Ulla Rauhala: ”Tämä työpaikka on minun Facebook”

0

Ulla Rauhala tietää itsekin olevansa työntekijänä harvinaista sorttia: jokapaikan höylä, joka tekee omat työnsä ja vähän päälle, tuntee kaikki, mittaa opiskelijan kuumeen ja vastaa retkeilijöiden kysymyksiin kastuneista kengistä.

”No mä olen sellainen ihminen, että sanon kaikkeen aina nopeasti joo. Kuten tähän haastatteluunkin (naurua). Onhan mulla täällä koko ajan pitkä to do -lista. Mutta pala kerrallaan. Katson mikä se kokonaisuus on ja lähden reunasta nakertamaan.

Vanhemmillani oli Hollolassa kyläkauppa, jossa käytännössä kasvoin. Meillä oli myös elintarvikekioski, jota hoidin 12-vuotiaasta lähtien. Tunsimme hirveästi ihmisiä ja töissä oltiin käytännössä aina. Olin varma, että minusta tulee kauppias myös. Mutta maailma muuttui ja se suunnitelma ei vaikuttanut realistiselta.

Opiskelin Lahden kauppaoppilaitoksessa merkantiksi ja tulin tänne HAMKin Evon yksikköön töihin 1.8.1983. Ja näköjään jäin. Yhden seitsemän vuoden pätkän olin poissa, äitiysvapailla ja töissä sairaalassa ja koulutuskuntayhtymällä Salossa. Oli hyvä olla hetken jossain muualla, muuten en varmasti olisi oivaltanutkaan, miten hyvin täällä viihdyn.

Kyllä se on opiskelijat ja tämä meidän ilmapiiri, mikä täällä on pitänyt. Tarvitsen ihmisiä ympärilleni ja saan heistä virtaa. Joskus vuonna 2010 minua kosiskeltiin muualle. Laitoin plussat ja miinukset ylös ja totesin, että en lähde.

Laitoin plussat ja miinukset ylös ja totesin, että en lähde.

Opiskelijat ovat mahtavia ja heitä varten täällä olen. Minulla on hyvä nimi- ja kasvomuisti ja opin nopeasti tuntemaan uudet vuosikurssit. Hoidan myös opiskelija-asuntojen vuokrausta ja lyhytaikaista majoitusta. Se on tässä vuosien aikana hämärtynyt, että saako palveluita mihin aikaan tahansa. Joku voi illalla myöhäänkin soittaa, että olisi tulossa. Minulla on kyllä puhelin 24/7 auki.

Olen opintosihteeri sekä HAMKin että HAMIn opiskelijoillemme. HR:n avustavat tehtävät sekä talous ja laskutus Evon osalta kuuluvat minulle. Ohjelmia, joita pitää osata, on lukematon määrä. Monipuolinen työnkuva kuitenkin sopii minulle ja nautin siitä, kun opin käyttämään uusia järjestelmiä. Eihän tämä maailma mene eteenpäin, jos jäädään vanhaan kiinni.

Monesti kun aamulla tähän tulen, kopin edessä on jono. Sitten se rauhoittuu. Päivisin kahvitellaan tässä yhdessä henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa.

Varmaan joo olen sellainen äitihahmo, jo ikänikin puolesta.

Varmaan joo olen sellainen äitihahmo, jo ikänikin puolesta. Pyrin ottamaan ihmisen vastaan ihmisenä ja auttamaan, vähän muissakin kuin opiskeluun liittyvissä asioissa. Nuoremmilta opiskelijoilta olen mittaillut kuumetta aamusella, käyttänyt sairaalassakin, huuhtonut puupurua silmistä ja sellaista. Ulkopuoliset retkeilijät puolestaan tulevat kysymään milloin mitäkin. Joskus tähän on tultu valittamaan, että kengät kastuvat retkipolulla. Suurelle yleisölle Evo on Evo, eivätkä välttämättä ymmärrä olevansa ammattikorkeakoululla.

Ulla Rauhala toimistossaan

Osa hommista on varmasti tullut persoonani myötä. En ole ollut vastakarvainen, vaan positiivisesti ajatteleva. Tunnistan kyllä sen, että olen katoavaa kansanperinnettä, eikä seuraajallani välttämättä ole näin laajaa työkenttää.

Silloin kun hain tänne töihin, ehtona paikan saamiselle oli metsästäjäntutkinnon suorittaminen. Tulin metsästysaiheisten lisäkoulutusten kurssisihteeriksi, ja jotain piti tietää siitä aihepiiristä. En sitä kummeksunut. Kun on maalta kotoisin, niin metsästys ei ole vierasta. Näin varttuneemmalla iällä olen opetellut uudestaan ampumaan. Viime kesänä olimme Virossa, missä ammuin kolme kaurispukkia, ensimmäisellä kaatuivat kaikki.

Työni on niin sosiaalista, että vapaa-aikanani en sitä ole. Meitä on täällä Evolla useampikin “halkoholisti”, eli tykkäämme tehdä puita. Ostamme miehen kanssa tukkiauton nuppikuormallisen puuta keväisin. Puita kuluu takkaan, leivinuuniin ja saunaan, jonka lämmitämme joka ilta. Se on sellainen rituaali, jolla viimeistään laskeudun iltaan.

Monet opiskelijat ihmettelevät, etten ole Facebookissa, mutta sanon aina, että tämä työpaikka on minun Facebook.”

Ulla Rauhala

Syntynyt: 1964 Hollolassa.
Työ: Palvelukoordinaattori HAMKin Evon yksikössä.
Koulutus: Merkantti.
Asuu: Lammin kirkonkylässä. Perheeseen kuuluvat aviomies, neljä lasta ja seitsemän lastenlasta.
Harrastaa klapien tekoa, saunomista, pihan laittoa, tiivistä yhdessäoloa perheen kanssa.
Motto: Asioilla on tapana järjestyä.

Jaana Siljamäki

Jaana Siljamäki
viestintäasiantuntija
Strateginen viestintä

Leave A Reply