Mikä on Sinun pysäkkisi?

0

Minkä suunnan matkallesi valitset, jos pysäkkisi on kansantaudit, joita voi ehkäistä esimerkiksi 7,5 h laadukkaalla unella? Menetkö mieluummin hissillä kerroksen ylöspäin vai valitsetko sen sijaan rappuset? Juotko pelkän kahvin aamiaiseksi vai syötkö sittenkin kaurapuuron marjoilla sekä rahkan?  Olemme sairaanhoitajaopiskelijoita, jotka pitävät terveyden edistämisen projektina terveyspysäkkiä. Pysäkki sijaitsee Visamäessä C-talon aulassa, josta saat tietoja valintojesi vaikutuksista terveyteesi.

Oletko miettinyt mikä on terveyden tilasi ja kuinka voit siihen vaikuttaa? Uni, ravitsemus ja liikunta vaikuttavat kaikki keskenään toisiinsa ja yhdessä ne toimivat hyvänä pohjana terveydellesi. Näistä kolmesta tulee huolehtia, jotta tasapainoinen ja terve elämä olisi mahdollista. Pysäkiltämme saa vinkkejä hyvään uneen, terveelliseen ravitsemukseen sekä ohjeita oikeanlaiseen liikkumiseen. Pääsiäisen pyhien jälkeen on hyvä pysähtyä pysäkillämme ja miettiä, mihin suuntaan siitä haluaa jatkaa.

Terveyspysäkkimme on pystyssä kaksi viikkoa, ja jo ensimmäisenä päivänä saimme hyvän osallistujamäärän pysäkillemme. Meidän kanssamme ensimmäisen viikon aikana pääsi keskustelemaan ravitsemuksesta, unesta ja liikunnasta.

Korkeakouluopiskelijoille on tehty ruokailusuositukset, joita HAMKin opiskelijaravintolakin toteuttaa. Koulullamme on mahdollisuus aamiaiseen, lounaaseen, välipaloihin ja päivällisenkin voi ostaa hyvään hintaan kotiin. (Sodexo n.d.) Myös opiskelijoiden liikunnalle on luotu suositukset. Uudessa 2018 julkaistussa Opiskelijoiden liikuntaliiton suosituksissa pyritään edistämään arkiaktiivisuutta sekä vähentämään istumista. Lisäksi siinä painotetaan korkeakouluympäristön panostusta liikuntapalveluiden tarjoamiseen. (Opiskelijoiden kuntaliitto ry 2018.) HAMK tarjoaa opiskelijoille laajan liikuntatarjonnan ja terveyspysäkillämme on arvonta HAMK Moves -liikuntapassiin. Liikuntapassilla on oikeus käyttää kampuksemme kuntosaleja, liikuntahallia sekä osallistua eri ryhmäliikuntatunneille. (HAMK Moves n.d.)  

Pysäkillämme on mahdollisuus tehdä erilaisia terveystestejä sekä meidän tekemän terveyskyselyn. Mikäli sinulla on kiire, annamme mukaasi QR-koodeja ja ohjeistuksen niiden käyttöön. QR-koodien avulla voit tehdä testit missä ja milloin vain.

Toisella viikolla vuoroon tulee uusia terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia asioita. Pysähdy pysäkillämme pohtimaan valintoja, jotka vaikuttavat terveyteesi ja hyvinvointiisi, ja saamaan hyviä vinkkejä!

Terkuin Jenny, Sanna, Eerika, Vera, Katja ja Heidi

Lähteet:

HAMK Moves (n.d.) Hämeen ammattikorkeakoulu. HAMK Moves. Haettu 3.4.2018 osoitteesta http://www.hamk.fi/opiskelijalle/opiskeluhyvinvointi/Sivut/liikuntapalvelut.aspx

Opiskelijoiden kuntaliitto ry (2018). Korkeakoululiikunnan suositukset 2018. Haettu 3.4.2018 osoitteesta https://oll.fi/liikuntapolitiikka/korkeakoululiikunnan-suositukset/

Sodexo (n.d.) HAMK Hämeenlinna. Haettu 3.4.2018 osoitteesta https://www.sodexo.fi/hamk-hameenlinna

 

Leave A Reply