Pasi Käkelä: ”Urani on vienyt sivupoluille ja jonkun mielestä alaspäin”

0

Ei missään nimessä yrittäjyyttä, myyntiä tai pankin asiakkuuksien hoitoa. Liiketalouden opettamista hortonomeille? Sitäkään Pasi Käkelä ei edes osannut kuvitella. Silti hän on päätynyt tekemään näitä kaikkia. Muun muassa.

Array

Teksti ja kuva: Jaana Siljamäki

Puutarhatalouden lehtori Pasi Käkelä on osannut hyödyntää osaamisensa erilaisiin tarkoituksiin. Hän on koulutukseltaan kauppatieteen maisteri, omin sanoin ”perus ekonomi”, joka valmistuttuaan ajatteli työllistyvänsä laskentatoimeen. Nyt 53-vuotiaalla Käkelällä on takanaan urapolku, jolle on osunut paitsi sitä laskentatoimea, myös työtä luottokelpoisuusluokituksia tekevänä yritystutkijana, osakeanalyytikkona, kansainvälisen yrityksen sisäisenä kontrollerina, liiketalouden opettajana, majoitusalan yrittäjänä ja ison pankin asiakkuuksia hoitavana päällikkönä.

Nuorelle itselleen Käkelä antaisi neuvon, jota näyttää siis myös noudattaneen: Ole avoin kaikelle ja tartu eteen tuleviin mahdollisuuksiin.

”Kun tulee elämänkokemusta, voi löytää itsestään uusia vahvuuksia. Lisäksi tykkään vaihtelusta”, Käkelä sanoo.

Intuitiolla eteenpäin

Urapolkua ovat kihartaneet toki myös käytännölliset syyt. Käkelällä on viisi lasta. Kun hän oli päässyt metalli- ja kaivosalan teollisuuskonserni Sandvikin konsernikontrolleriksi, kuului työhön matkustelua pitkin Eurooppaa ja myös mahdollisuus muuttaa ulkomaille.

”Lapsilla oli alkamassa koulu, joten perhesyistä se jäi. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen.”

Samaan johtopäätökseen Käkelä tuli ajeltuaan vuoden päivät Hämeenlinnasta Tampereelle, pyörittäessään lyhytaikaista majoitusta tarjoavaa Kotimaailma-yritystä. Asuntoja oli 40.

”Yrittäminen oli tavattoman antoisaa. Se, miten huomasi, että kun tästä ruuvista hienosäätää, se muuttaa asioita näin. Mutta pendelöinti siinä elämäntilanteessa oli kuluttavaa.”

Käkelä on silti saanut osuutensa urakiidosta. Toinen työpaikka valmistumisen jälkeen oli Postipankissa ja sittemmin Leoniassa Helsingissä. Yhdessä vaiheessa hän oli mukana osakeanalyytikkona hoitamassa muun muassa Fortumin, Helsingin Puhelinyhtiön (nyk. Elisa) ja Perloksen pörssilistautumista.

”Ne olivat valtavan opettavaisia vuosia, mutta työtä oli aivan älyttömästi. Joskus töistä tultiin kotiin neljältä yöllä,” Käkelä muistelee.

Monesti Käkelä on seurannut tunnetta, mikä voisi olla mukavaa. Siitä syystä esimerkiksi opettaminen kiehtoi.

”Olen mennyt uralla sivupoluille ja jonkun mielestä alaspäin. Itse olen tyytyväinen.”

Palkitsevia hetkiä

Käkelä on HAMKille löytö. Ammattilainen, jolla on käytännön työkokemus liiketaloudesta niin rahoittajan, sijoittajan, yrittäjän, asiakasvastaavan kuin taloushallinnan näkökulmista, ja lisäksi hänellä on pedagoginen pätevyys. Ei ole vaikea kuvitella tilannetta mielessään, kun Käkelä kuvailee parhaita hetkiään luokan edessä.

”Oli kuuma kesäpäivä ja opiskelijoita oli laitettu iltaryhmään, jossa he eivät lähtökohtaisesti halunneet olla. Koneita ei riittänyt kaikille. Kehnoista asetelmista huolimatta opiskelijoista huokui halu oppia. Se oli palkitsevaa.”

Käkelän mukaan avainjuttuja opettamisessa on vuorovaikutus, kyky katsoa asiaa opiskelijan näkökulmasta ja selvät pelisäännöt.

”Sanotaan suoraan, miksi jokin asia on tärkeä. Oleellista on myös se, että on kiinnostunut opiskelijoista ja etenee jutustellen.”

Moniosaaja täsmähommaan

Aikaisempi työhistoria mahdollisti tuntuman liki alaan kuin alaan, ja sellainen hänelle on ehtinyt muodostua puutarha-alastakin viimeisen neljän vuoden aikana.

”Ala on viehättävä ja suhteellisen pienen kokonsa vuoksi helppo ottaa haltuun. Opiskelijoissa on sopivasti haastetta, sillä he ovat tulleet tänne ensisijaisesti opiskelemaan viljelyä tai viheralueiden rakentamista ja suunnittelua. Minun tehtäväni on saada heitä kiinnostumaan talousasioista.”

Puutarhatalouden lehtorin tehtävä perustettiin aikoinaan yhdessä Kauppapuutarhaliiton kanssa. Suomessa on jatkuvasti kymmenittäin pieniä, kehittämiskelpoisia puutarhoja, joille ei löydy jatkajaa.

”Keskeinen tehtäväni onkin ollut lisätä yritysyhteistyötä ja lisätä meiltä valmistuvien valmiuksia toimia yrittäjänä.”

Käkelän mukaan lähes joka opintomoduulissa ollaan tekemisissä yritysten kanssa, ratkomassa niiden todellisia ongelmia. Osana opintoja tehdään laskelmia ja liiketoimintasuunnitelmia yrityksille, jotka eivät joko osaa tai ehdi tehdä niitä itse. Käkelän mielestä aidot esimerkit motivoivat opiskelijoita parhaiten.

Käkelä haluaisi nähdä lisää tilanteita, joissa opiskelija uskaltautuu lähtemään harjoitteluihin ja töihin kotiympyröitä kauemmas ja pienillekin paikkakunnille.

”Niillä reissuilla voi oppia enemmän kuin koko opiskeluaikana. Ehdottomasti sellainen askel kannattaa ottaa.”

Pasi Käkelä

Syntynyt 1966 Vantaalla.
Kauppatieteen maisteri, Vaasan yliopisto.
Puutarhatalouden lehtori Hämeen ammattikorkeakoulussa.
Aikaisempia työpaikkoja mm. ABB, Postipankki, Sandvik, Sampo pankki/Danske Bank, Kotimaailma.
Asuu Hämeenlinnassa. Perheeseen kuuluu vaimo ja viisi lasta.
Harrastaa matkustelua, lukee historiaa ja yhteiskuntaa avaavia romaaneja.

Leave A Reply