Juuri nyt: Koodarioppia kaikelle kansalle

0

HAMK tarjoaa neljän muun ammattikorkeakoulun kanssa uutta maksutonta koulutusta, jolla halutaan osaltaan vastata koodaamisen osaajapulaan. Koulutusmuoto tuntuu kiinnostavan eritoten naisia.

Array

Kiinnostaako koodaaminen, mutta et tiedä mistä aloittaa? Jokainen maija- ja mattimeikäläinen voi nyt tutustua koodaamisen maailmaan vaikka alkeista lähtien HAMKissa tai neljässä muussa ammattikorkeakoulussa.

Tämän mahdollistaa AMKoodari-hanke, jossa ovat HAMKin lisäksi mukana ammattikorkeakouluista Metropolia, Laurea, Haaga-Helia ja XAMK. Koordinointivastuu on Metropolialla.

Koulutus on osallistujille maksuton. Kustannuksista vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö, joka myönsi mukana oleville viidelle ammattikorkeakoululle tähän tarkoitukseen yhteensä neljän miljoonan euron potin. Taustalla on ministeriön tahto lisätä ohjelmistoalan osaamista Suomessa. Ministeriö korvamerkitsi korkeakouluille tarkoitusta varten kaikkiaan 19 miljoonaa euroa.

Mukaan voivat tulla kaikki ikään ja työelämästatukseen katsomatta. Ainoastaan korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat on rajattu tämän koulutuksen ulkopuolelle.

”Meille voi tulla päivittämään osaamistaan tai ottaa perusopintoja aiheesta. Halutessaan voi keskittyä johonkin rajatumpaan alueeseen”, kertoo tietojenkäsittelyn koulutuspäällikkö Tapani Honkanen HAMKista.

Apua alalle kuin alalle

Suorituksista saa myös viralliset opintopisteet. Kurssit on mahdollista suorittaa pääosin verkossa, mutta halutessaan ne voi tehdä myös päiväopintoina tutkinto-opiskelijoiden rinnalla.

”Emme tarjoa alussa ihan kaikkia koodausopintoja, joita meillä on tutkinnossa, mutta käytännössä vuodessa pystyy menemään jo aika pitkällekin”, Honkanen selvittää.

Mitä hyötyä koodaamisen opinnoista sitten on? Yksinkertaistettuna sillä voi helpottaa omaa työtään, ammatista riippumatta.

”Ei se nykypäivänä välttämättä vaadi, että pitää tehdä satasivuisia koodinpätkiä. Ohjelmistorobotiikka kasvattaa merkitystään monella alalla. Toistuvien tehtävien automatisoinnilla vaikka toimistotyössä saa paljon apuja omaan duuniin ja virheet vähenevät”, hän sanoo.

”Tosi monella alalla nykypäivänä perustason ohjelmointiosaamisellakin pystyy tekemään jo enemmän. Skaala on iso: kaikkien ei tarvitse osata tehdä pelejä.”

Ryhmiä täyteen yhdessä yössä

Ihmiset tuntuvat heränneen koodaamisen tarpeellisuuteen. Sen sai huomata suunnittelija Johanna Santala-Blom, joka työskentelee HAMKissa yrittäjyyden työelämäpalveluissa ja vastaa AMKoodari-hankkeen käytännön toteutuksesta.

Kun Santala-Blom avasi alkukesästä ilmoittautumisen koodariopintoihin, ryhmät alkoivat täyttyä yhdessä yössä – vaikka kenellekään ei oltu ehditty kertoa, että kursseille pääsee jo.

”Mietin hetken, että mistä näitä ihmisiä tulee”, hän naurahtaa.

Viidakkorumpu oli tehnyt tehtävänsä, ja HAMKiinkin ilmoittautuneita tuli eri puolilta Suomea. Santala-Blom teki heti tuoreeltaan mielenkiintoisen havainnon selatessaan listoja.

”Etenkin naiset ovat kiinnostuneita, pääosa ilmoittautuneista on heitä.”

Santala-Blomin mukaan koulutukset on pyritty pilkkomaan niin pieniksi palasiksi, että niiden suorittaminen onnistuu myös töiden ja muun elämän ohessa. Luonnollisesti HAMKin intresseissä on, että opiskelijat suorittavat kurssinsa loppuun – sitä edellyttää myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vaikka opiskelu tapahtuu valtaosin verkossa jo nyt hankkeen alussa, mukaan pääsyä on tarkoitus tulevaisuudessa vieläkin joustavoittaa.

”Kun hanke etenee ja opettajat pystyvät käyttämään tähän enemmän resursseja, tavoite on, että jossakin vaiheessa meillä olisi mahdollisesti kaikki tarjonta kokonaan verkossa. Opiskelija voisi vain valita, mitä suorittaa, aloittaa vaikka heti ja tehdä non-stoppina omassa tahdissa verkossa. Siihen tämä on menossa”, Santala-Blom sanoo.

AMKoodari-hanke kestää vuoteen 2021 saakka.
Lisätietoa: https://www.hamk.fi/amkoodari/ 

 

Teksti: Iiro-Pekka Airola 

Leave A Reply