Lapsi mukaan töihin- päivä 2019, Kanta-Hämeen keskussairaala

0

Kirjoittajat:

Heidi Ahokas, Marja Autio, Jonna Haapsaari, Laura Kaurto & Julia Pussinen

Perjantaina 22.11.2019 aamu alkoi innostuneissa merkeissä. Aivan muutaman tunnin sisällä sairaalan aula täyttyisi lasten iloisista kiljahduksista ja hymyistä, kun vanhemmat ottavat jälkikasvunsa tutustumaan omiin töihinsä. Toki päivään sisältyy muutakin: lasten innon ja energian purkamiseksi ympäri sairaalaa on pystytetty myös erilaisia toiminnantäyteisiä rasteja. Yhteensä näitä rasteja on viisi ja ne on sijoiteltu eri puolille sairaalaa, jotta lapset pääsevät tutustumaan myös sairaalarakennukseen. Ja onhan tietysti jännittävää passin kanssa etsiä rastit ja saada niistä hienot tarrat. Rasteista kaksi oli meidän opiskelijoiden käsialaa. Viisaat päämme yhteen lyötyämme syntyi Nallesairaala ja kirurgian poliklinikka.

Koulumatkalla Nalle on kaatunut, ohikulkija on soittanut ambulanssin paikalle. Ambulanssi vie Nallen sairaalaan. Sairaalassa Nalle täytyy tutkia, hoida ja tutki Nalle.”

Jotta iloiset tulevaisuuden tohtorimme ja hoitajamme pääsisivät näyttämään taitonsa, tarvittiin heitä kiireesti Nallesairaalaan hoitamaan loukkaantunutta Nallea. Huolellisen tutkimisen ja hoitamisen ansiosta taitavat lapset saivat Nallen kuntoon ja Nalle pääsi takaisin kouluun. Tähän päästäkseen lasten piti kuunnella Nallen sydäntä, tutkia korvia, lastoittaa ja sitoa jalka, mitata kuume ja totta kai laittaa Nallelle käteen pieni korkki, eli kanyyli, lääkkeen antamista varten, happimaskia unohtamatta. Lasten into ja ylpeys onnistuneesta työstä oli käsin kosketeltavaa.

Kirurgian poliklinikalla lapset harjoittelivat kyynärsauvojen kanssa kävelyä sekä jalan, käden ja pään ”kipsausta”. Supersankarimainen röntgenkatse olisi kätevä apuväline lääkäreille ja hoitajille, mutta koska ihan sellaista heillä ei ole, tarvitaan röntgenlaitteella otettuja kuvia. Niitä tutkimalla lapset löysivät murtumia ja osasivat siten kipsata oikean kohdan. Myös oikeat kipsit herättivät mielenkiinnon ja ne saivat aikaan vilkasta keskustelua omista kokemuksista.

Kaiken kaikkiaan päivä oli oikein onnistunut ja antoisa. Parasta oli nähdä, kuinka lapset heittäytyivät ilolla ja tarmolla mukaan toimintaan, ja innostus tarttui myös niin vanhempiin kuin meihin opiskelijoihinkin. Mitähän kivaa ensi vuonna on luvassa, sen aika näyttää.

Hauskasta päivästä kiittäen Hämeen ammattikorkeakoulun toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijat: Heidi Ahokas, Marja Autio, Jonna Haapsaari, Laura Kaurto & Julia Pussinen

 

 

 

Leave A Reply