Kiireettömiä hevoselämyksiä western-tyyliin – Wilho’s Ranch

0

Hattulassa, alle 20 minuutin ajomatkan päässä Hämeenlinna keskustasta, Petäys Resortin lähettyvillä sijaitsee ainutlaatuinen Hämeen alueen hevospalveluyritys, Wilho’s Ranch.

”Lähialueella ei ole muita tämän tyylisiä, työpainotteiseen lännenratsastukseen keskittyviä talleja”, Wilho’s Ranchin yrittäjä ja omistaja Merja Uschanov kertoo maalaishenkisestä tallistaan.

Tilalla asustaa tällä hetkellä viisi hevosta, kolme paint-hevosta, yksi minishetlanninponi ja yksi irlannin cob, joka on tosin myynnissä. Tilalla on myös muutamia lampaita. Kuten tilan nimestä voikin jo hieman päätellä, se keskittyy tarjoamaan lännenratsastukseen liittyviä hevoskokemuksia ja elämyksiä. Ratsastus tosin ei ole keskeisessä roolissa Wilho’s Ranchilla, vaan kokemukseen liittyy ensisijaisesti myös esimerkiksi maastakäsittely.

kuvassa viisi hevosta syövät heinää talvella
Tilan hevoset ovat mahdollisimman paljon ulkona. Kuva: Merja Uschanov.

”Punainen lanka tässä yrityksessä on ihmisen ja hevosen yhteistyö”, Uschanov kiteyttää.

Työpainotteista lännenratsastusta eläinavusteiseen toimintaan perustuen

Uschanov on perustanut Wilho’s Ranchin vuoden 2021 keväällä, kun päätti viimein toteuttaa unelmansa omasta hevospalveluyrityksestä. Uschanovilla on pitkä kokemus alalta useamman lajin parista, hän on myös kouluttautunut hevostalousagrologiksi, hevosen- sekä pieneläinhoitajaksi ja eläinavusteiseksi valmentajaksi.

Eläinavusteinen toiminta parantaa ihmisten hyvinvointia, antaa virikkeitä ja nostaa elämänlaatua. Eläinavusteista toimintaa on muun muassa eläimille lukeminen ja eläinten vierailut erilaissa palvelutaloissa ja hoitokodeissa. Esimerkiksi hevosen ja ihmisen välinen vuorovaikutus vahvistaa muun muassa tunnetaitoja, itsetuntoa ja parantaa elämänhallintaa. Wilho’s Ranchilla on mahdollista saada eläinavusteista valmennusta, joka voi antaa apua moniin jännitykseen, ahdistukseen tai muun elämän haasteisiin liittyviin ongelmiin. Uschanov kouluttautuu edelleen hevosalan parissa ja on kiinnostunut koulutuksen avulla myös kehittämään palveluitaan tulevaisuudessa.

Wilho’s Ranchilla käytetään western-varusteita, niin hevosilla kuin ihmisilläkin.

Toiminnassa on vahvasti mukana karjanpaimennus, jossa Uschanov myös kilpailee Suomessa jonkin verran. Suomessa järjestetään lännenratsastuksen harjoituskilpailuja neljässä lajissa, jotka ovat team penning, cattle penning, team sorting ja cattle trail. Myös asiakkaat pääsevät halutessaan kokeilemaan karjanpaimennusta Launosten Kartanolla, jossa Uschanov itse käy esimerkiksi kilpailuissa.

”Tarkoitus on myös kouluttaa tilan omat lampaat niin, että paimennusta voi harjoitella myös niiden kanssa”, Uschanov paljastaa.

Tilan älykkäät hevoset tarjoavat oivalluksia asiakkaille

Alkuperäinen ja ensisijainen palveluidea oli yritysten virkistyspäivien toteuttaminen sekä yksilöllisen ohjauksen tarjoaminen hevosten käsittelyssä ja lännenratsastuksessa. Koronapandemian takia yksilöllisen- ja pienryhmäohjauksen merkitys on korostunut ja rinnalle on tullut myös mahdollisuus kotitallien lomituspalveluun.

Wilho’s Ranchilla asiakas voi tulla kokemaan western- ja horsemanship-hengessä elämyksiä tallin älykkäiden hevosten kanssa. Viidestä hevosestaan Uschanov puhuu ylpeydellä ja lämmöllä. Etenkin yhtä paint-hevosista, Patea, Uschanov kuvaa luotettavimmaksi työkaverikseen.

