Nikotiiniriippuvuus vastaan tahdonvoima

0

Tiedätkö miten nikotiini vaikuttaa huomaamatta mielesi kautta kehoosi? Kyllästyttääkö sinua rahan meno ja riippuvuuksien ohjailema elämä? Toisella Visamäen aulassa olevalla Terveyspysäkki-viikolla muistutimme opiskelijoita tupakan sekä nuuskan aiheuttamista haitoista. 

Nuuskan käyttö on lisääntynyt asteittain 2000-luvun alusta alkaen. Voisi olla jopa niin, että nuuska olisi ”syrjäyttämässä” tupakan polton. Monet ajattelevat, että nuuskan käyttö on parempi vaihtoehto tupakalle, mikä osittain pitääkin paikkaansa, jos ajattelee pelkästään keuhkojen terveyttä. Kuitenkin nuuska aiheuttaa mittavia vaurioita suun alueelle, pääsääntöisesti hampaiden purupintaan ja ikeniin. Nuuska saa aikaan paikallista parodontiittia, joka tarkoittaa bakteerien aiheuttamia tulehdussairauksia, jotka turmelevat hampaan kiinnityskudoksia. (Päihdelinkki n.d.; Heikkinen, Meurman & Sorsa 2015.) 

Tupakka ja nuuska sisältävät molemmat nikotiinia, joka on suurin syy fyysisen riippuvuuden syntyyn. Nikotiinilla on rentouttavia vaikutuksia ja sen puute aiheuttaa hyvinkin nopeasti vieroitusoireita, jotka saavat ihmisen käyttämään tupakkaa ja nuuskaa yhä uudelleen ja uudelleen. Monet kokevat tupakoinnin tai nuuskaamisen tapana, mutta milloin ihminen myöntää itsellensä olevansa riippuvainen sen tavan sijaan?  

Riippuvuus voi olla psyykkistä, fyysistä tai sosiaalista. Monet yhdistävät tupakoinnin ja nuuskaamiseen tiettyihin tilanteisiin, mutta jos mietit tarkasti, onko tupakoiminen uuden ystävän kanssa torstaipäivänä uudessa lounaspaikassa tapa? Oletko tehnyt saman joskus ennenkin? Jos et niin miten uusi tilanne voi olla tapa? Riippuvuus aiheuttaa tapoja. Kun aamulla ensimmäiseksi laittaa nuuskan huuleen tai käy tupakalla, ei se ole tapa, vaan riippuvuuden aiheuttamaa toimintaa. Jos näin ei toimi, tulee kärttyiseksi.  

Nikotiinin aiheuttamasta riippuvuudesta eroon pääsemistä ei tulisi vähätellä. Se vaatii oman itsensä ja oikeiden työkalujen löytämistä. Monet ajattelevat, että eivät ole valmiita luopumaan niin suurta mielihyvää tuovasta aineesta. On kuitenkin väärin ajatella, mistä joutuu luopumaan – sen sijaan pitää ajatella, mitä haitallisen tavan tilalle saa! Usein keskitytään heikkouksiin. Mitä enemmän heikkouksien äärellä työskennellään, sitä enemmän itseluottamusta karistetaan pois. (Lantz 2017.) 

Nikotiiniriippuvuudesta eroon pääseminen on elämäntapamuutos, siinä missä mikä tahansa muukin. Lopettaminen koostuu kolmesta periaatteesta: 

1) Motivaatio, syy miksi lopettaa.  

2) Valmistautuminen, koska, miten, mitä tilalle?  

3) Toteutus, päätöksestä toimintaan, yksi on liikaa tuhat liian vähän.  

Lopettaminen tahdon voimalla on eri asia, kuin tehdä oikeasti muutoksia elämässä. Hyväksy mielihalusi, se on luonnollista. Mieli löytää hyviä syitä retkahtamiselle. (Lantz 2017.) Sitä on kuitenkin helppo huijata. Jos ja kun tulee mielihalu esimerkiksi tupakoida, voi ajatukset kääntää johonkin muuhun. Soita ystävälle, mene kävelylle tai käy kaupassa. Tee pahasta tavasta jokin hyvä. Yhden tavan loppu voi olla seuraavan, paremman alku. 

Lähteet: 

Heikkinen, A., Meurman, J. & Sorsa, T. (2017). Tupakka, nuuska ja suun terveys. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Haettu 23.3.2018 osoitteesta http://duodecim-lehti.fi/duo12513 

Lantz, J. (2017). Tupakoinnin lopettaminen. Facebook-päivitys 23.8.2017. Haettu 16.4.2018 osoitteesta http://facebook.com 

Päihdelinkki (n.d.). Nuuska. Haettu 23.3.2018 osoitteesta https://www.paihde-linkki.fi/fi/tietopankki/pikatieto/nuuska 

Leave A Reply