Pimennetyssä huoneessa heijastuu vaalealle seinälle laservalokuvioita, joissa muodot sekä värit vaihtelevat rauhalliseen tahtiin. Taustalla soi pehmeän harmonista instrumentaalimusiikkia. Musiikki rauhoittaa mieltä ja pikkuhiljaa alkaa tuntua, että silmät ummistuvat. Tieto siitä, että jatkossa tunnelma vaihtuu, houkuttelee mukaan rentoutumaan.
Kuviot syntyvät, kun lasersäteet ohjataan optiseen väliaineeseen, jolloin syntyy interferenssin kautta monimutkaisia aaltokuvioita. Nämä aaltokuviot heijastetaan vaalealle pinnalle. Kuvioihin saadaan elävyyttä lisää, kun optista väliainetta käännetään akselinsa ympäri. Esityksen tarkoituksena on, että musiikki vahvistaa visuaalista puolta ja toisinpäin. (Matveev, Prokopenko, Sapunova & Fridman 2016.) Tämä ympäristö perustuu siis ääneen, valoon ja laser-interferenssiaaltoihin.
Nykyään eletään maailmassa, jossa yhä enemmän ja enemmän kaivataan teknologiaa tueksi lähes kaikkeen arjen toimintaan. Hyvinvointiteknologia kehittyy koko ajan ja erilaisille sovelluksille on enemmän kysyntää. Stressin ja arjen kiireisyyden lisääntyessä myös lääkkeettömille stressinhallintakeinoille on nykypäivänä yhä enemmän kysyntää. VGoray on eräänlainen audiovisuaalinen ympäristö, joka on kehitetty lääkkeettömäksi stressinhallintakeinoksi ja toimii pilottihankkeena.
Tämä on osa Innostu työssä! -hanketta ja yhteistyökumppaneinamme ovat Nikolai Matveev (ITMO University, St. Petersburg), Daniel A. Freedman (VGoray Lab), Marina Weck (HAMK) ja Vladimir Brody. Olemme toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijoita ja mukana harjoittelussa, jossa on monia eri projekteja. Tämä VGoray on yksi niistä. Ensimmäisen viikon aikana tapasimme kaksi tämän projektin johtavaa henkilöä ja he perehdyttivät meidät VGoray:n saloihin.
Rentoutumistuokio on suunnattu Hämeen ammattikorkeakoulun henkilökunnalle ja osallistuminen rentoutumistuokioihin on täysin vapaaehtoista. Tuokiot toteutetaan neljän viikon ajan: tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Henkilökunnan jäsenillä on siis mahdollisuus tulla rentoutumaan työpäivän jälkeen.
Itse rentoutumistuokio kestää noin 15 minuuttia ja ennen ensimmäistä kertaa keräämme jokaiselta osallistujalta taustatietoja tutkimustamme varten. Tuokion ajan osallistujat istuvat selkänojallisilla tuoleilla pimeässä huoneessa. Varsinaisia terveyshaittoja tällä metodilla ei ole todettu, mutta laservalolaitteen sisälle ei saa kurkkia kesken esityksen. Tarkoituksenamme on esitellä tämä metodi. Osallistujien vastuulle jää tulla rentoutumaan kerran viikossa neljän viikon ajan. Näiden pohjalta teemme laadullista tutkimusta aiheeseen liittyen.
Jos kiinnostuit, tsekkaa myös www.vgoray.com
Terkuin
Ville, Taru, Riikka, Essi, Vilma & Tiia
Matveev, N., Prokopenko, V., Sapunova, N. & Fridman, D. (2016). Research into the influence of light-music performances on psychophysiological states. Haettu 21.3.2018 osoitteesta https://www.researchgate.net/publication/305242178_Research_into_the_influence_of_light-music_performances_on_psychophysiological_states
Kuvat: Taru Perkkalainen