François Christophe aloittaa robotiikan tutkijayliopettajana

0

Aalto- ja Ecole Centrale de Nantes –ylipistoista tekniikan tohtoriksi valmistunut François Christophe, 38, toimii 1.9.2019 alkaen Hämeen ammattikorkeakoulun robotiikan tutkijayliopettajana HAMK Tech -tutkimusyksikössä. Työtehtävä on kokonaan uusi HAMKissa. Christophen erikoisalaa ovat erityisesti tekoäly ja virtuaaliympäristöt. Ranskalaissyntyinen Christophe siirtyy HAMKiin Helsingin yliopistosta tietojenkäsittelytieteen osastolta.

 

Tänä syksynä alkaa Yhteistyörobotiikka – robotiikan toinen sukupolvi –niminen hanke, jota Christophe vetää. Hanke tukee Riihimäen kaupungin strategiaa robotiikkaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa.

Yhteistyörobotit on suunniteltu toimimaan turvallisesti yhteistyössä ihmisen kanssa niin, että robotti tekee sille sopivat toistuvat työt.

”Tekoälyä on paljon tietokonesovelluksissa, kuten chatboteissa tai Siri-puheentunnistuksessa, mutta minua kiinnostaa tuoda tekoäly fyysiseen laitteeseen,” Christophe sanoo.

Yhteistyörobotit-hankkeen kohteina ovat rakennusala, valmistavan teollisuuden tuotannolliset yksiköt ja mahdollisesti luonnonvara-ala.

”Esimerkki käytännön sovellutuksesta voisi olla robotti, joka toimii kuin apumies rakennustyömaalla. Se pystyisi seuraamaan työntekijää, kuljettamaan ja ojentamaan työkaluja. Tällaiselle nousi tarve, kun edellisessä Pulurobotics-projektissamme Helsingin yliopistossa loimme rakennuspölyä imevän robotin työmaalle.”

Christophen mukaan olisi myös mahdollista luoda robotti, joka käy rakennuksella läpi ruuvattavat kohteet ja kiinnittää ruuvit. Etuna olisi niiden kiinnitys etenkin haastavissa ja vaarallisissa korkeuksissa.

Christophen työssä yhdistyvät tutkiminen ja opettaminen, sillä hankkeissa ovat mukana luonnollisesti myös opiskelijat.

”Pidän nuorten kanssa työskentelemisestä. On erittäin tärkeää opettaa samalla, kun tutkii. Jos ei osaa selittää asiaa toiselle, siinä on epäselvää itsellekin.”

Yhteistyörobottien jälkeen “heimorobotit”

Suomeen Christophen toi hänen omien sanojensa mukaan sattuma. Valmistuttuaan Ranskassa École Nationale d’Ingénieurs de Brest –yliopistosta vuonna 2007 sikäläinen opettaja vinkkasi hänelle työharjoittelumahdollisuudesta Aalto-yliopistossa (silloinen Teknillinen korkeakoulu). Otaniemessä hän tutki objektien tunnistamista robotin avulla.

”Olen aina ollut kiinnostunut sci-fistä. Perusjaotteluhan on, että robotit joko tuhoavat, kuten Terminaattorissa, tai ovat avuksi. Itse uskon jälkimmäiseen.”

Christophe visioi pyynnöstä, miltä jokin kuvitteellinen tehdasympäristö näyttää 25 vuoden kuluttua.

”Silloin on yhteistyörobottien sijaan niin sanottuja heimorobotteja (engl. swarm robot), jotka keskustelevat keskenään ja rakentavat tuotteita. Ihminen jää siitä välistä pois. Joka tapauksessa työn käsite tulee muuttumaan todella nopeasti. Meille tulee aikaa miettiä, mitä teemme isona,” Christophe nauraa.

Christophe on asunut Hämeenlinnassa jo vuodesta 2012, joten hän iloitsee myös lyhentyneestä työmatkasta. Vapaa-aikanaan hän soittaa kitaraa omaksi huvikseen ja juoksee. Ensimmäinen merkittävä etappi juoksun saralla saavutettiin tänä kesänä, kun hän juoksi Paavo Nurmi Marathonin.

”En ole hämäläistynyt, muuta kuin hitaan suomenkieleni osalta,” Christophe nauraa.

Jaana Siljamäki, viestintäasiantuntija, Strateginen viestintä

Leave A Reply