Kirjoittajat: Fanni, Katariina, Kerttu ja Tuula
Pääsimme tekemään yhteistyötä HPK:n jääkiekkojunioritoiminnan parissa lasten, nuorten ja perheiden projektiharjoittelun tiimoilta. Olimme Hämeenlinnassa Korttelikiekkoturnauksessa ensiaputiiminä. Lisäksi meiltä pyydettiin jääkiekkojunioreille, heidän vanhemmilleen ja valmentajilleen ohjeita ja konkreettisia välineitä venyttelyyn. HPK:n juniorikiekkoilusta tuli viestiä, että lasten ja nuorten venyttely jää kovin vähäiseksi ja se näkyy esimerkiksi lihasten jäykkyytenä. Valmennus on huolissaan siitä, että lasten ja nuorten liikkuminen on kovin yksipuolista, mikä ei ole hyväksi kiekkoharrastuksessa.
Ensiaputiiminä oleminen oli todella mukavaa, mutta samalla myös hieman jännittävää. Kävimme päässämme kaikki mahdolliset skenaariot mitä voi tapahtua jääkiekkokaukalossa ja sen ulkopuolella. Yritimme kuitenkin pitää mielessä, että myös me voimme tarvittaessa soittaa hätäkeskukseen, eikä meidän tarvitse hoitaa kaikkea.
Turnaus meni kaikin puolin mukavasti. Lauantai oli rauhallisempi päivä, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Sunnuntaina pelaajat saivat pieniä kolhuja ja jääpusseja tarvittiin. Ihmisiä oli myös katsomon puolella sunnuntaina selkeästi enemmän, joka näkyi laastarien kulutuksena.
Olimme tehneet neljä posteria urheiluvammojen ennaltaehkäisystä ja ensiavusta, jotka luovutimme HPK:n junioritoiminnalle viikonlopun jälkeen. Saimme palautetta, että posterit käydään läpi valmennuksen ja huollon kanssa, jotta kaikilla on ajantasainen tieto yleisimpien vammojen ensiavusta.
Meillä oli mukana myös hernepusseja aktiviteetiksi lapsille, jotka viettivät pitkät turnauspäivät jäähallissa ja se oli selkeästi innostava juttu. Hernepusseja heittelevät lapset olivat pääsääntöisesti pelaajien nuorempia sisaruksia. Osa kävi heittämässä kerran, kun taas jotkut innostuivat heittelemään puolikin tuntia. Monella motoriikka oli molemmin puolin tasaista, joten heitot osuivat ämpäriin kummallakin kädellä. Jätimme hernepussit jäähallin leikkialueelle, jolloin myöhemminkin lapset voivat näistä innostua.
Toisena tehtävänä oli siis suunnitella lapsia ja vanhempia aktivoivaa venyttelyä, jota voisi myös valmennus käyttää harjoitusten jälkeen. Venyttelyohjeita löytyy internetistä ja kirjoista, vaikka kuinka paljon, mutta haasteena oli se, miten saada vanhemmat ja lapset aktivoitua tähän. Kuvasimme venyttelystä videon, jossa ohjeistamme venyttelemään kotona mainoskatkoilla tai Netflixiä katsellessa vaikka jaksojen välissä. Halusimme tuoda venyttelyn vanhempien ja lapsien koteihin, koska ikäryhmän (7-10v.) lapset innostuvat tekemään melkein mitä vain, kunhan se tehdään yhdessä vanhemman kanssa. Alun perin ajatuksena oli mennä ohjaamaan HPK junioreita ja heidän vanhempiaan jäähallin kuntosaliin, mutta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kuntosalit suljettiin. Annoimme siis heille kirjallisen ja sähköisen materiaalin venyttelyn toteuttamiseksi.