Juuri nyt: Näin toimit oikein hätätilanteessa

0

Jos osut onnettomuuspaikalle pysy rauhallisena ja muista, että jokainen osaa auttaa jollain tavalla.

onnettomuusharjoitus
Pysy rauhallisena onnettomuustilanteessa ja auta parhaan kykysi mukaan, kunnes ammattiauttajat saapuvat paikalle. Kuva harjoitustilanteesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liukkaat ja lumiset tienpinnat, pimeys ja äkkitilanteet johtavat joka talvi vaaroihin liikenteessä. Vaikka itse ei joutuisikaan liikenneonnettomuuteen, jokaisen liikenteessä liikkujan on hyvä tietää, kuinka toimia onnettomuuspaikalla. Mitä tilanteessa pitää tehdä ja miten siihen voisi varautua?Asiaan opastaa lehtori, ensiapukoordinaattori Salla Mäkelä Hämeen ammattikorkeakoulun terveysalan koulutuksesta.Jos satut onnettomuuspaikalle ensimmäisenä, malta hetki ennen kuin säntäät auttamaan. Katso ympärillesi ja arvioi kokonaistilanne, millaisesta onnettomuudesta on kyse ja kuinka monta henkilöä on loukkaantunut tai vaarassa.”Mahdollisimman nopeasti pitäisi tehdä hätäilmoitus 112:een, jotta pelastuskalusto pääsee liikkeelle. Silloin olisi hyvä jo tietää, millaista apua tarvitaan ja kuinka monelle henkilölle”, sanoo Mäkelä.Liikenneturmassa ensimmäiseksi paikalle tullut ottaa toimintavastuun ja jakaa tehtäviä seuraavaksi tulleille, kunnes osaavampia henkilöitä on paikalla. Apua tarvitaan paitsi potilaiden kanssa myös estämään lisävahinkojen syntyminen. Jos olet liikkeellä autolla, laita hätävilkut päälle varoitukseksi muille.

Ensin autetaan hengenvaarassa olevia

Potilaista ensimmäiseksi apua tarvitsevat ne, jotka eivät pysty hengittämään tai joilla on suuri verenvuoto. Jos hengitys on estynyt, kohota potilaan leukaa varovasti ja helpota hengittämistä. Jos hengitys ei käynnisty, vedä henkilö ulos autosta makuulle ja aloita elvytys.Suuri verenvuoto taas on tyrehdytettävä painesiteen avulla. Paineeksi käy vaikka käsinenyytti tai pipo, jonka voit sitoa kiinni kaulaliinalla. Älä yritä kiskoa uhreja ulos autosta, ellei se ole välttämätöntä esimerkiksi tulipalon tai palovaaran vuoksi. Näin et aiheuta uhreille mahdollisia lisävammoja.”Perusperiaate onnettomuustilanteessa on, että ensin autetaan kiireellistä apua tarvitsevia ja pelastetaan hengen vaarassa olevat. Jos joku esimerkiksi makaa keskellä tietä, on hänet nopeasti saatava pois muun liikenteen alta”, Mäkelä sanoo.

Rauhoittaminenkin on auttamista

Moni miettii olisiko itsestä auttajaksi hätätilanteessa – meneekö paniikkiin, pyörtyykö vai menettääkö muuten toimintakykynsä. Mäkelä kertoo, että 30–40 prosenttia ihmisistä pystyy hätätilanteessa järkiperäiseen toimintaan. Pari prosenttia menee tilanteessa täysin lukkoon tai pakenee paikalta. Suurin osa seuraa vierestä tai saattaa jopa kuvata kännykällä, muttei kykene auttamaan. Osa heistä on haitaksi tilanteessa.”Pyri pysymään tilanteessa rauhallisena. Vaikkei olisikaan koulutusta ensiapuun, tavallisilla taidoilla voi jo olla paljon avuksi. Jokainen pystyy menemään autettavan luo ja rauhoittelemaan, kyselemään vointia ja kuuntelemaan tai antamaan vaikkapa oman takkinsa loukkaantuneen suojaksi”, Mäkelä opastaa.Jo pelkkä potilaan rauhoittaminen tasaa tämän verenpainetta ja osaltaan estää esimerkiksi shokkitilan kehittymistä.Hyödyllistä on tietää, että hätänumeroon soittanutta opastetaan toimimaan tilanteessa oikein. Hätäkeskuspäivystäjä voi puhelimitse antaa hyvinkin yksityiskohtaisia ohjeita siitä, kuinka paikalle sattunut henkilö voi avustaa onnettomuuden uhreja.Kun ammattiapu saapuu paikalle, informoi heitä tapahtuneesta ja kerro miten uhreja on autettu.

Lataa 112 Suomi -sovellus

Hätäkeskuslaitos kehottaakin lataamaan omalle puhelimelleen 112 Suomi -mobiilisovelluksen. Sen kautta hätänumeroon soittamalla hätäkeskus saa suoraan omiin järjestelmiinsä tiedon puhelimen sijainnin koordinaateista. Näin kallisarvoista aikaa ei kulu onnettomuuspaikan sijainnin selvittelyyn.Tärkeää on, että puhelu soitetaan juuri sovelluksen kautta ja sovellukseen on sen latausvaiheessa muistanut rekisteröidä oman puhelinnumeronsa.Varautua voi myös muuten. Autoilijoiden on hyvä hankkia autoon pieni ensiapupakkaus. Siinä pitäisi olla sidetarvikkeita, paineside ja lämpimänä pysymistä varten niin sanottu avaruuslakana. Autossa tulisi olla myös heijastinliivi. Sen avulla auttaja itse näkyy myös pimeässä. Muutenkin auttajan on pidettävä huoli omasta turvallisuudestaan.”Onnettomuusajoneuvon moottori tulee sammuttaa ja laittaa käsijarru päälle. Oman ajoneuvon lähivaloilla saa varoittamisen lisäksi myös valoa paikalle. Varoituskolmio on myös hyvä viedä riittävän etäälle.”

Ensiapukoulutuksesta olisi kaikille hyötyä

Koska onnettomuuksia voi sattua kenelle vain ja missä vain, ensiavun perustaidoista olisi hyötyä jokaiselle. Useimmiten taidot ovat tarpeen tutussa ympäristössä, läheisen saadessa sairaskohtauksen, pudotessa tikkailta tai vaikkapa leikatessa veitsellä pahemmin sormeensa.”Tilanne tulee aina yllättäen, oli kotona tai liikenteessä. Kun on käynyt ensiapukurssin, osaa itse olla avuksi ja toisaalta voi luottaa saavansa itse apua tarvittaessa toiselta ensiaputaitoiselta.”Syksyn ja talven liikenteeseen Mäkelä muistuttaa vielä yksinkertaisesta mutta tehokkaasta turvaohjeesta.”Muistakaa heijastimet, niiden avulla vältetään moni turha onnettomuus.”

 

Leave A Reply