosalalle, joten päädyin hakemaan HAMKiin hevostalouden agrologiksi, mutta koulupaikka jäi silloin saamatta.

Välivuoden jälkeen päädyin hakemaan Koulutuskeskus Salpaukseen hevostenhoitajaksi monimuotona oppisopimuksella. Opinnoissani suuntauduin hevosharrasteohjaajaksi. HAMKin hevosalan liiketoiminnan koulutukseen päädyin hakemaan Facebookissa vastaan tulleen mainoksen innoittamana. Heti tuntui siltä, että hevosalan liiketoiminta on sitä, mitä haluan opiskella. Jos olisi ollut mahdollista, olisin hakenut koulutukseen jo suoraa lukiosta valmistumisen jälkeen.

Koen, että hevosalan liiketoiminnan koulutus on hyvä jatkokoulutus hevosalan perustutkinnolle. Hevosalan liiketoiminnan tradenomin opintoihin ei kuulu hevosen hoitoa tai ratsastusta. Opinnoista saa enemmän irti, kun painottaa esimerkiksi harjoittelun ja opinnäytetyö juuri hevosalan yrityksiin. Omalla kohdalla koen saaneeni todella hyvän peruskoulutuksen hevosalalle Salpauksen Koulutuskeskuksen tarjoamista opinnoista, jotka auttavat ymmärtämään hevosalan liiketoimintaakin paremmin.

Kerro opintoihisi liittyvästä harjoittelusta

Teen opintoihini liittyvän viiden kuukauden mittaisen markkinoinnin harjoittelun Koulutuskeskus Salpauksessa, Lahden Jokimaalla, hevosalan yksikössä. Harjoittelupaikkaa miettiessä ajattelin, että Salpaukseen olisi mahtavaa päästä harjoitteluun, sillä se oli minulle jo ennestään tuttu paikka ja halusin oppia näkemään Salpauksen toiminnan uudesta näkökulmasta. Harjoitteluni on pääasiassa hevosalan koulutuksen markkinointia.

Käytännössä harjoittelu toteutuu suurimmaksi osaksi etänä koronatilanteen takia. Käyn kerran tai pari kertaa viikossa paikan päällä, jolloin pidämme kokousta heppatiimin kanssa. Kokouksen aikana käydään läpi muun muassa sitä, mitä seuraavien viikkojen ohjelmaan sekä työtehtäviini kuuluu.

Pääasiassa teen somemarkkinointia, johon olen yrittänyt keksiä uutta ja mielenkiintoista sisältöä. Sisältöä pohtiessa yritän miettiä sellaista sisältöä, joka olisi kiinnostanut itseäni hakijana ja opiskelijana. Somemarkkinointia tehdään nykyisille ja tuleville opiskelijoille, joten sisältöä yritetään pitkälti ajatella opiskelijalähtöisesti. Olen muun muassa tehnyt opiskelija- ja opettajaesittelyitä, jotta opiskelusta saa mahdollisimman realistisen kuvan. Hevosalan koulutuksessa opiskelevat opiskelijat ovat opintojensa aikana paljon eri hevosalan yrityksissä töissä, joten haastattelujen yhteydessä olen päässyt näkemään myös paljon erilaisia hevosalan yrityksistä.

Olen päivittänyt myös kaikki Salpauksen hevosalan tutkintojen koulutusesitteet vuodelle 2021. Lisäksi olen kehittämässä hevosalan nettisivuja ja tehnyt sitä varten benchmarkingia eli vertailua muihin hevosalan koulutusta tarjoaviin kouluihin ja poiminut sieltä erilaisia huomioita. Benchmarkingin avulla saa hyvin ymmärryksen siitä, mitkä asiat nettisivuilla toimivat, ja mitä osioita kannattaisi vielä kehittää.

Kuva: Janna Sillanpää

Mitä olet oppinut harjoittelun aikana?

Harjoittelu on opettanut tähän mennessä jo todella paljon, vaikka harjoittelua on takana tähän mennessä vasta reilu kuukausi ja lähes neljä kuukautta vielä edessä. Olen oppinut näkemään oppilaitoksen kokonaisuutena ja enemmänkin organisaationa työntekijän näkökulmasta. Aiemmin opiskelijan näkökulmasta, ei osannut ajatella sitä, miten laaja kokonaisuus on ja pääsee näkemään niin sanotusti ”seinän toiselle puolelle”.

Markkinointiin liittyvät asiat ja käsitteet ovat konkretisoituneet myös todella paljon. Esimerkiksi somepostauksia tehdessä on oppinut sen, että kuvausluvilla ja tekijänoikeuksilla on suuri merkitys siihen, mitä kuvia saa käyttää missäkin yhteydessä. Pieniltä tuntuvat perusasiat käsittävätkin usein taustalleen suuremman kokonaisuuden.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Haluan ehdottomasti opiskella vielä lisää HAMKista valmistumisen jälkeen. Lisäksi haluaisin löytää itselleni työn, jossa pääsen toteuttamaan ja kehittämään itseäni. Haaveissani on vakituinen työsuhde tasaisilla työtunneilla ja kiinteällä palkalla. Ennen opintojeni aloittamista, täysipäiväisenä yrittäjänä toimiessa, työpäivät olivat hyvin vaihtelevia. Saatoin matkustaa työpäivän aikana ympäri Kanta-Hämettä tekemään aamuvuoron toisaalle ja iltavuoroa toiselle puolelle maakuntaa. Yrittäjyydestä en kuitenkaan luopuisi kokonaan, sillä koen, että hevosalalla menestymiseen tarvitaan myös omaa yrittäjyyttä.

Lisää hevosalan liiketoiminnan blogijuttuja löydät:

Hevosalan liiketoiminnan omasta blogista sekä tämän blogin kategoriasta hevosalan liiketoiminta

Leave A Reply