Jokamiehenoikeudet

0

Jokamiehenoikeudet koskettavat Suomessa kaikkia ja ovat maksuttomia. Jokamiehenoikeudet pätevät niin valtion kuin yksityisen metsänomistajankin mailla. Ne määrittelevät sen, miten luonnossa tulee liikkua ja toimia. Jokamiehenoikeudet eivät kuitenkaan päde luonnonsuojelualueilla, koska metsä- ja luonnonsuojelulaki sanelevat ehdot näiden alueiden käyttöön.

Metsän antimet kannattaa hyödyntää, esimerkiksi marjojen ja sienien poimiminen on sallittua jokaiselle.

 

Miten jokamiehenoikeudet vaikuttavat metsänomistajaan ja hänen oikeuksiin ja velvollisuuksiin?

Jokaisen yksityisen metsänomistajan mailla sovelletaan jokamiehenoikeuksia. Sinulla metsänomistajana ei ole oikeutta rajoittaa kenenkään liikkumista maillasi jalan, hiihtäen, ratsastaen tai pyöräillen. Luonnossa liikkujalla on lupa poimia mailtasi marjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja. Jos mailtasi löytyy vesistö, esimerkiksi lampi, on siinä kaikilla oikeus onkia, pilkkiä tai vaikka uida. Sinun maillasi on luonnossa liikkujalla oikeus yöpyä tilapäisesti, lukuun ottamatta pihapiiriä ja sen välitöntä läheisyyttä.

Jokamiehenoikeudet tuovat rajoituksia luonnossa liikkujalle. Kaikki tekeminen, mikä voisi jollakin tavalla vahingoittaa metsääsi on kiellettyä.  Maillasi liikkuminen moottoriajoneuvolla on kiellettyä, ellet ole siihen erillistä lupaa antanut. Paikasta, jossa on istutusta ei ole kenelläkään oikeutta kulkea.  Metsässäsi polttopuiden teko, sammalen ja jäkälän kerääminen, ja jopa oksan katkaiseminen puusta on kiellettyä. Kiellettyä on myös avotulen sekä nuotion tekeminen, ellei siihen ole erillistä lupaasi.

Syksyisin metsät ovat pullollaan sieniä, jotka kannattaa hyödyntää 🙂

Jokamiehenoikeudet ovat hyvä olla jokaisella luonnossa liikkujalla muistissa. Niitä noudattamalla kaikilla on mukavampaa ja säästytään turhilta vahingoilta?

Lue lisää jokamiehenoikeuksista TÄÄLTÄ.

Testaa Metsäyhdistyksen sivuilta, kuinka hyvin osaat jokamieheoikeudet. Testiin TÄSTÄ.

 

Lähteet:

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Julkaisut/Esitteet/Jokamiehenoikeudet_esite(4450)

http://www.jokamiehenoikeudet.fi/

 

 

Leave A Reply