HAMKissa jalkinemuotoilua opiskelevan Hannu Viitalan uralla on meneillään kiinnostavia asioita. Hän on ainoana suomalaisena jalkinemuotoilun opiskelijana kansainvälisen suunnittelukilpailun finaalissa. Lisäksi hän opiskelee tämän syksyn kengän kaavoitusta perinteikkäässä Arsutorian yksityiskoulussa Milanossa.
Hämeenlinnalaislähtöisen Hannu Viitalan elämässä on riittänyt käänteitä, ja nyt hän on jälleen hakemassa kansainvälistä kokemusta ja osaamista uralleen. HAMKissa neljättä vuotta opiskeleva Hannu asuu tämän syksyn Milanossa, sillä hän pääsi opiskelemaan jalkinekaavoitusta vuonna 1947 perustettuun Arsutorian yksityiskouluun. Koulu on ollut ponnahduslauta monille alan koville ammattilaisille, ja siellä on erilaisilla opintojaksoilla opiskelijoita yli 50:stä maasta.
Hannun ”Fragile Future” -niminen mallisto pääsi myös mukaan kansainväliseen Real Leather.Stay different – muotoilukilpailun finaaliin. Hannun luomus on osiinsa hajotettava kenkä, joka on tehty mahdollisimman vähillä materiaaleilla. Kenkä on siksi myös helppo kierrättää, ja se voidaan lähettää ostajalle osissa kirjekuoressa, mikä säästää myös pakkausmateriaaleissa.
Kilpailu on suunnattu muotoilualan opiskelijoille, ja sen missiona on ”tuoda esiin nahan kauneutta, kestävyyttä ja kestävyyttä omaperäisillä ja innovatiivisilla malleilla”. Lisäksi kilpailussa haetaan ideoita, jotka vähentävät jätettä, öljypohjaisten synteettisten materiaalien käyttöä ja ”häiritsevät” nopean muodin kiertokulkua. Kilpailun voittajat julkistetaan lokakuussa.
Näin Hannu kertoo opiskeluistaan Milanossa:
”Lähdin Milanoon syyskuun alussa. Opiskelut alkoivat 4.9. ja sitä on maanantaista torstaihin yhdeksästä viiteen. Tahti on ollut alusta alkaen erittäin kova ja eteenpäin mennään vauhdilla. Opiskelen siis pelkkää kaavoittamista, joten joka päivä on kaavojen opettelua, piirtämistä ja testaamista. Taidan olla ensimmäinen hamkilainen, kuka täällä on koskaan ollut ja ylipäänsä yksi harvoista tänne päässeistä suomalaisista.
Ryhmässäni on 12 opiskelijaa eri puolilta maailmaa. Lähtökohdat ovat todella erilaisia. Osalla on jo oma kenkämerkki, osan suku omistaa kenkätehtaan. Itse olen yksi harvoja ”aitoja” opiskelijoita täällä.
Tällä hetkellä meillä on yksi opettaja, joka on aikoinaan opiskellut täällä ja sen jälkeen työskennellyt isoilla muotitaloilla kaavoittajana. Myöhemmässä vaiheessa tapaamme toisenkin opettajan. Monilla opettajilla täällä on monien vuosien työskentelykokemus isoista firmoista. He siis tuntevat mitä jalkineala todellisuudessa on ja mitä alalla vaaditaan.
Jalkinealalla tämä koulu tunnetaan hyvin.
Hain tänne koska haluan kehittyä kaavoituksessa niin hyväksi kuin mahdollista ja toivottavasti tätä kautta avautuu myös mahdollisuuksia tulevaisuuden työpaikkoihin. Jalkinealalla tämä koulu tunnetaan hyvin ja täältä kyselläänkin tulevaisuuden tekijöitä firmoihin. Täällä on lopuksi koe. Se pitää läpäistä todella korkealla prosentilla saadakseen diplomin, joka todentaa opiskelun täällä.
Täällä on muutenkin todella tiukat rajat poissaolojen kanssa ja jos esimerkiksi myöhästyy aamulla vartin, niin se katsotaan puolen päivän poissaoloksi. Tämä 15 viikon kaavoituskurssi maksoi 12 000 euroa, eli tämä ei todellakaan ole mitään halpaa lystiä. Itse sain tähän apurahan Emil Aaltosen Muistorahastolta.
Suomeen palaan 16.12. ja HAMKissa pyörin varmaan heti tammikuussa. Minulla on opinnäytetyö vielä tekemättä ja työharjoittelut. Toivonkin tämän kokemuksen avaavan ovia harjoittelupaikan löytymiseen.
Kohta Milanossa on isot MICAM-jalkinemessut MICAM ja LINEAPELLE-materiaalimessut, jonne menemme. Kävimme myös helmikuussa pienen ryhmän kanssa HAMKista näillä messuilla.
Eniten näin viikon aikana minuun on tehnyt vaikutuksen se, kuinka korkea opetuksen taso täällä on ja kuinka paljon opiskelijalta vaaditaan. Tykkään tästä ”luulot pois” -meiningistä. Minulle se sopii, että pitää olla täydellistä eikä sinne päin.”
Lue myös: Hannu Viitalan henkilöhaastattelu vuodelta 2021
viestintäasiantuntija
Strateginen viestintä