Vesa Salminen eläkkeelle – “Kaikki saavutettu on tehty yhteistyössä”

0

Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Smart -tutkimusyksikön johtaja Vesa Salminen siirtyy eläkkeelle vuoden lopussa. Salmisen johdolla HAMK Smartista on kasvatettu soveltavan tutkimuksen huippuyksikköä ja monipuolista koulutuksen uudistajaa.

”Keskeistä on ollut kerätä huippuosaajia itseorganisoituviksi tiimeiksi, jotka osallistuvat joustavasti HAMKin toiminnan kehittämiseen ja uudistamiseen. Kaikki saavutettu on tehty yhteistyössä”, Salminen sanoo.

Salmisen aikana on tehty yksikköön kymmenittäin rekrytointeja talon ulkopuolelta siten, että osaaminen elinkeinoelämälle tärkeillä fokusalueilla vahvistuu. Sovellusosaamisen tuottaminen elinkeinoelämälle ja hyvistä ja monipuolisista asiakassuhteista huolehtiminen on ollut hänelle keskeistä.

”Projektiportfolio koostuu tällä hetkellä noin 40 projektista, joissa on mukana kaupunkeja, kuntia, yrityksiä ja muita elinkeinoelämän toimijoita. Myös noin tuhat opiskelijaa on päässyt eri tutkimushankkeiden kautta mukaan kehitystyöhön.”

HAMK Smartin tutkimus- ja kehittämistoiminta edistää elinkeinoelämän digitaalisuutta ja palveluliiketoimintaa yli toimialarajojen. Lisäksi toiminta tukee tiedolla johtamista digitaalisuuden ja kasvavien datamäärien ja uusien ICT-pohjaisten teknologioiden aiheuttamassa murroksessa.

AMKin asemaa ajamassa

Salminen on osallistunut myös HAMKin tohtorikoulutuksen avaamiseen yliopistoyhteistyössä.

”Tämä toiminta on välttämätöntä saada alulle, koska se nostaa ammattikorkeakoulun siihen asemaan missä sen kuuluisi ollakin. Se kasvattaa ammattikorkeakoulun arvovaltaa yhteiskunnassa ja kansainvälisestikin.”

Salminen pitää tärkeänä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen omia rooleja ja jatkuvaa yhteistyötä.

”Yliopistoilla ei ole samanlaista läheistä asiakassuhdetta ja -hallintaa kuten meillä. Lisäksi AMKien soveltavassa tutkimuksessa törmätään ilmiöihin, joita voidaan syöttää perustutkimuksen aiheiksi yliopistoille, ja väitöskirjoja voidaan ohjata yhteistyössä.”

Tausta yritysmaailmassa

Ennen vuonna 2009 alkanutta uraansa HAMKissa Salminen on toiminut uusien tuotteiden ja liiketoiminnan kehittäjänä yritysmaailmassa, ja TKI- vastaavana Tekesin teknologiaohjelmakäytäntöä rakentamassa sekä yritysten ja yliopistojen yhteistyötä kehittämässä Teknologiateollisuus ry:ssä. Lisäksi hän toimi Senior Research Scientist -tittelillä kaksi vuotta Massachusetts Institute of Technology -yliopistossa Bostonissa ja teollisuusprofessorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Uraansa HAMKissa Salminen muistaa lämmöllä. Kiitosta saavat niin esihenkilö, rehtori Pertti Puusaari, työyhteisö HAMK Smartissa kuin työskentely Hämeen ammattikorkeakoulun johtoryhmässä.

”Olen ollut erittäin tyytyväinen työyhteisööni ja joustavaan tiimityöhön HAMKin eri organisaatioiden välillä. Olen myös tuntenut olevani etuoikeutettu ja joskus huojentunutkin saamastani luottamuksesta ja tuesta ylimmältä johdolta, kun HAMK Smart on kasvanut nopeasti koko HAMKin kehityksen mukana.”

Eläkkeelle siirryttyään Salminen jatkaa osa-aikaisena erityisasiantuntijana, joka tukee soveltavan tutkimuksen ja koulutuksen uudistamista ja tohtoriaktiviteetin kehittämistä HAMKissa.

Vesa Salminen

Syntynyt: 1954 Jyväskylässä
HAMK Smart -tutkimusyksikön johtaja Hämeen ammattikorkeakoulussa.
Hämeen ammattikorkeakoulun johtoryhmän jäsen.
HAMKissa vuodesta 2009 lähtien yliopettajana, tutkijayliopettajana ja tutkimusyksikön johtajana.
Koulutus: insinööri, diplomi- insinööri, tekniikan lisensiaatti, tekniikan tohtori (tuotantotalous).
Perhe: Aviovaimo ja kolme aikuista lasta.
Harrastukset: Luonto, lenkkeily, urheilu, matkustelu.
Jää eläkkeelle 31.12.2020. Jatkaa 4.1.2021 osa-aikaisena erityisasiantuntijana johdon tukena.

Leave A Reply