Merja Uschanov sekä Viljo ja Pate. Kuva: Aletta Nissinen.

”Pate on hyvin älykäs, se lukee uskomattoman hyvin niin hevosia kuin ihmisiäkin”, Uschanov lisää lempeästi. Eläinavusteiseen toimintaan perustuva toiminta vaatii hevosia, jotka peilaavat herkästi ihmisen tunnetiloja ja niitä myös kuunnellaan.

”On erittäin tärkeää tehdä myös hevosen mielentilan tsekkaus jokaisen asiakkaan kanssa, jokaisella tapaamiskerralla”, Uschanov selventää. Palveluihin kuuluu ryhmien virkistyspäivien ja kurssien lisäksi yksilöllisiä ohjauskertoja maastakäsittelyn ja työpainotteisen lännenratsastuksen parissa. Toiminnan keskiössä ovat ihmisen ja hevosen hyvinvointi, yhteistyö sekä kiireettömyys.

”Täällä ei pakoteta väkisin, ei hevosta eikä ihmistä”, Uschanov painottaa.

Hevosen kuunteleminen on hänen mukaansa myös erittäin tärkeää, koska hevonen kertoo välittömästi, jos yhteistyö ihmisen kanssa juuri siinä hetkessä ei toimi.

”Toki mietin aina etukäteen, että mitä asiakkaan kanssa tehdään. Mutta tilanteet ovat joustavia ja ne muuttuvat hevosen sekä ihmisen mielentilan mukaan. Jos juuri sillä hetkellä, siinä mielentilassa joku juttu ei toimi, niin sitten tehdään jotain muuta”, Uschanov avaa toimintansa periaatteita.

Eroon väkinäisyydestä ja pakottamisesta

Yleensä Wilho’s Ranchin asiakkailla on ollut pidempää taukoa ratsastamisesta tai he ovat täysin aloittelijoita. Asiakkailla saattaa myös olla hevosiin liittyviä pelkotiloja tai esimerkiksi mielenterveyden haasteita. Oikeastaan aina harrastaminen aloitetaan aloituspaketin kautta, jossa tutustutaan tilaan, hevosiin, käytäntöihin ja käydään maastakäsittelyn kautta hevosen kanssa toimimiseen liittyviä asioita.

Tunnit ja asiakastapaamiset räätälöidään aina asiakkaiden tarpeiden mukaan ja kerroilla voidaan tehdä juuri niitä asioita, mitä asiakas haluaa tehdä. Ratsastus ei ole välttämättömyys, mutta maastakäsittelyn hallitseminen ennen ratsastamista on. Opetus on tilalla rauhallista ja henkilökohtaista, koska ryhmäkoot eivät voi olla hevosten lukumääränkään vuoksi kovin isoja. Uschanov sanoo, että tyypillinen asiakas on sellainen ihminen, joka haluaa kokeilla jotain uutta hevosharrastuksen parissa.

”Pyrimme pois siitä ajattelusta, että ratsastus olisi väkinäistä ja pakottavaa”, hän kertoo.

kaksi hevosta juomassa talvella
Hevosten hyvinvointi on Uschanoville todella tärkeää. Kuvassa Arska ja Pate. Kuva: Merja Uschanov.

Toiminnan kehittäminen on vasta alussa

Tulevaisuuteen Uschanovilla on ideoita toiminnan kehittämiseksi. Tilalla majoitustiloja ei toistaiseksi ole, joten esimerkiksi yhteistyö alueen majoitusyritysten kanssa muuttaisi toimintaa elämysloman tyyliseksi. Palveluiden laajentaminen sekä kehittäminen myös kiinnostaa Uschanovia. Jos toimintaan työpariksi saisi ihmisen sosiaalipsykologiaan erikoistuneen ammattilaisen, myös vaativat erityistarpeet asiakkailla pystyttäisiin huomioimaan paremmin.

Maalaishenkisellä ja idyllisellä pientilalla hevoskokemus on aito ja autenttinen. Asioihin suhtaudutaan rennolla maalaisjärjellä sekä luontaista hyvinvointia ajatellen – niin hevosten kuin ihmistenkin kohdalla.

Tutustu Wilho’s Ranchin toimintaan nettisivujen kautta tai Facebookista.

Terhi Heikkinen
Liiketalouden opiskelija
Opiskelija-assistentti, Hevoshäme-hanke

Comments are closed.