Käsihygienian tärkeys

0

Kirjoittajat: Katri Ilmonen, Johanna Nummela, Sirkku Petäjäniemi, Reetta Ekola

Käsihygienia on tärkein keino infektoiden torjumiseksi. Monet taudit tarttuvat käsien kautta ja leviävät helposti erityisesti paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Hyvä käsihygienia ja huolellinen, riittävän usein toistuva käsien pesu auttaa välttämään tartuntoja. (Tays, 2017)

Arjessa kädet on hyvä pestä aina silloin, kun aletaan syömään tai valmistamaan ruokaa. jos olet yskinyt, aivastanut, niistänyt tai tupakoinut pese kädet. Kädet kannattaa pestä myös, jos on vaihtanut vauvalle vaippoja, silittänyt lemmikkiä tai vienyt roskapussia. Hyvä nyrkki sääntö on, että kädet pestään aina, kun on koskenut johonkin sellaiseen, missä kädet voivat likaantua

Tärkein edellytys käsihygienian toteutumiselle on riisua käsistä irtaimisto mm. kellot, rannekorut ja sormukset.  Rakennekynnet keräävät mikrobeja kynsien alle, jolloin käsienpesu jää helposti riittämättömäksi.

Käsien huolellinen desinfiointi käsihuuhteella on tärkeä toimenpide sekä terveydenhuoltoalan työntekijöille, että vallitsevassa epidemiatilanteessa myös kaikille terveydenhuollon yksiköissä vieraileville henkilöille. (THL, 2019) Myös jokainen kansalainen on velvollinen huolehtimaan omalta osaltaan toteutuvasta käsihygieniasta.

Kuva. 1 Käytä käsihuuhdetta käsien puhdistamiseen. (THL, 2019.)

Saippua-vesipesu toteutetaan, kun käsissä on merkittävästi likaa, ennen ruokailua, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen yhteydessä, ulkoa tultaessa, sekä wc-käyntien yhteydessä.

Kädet kastellaan runsaalla vedellä. Saippuaa hierotaan 20sekunnin ajan koko käsien alueelle, huomioiden kämmenselät, peukalot sekä sormien välit.Kädet huuhdotaan runsaalla vedellä. Kädet kuivataan taputtelemalla käsipyyhepaperiin. Hana suljetaan käsipyyhepaperilla.

 

Lähteet:

Tays, 2017.Tavoitteena puhtaat kädet – tietoa käsihygieniasta potilaille ja vierailijoille. Haettu 24.4.2020 osoitteesta

 https://www.tays.fi/fi-FI/Ohjeet/Potilaana_Taysissa/Kasihygieniaohje_potilaille_ja_vierailij(34958)

THL, 2019. Käsihygieniohjeet ammattilaisille. Haettu 24.04.2020 osoitteesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasihygieniaohjeet-ammattilaisille

 

Leave A Reply