Lääkehoidon päivä 21.3.2019

0

Kirjoittajat: Sairaanhoitajaopiskelijat  Elina Sallanniemi, Jaana Miettinen, Marjo Immonen, Juha Virtanen 

Lääkehoidon päivä on vuosittain vietettävä valtakunnallinen teemapäivä. Päivä koostuu paikallisista tapahtumista eri puolella Suomea, järjestäjinä eri terveydenhoitoalan tahot. Lääkehoidon päivää on järjestetty vuodesta 2012 lähtien. Päivän tavoitteena on lisätä keskustelua lääkkeen käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä sekä kannustaa lääkkeiden käyttäjiä tuntemaan oman lääkehoitonsa ja sen tavoitteet sekä seuraamaan omaa lääkehoitoaan ja sen vaikutuksia.  

Lähdimme mukaan Lääkehoidon päivän tapahtumien järjestämiseen Hyvinvoinnin klinikan kautta osana terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen projektiopintoja. Tuotimme tapahtumia varten materiaaleja, kuten postereita ja jaettavia esitteitä, ja itse tapahtumapäivänä jalkauduimme eri organisaatioihin. Tämän vuoden Lääkehoidon päivän teema oli “Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?”. 

Keskustelua ja flossausta Kanta-Hämeen keskussairaalassa 

Elina Sallanniemi 

Lääkehoidon päivän pöydät keskussairaalan pääaulaan pystyttivät sairaalan porukka HAMKin sairaanhoitajaopiskelijalla vahvistettuna sekä Kanta-Hämeen AVH-yhdistys ry. Keskussairaalan pöytä tarjosi posterinäyttelyn, mukaan otettavia lääkityslistoja ja informatiivisia esitteitä sekä tietenkin suklaata. Lisäksi pöydän ääreen pysähtyneillä oli mahdollisuus osallistua kilpailuun, jossa piti arvata ”pillereiden” eli makeisten määrä vanhassa lääkepurkissa. Mukana päivässä oli myös HAMKin oma humanoidirobotti NAO, joka toimi varsin tehokkaana huomionherättäjänä ja keskustelunaloittajana. NAO opasti ihmisiä tuumailemaan omaa lääkehoitoaan ja välillä intoutui tanssimaan trendikkäästi flossaten sekä kertomaan vitsejä. Monet olisivat jutelleet NAOn kanssa pitempäänkin. 

Aamu alkoi rauhallisesti. Monilla aulan kulkijoilla oli kiire jonnekin vastaanotolle. Pian kuitenkin pöydän äärellä alkoi käydä jo ihan vilske, sairaalan paikalla olleista edustajista osastofarmaseutit olivat kovin suosittuja. Farmaseuttien luokse alkoi kertyä keskustelijoita jopa jonoksi asti. Kävi ilmi, että osa paikalle tulleista oli tullut varta vasten Lääkehoidon päivän tapahtumaan nähtyään lehdessä ilmoituksen. Oman puolentoista tunnin panoksensa päivään antoi myös sairaalan lääkäri, jonka tapaamista odotettiin kovasti. Kävijöitä riitti pöydän ympärillä melko tasaisena virtana iltapäivään saakka. NAOkin joutui välillä pitämään taukoa, ettei olisi päässyt ylikuumenemaan kovasti touhutessaan.  

Tapahtuman suosiosta ja kävijöiden kanssa käydyistä keskusteluista voidaan päätellä, että ihmisillä on halua ja tarvetta keskustella lääkehoitoon liittyvistä asioista asiantuntijoiden kanssa.

 

Lääkehoito haltuun! Lääkehoidon päivä Hämeenlinnan pääterveysasemalla 

Jaana Miettinen ja Marjo Immonen  

Hämeenlinnan pääterveysasemalla oli opiskelijoiden lisäksi mukana koko päivän osastofarmaseutti ja puolet päivästä hammaslääkäri. Terveysaseman toiveena oli lisätä päivään tietoa suun terveydestä ja hygieniasta. Lisäksi asiakkaita pyrittiin herättelemään ja pohtimaan omaa lääkehoitoaan. Tapahtumassa jaettiin lääkekortteja ja kerrottiin niiden hyödyistä. Korttiin kehotettiin lisäämään myös mahdolliset käytössä olevat luontaistuotteet. Lisäksi tuotiin esille mistä löytyy luotettavaa tietoa lääkkeistä. 

Opiskelijat tuottivat materiaalit tapahtumaan. Postereiden tarkoitus oli saada asiakas pysähtymään ja miettimään omaa lääkehoitoaan. Lisäksi jaettavina esitteinä oli lääkekortteja ja luotettavan tiedon lähteitä koottuna tiiviiseen tietopakettiin. Suun terveydessä keskityttiin erityisesti parodontiittiin (hampaan kiinnityskudossairaus), mikä se on, miten tauti muodostuu ja miten sitä voidaan ehkäistä. Lisäksi tapahtumassa jaettiin xylitol-tuotteita. 

Tapahtuma kiinnosti ohikulkijoita, ja saimme pysähtymään infopisteellemme mukavasti ihmisiä. Päivä oli kuitenkin kaiken kaikkiaan melko hiljainen, mihin saattoivat osaltaan vaikuttaa samaan aikaan olleet Lääkäripäivät. Pääsääntöisesti pysähtyneet olivat iäkkäitä ihmisiä. 

Lääkehoidon päivä 21.3 Riihimäen sairaala 

Juha Virtanen 

Olin mukana toteuttamassa Riihimäen sairaalan lääkehoidon päivää yhdessä sairaalan henkilökunnan ja yhteistyökumppani Aarreapteekin kanssa. 

Tapahtumapäivän aamuna rakensimme Riihimäen sairaalan aulaan Lääkehoidon päivän pisteen, joka sisälsi postereita luettavaksi, lääkityslistoja ja esitteitä kotiin vietäväksi sekä kahvitarjoilun. Sairaalan puolesta mukana tapahtumassa oli osastofarmaseutti, Aarreapteekkia edustamaan saapuivat terveydenhoitaja sekä proviisori.  

Päivä alkoi ihmisten kanssa lääkkeistä ja lääkehoidosta keskustellen. Keskustelu oli vilkasta ja pisteellä kävi arviolta noin 100 henkilöä. Asiakkaiden kanssa täyttelimme lääkelistoja ja proviisori teki lääkintöihin muutosehdotuksia, joita asiakkaat voivat sitten hoitavalle lääkärilleen esittää. Aarreapteekki oli hankkinut Ratiopharmilta tuotepaketteja 5 kappaletta, jotka arvottiin osallistujien kesken päivän päätteeksi. Palaute oli eri toimijoilta ja osallistujilta positiivista ja yhteistyön toivottiin jatkuvan ensi vuonnakin. 

 

Leave A Reply