“Tavoitteena on tehdä ihmisistä hevosihmisiä”, kiteyttää Ratsastuskoulu Saajan tallin yrittäjä Laura Kajanto

0

Ratsastuskoulu Saajan talli on toiminut Hämeenlinnassa jo yli 10 vuotta. Tallin yrittäjä Laura Kajanto on opiskellut agronomiksi sekä ratsastuksenopettajaksi ja hän kilpailee omilla hevosillaan aktiivisesti. Toiminnan tavoitteena on tehdä asiakkaista hevosihmisiä, jotka vievät hevosen arvostuksen mukanaan myös myöhempään elämään.

Monien vaiheiden kautta ratsastuksenopettajaksi

Ratsastuskoulu Saajan talli sijaitsee vain noin viiden kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta, Ruununmyllyn kaupunginosassa. Kajanto on itse kotoisin Hämeenlinnasta ja ratsastanut alueen talleilla nuoresta lähtien. Lukion jälkeen hän on lähtenyt opiskelemaan hevosenhoitajalinjalle Ypäjälle.

 “En silloin halunnut ratsastuksenopettajaksi, joten menin yliopistoon opiskelemaan agronomiksi. Opiskelu oli siellä tosi mukavaa”, Kajanto kertoo.

Pro gradu -tutkielmaa varten hän halusi aiheen jostakin hevosiin liittyvästä ja päätyi aiheeseen suomenhevosvarsan kasvu ja ruokinta. Suomenhevoset ovatkin erittäin lähellä Kajannon sydäntä, hän nimittäin kasvattaa niitä itse ja kilpailee omilla kasvateillaan. Tällä hetkellä tarkoituksena on kilpailla koulumestaruudet omalla kasvatilla, suomenhevosella Meri Tomera.

Laura Kajanto suomenhevoskasvattiensa kanssa.

“Kasvattamani varsat ovat pidempiaikainen jälki, jonka jätän tähän maailmaan. Se on minulle tärkeää toiminnassa”, Kajanto kertoo.

Kajanto on toiminut Hämeessä niin maatalouden perustutkinnon hevospuolen opettajana Mustialassa, Luonnonvarakeskuksella työntekijänä kuin muutaman vuoden Hattulassa ratsastuskoulutoiminnan parissa. Koulutustaan Kajanto täydensi tulevien vuosien aikana ratsastuksenopettajaksi sekä opettajan ammatilliset opinnot suorittamalla.

Omaa ammattitaitoaan Kajanto pitää yllä ratsastamalla ja kilpailemalla aktiivisesti omilla hevosillaan kouluratsastuksessa. Hänen mukaansa opettaminen vaatii sitä, että opettaja itse ratsastaa.

“Toki ratsastuskoulussa on paljon muutakin opettamista kuin ratsastamista. Mutta se, ettei opettaja itse ratsasta kertoo, ettei ole niin kiinnostunut omasta lajista eikä vie eteenpäin omaa osaamistaan”, Kajanto selventää.

Tilojen sekä liiketoiminnan remontointia

Saajan tallin nykyinen maalaistila löytyi netistä myynnistä noin 13 vuotta sitten. Talli oli vanha lehmänavetta ja rakennukset tarvitsivat muutenkin remonttia, ennen kuin muutto oli mahdollista.

“Vuonna 2009 muutimme tähän remontin jälkeen. Lehmänavetasta tehtiin hevostalli ja asuintiloja rempattiin vielä muuton jälkeenkin”, Kajanto kertoo.

Vuonna 2010 tallille valmistui kenttä ja ratsastuskoulutoiminta alkoi. Tunteja alettiin pitää kuutena päivänä viikossa ja siitä lähtien toiminta on ollut säännöllistä. Maneesi valmistui Saajan tallille vuonna 2014, mikä toi myös lisää asiakkaita ratsastuskouluun.

Koronapandemia vaikutti Saajan tallin toimintaan niin, että Kajannon oli pakko ilmoittautua työttömäksi. 

“Kävin silloin todella hyviä koulutuksia liiketoiminnan kehittämiseen liittyen. Toinen oli Business Virittämö, joka oli tarkoitettu yksinyrittäjille. Käsittelimme markkinointia ja etenkin verkko- sekä somenäkyvyyttä. Olen myös käynyt muutamia lean-koulutuksia”, Kajanto kertoo. Hän sanoo olleensa tyytyväinen koulutuksiin ja kokeneensa ne hyödyllisiksi.

Tallilta löytyy suomenhevosten lisäksi poneja.

Palveluita aktiivisille ratsastajille sekä satunnaisille matkailijoille

Viihtyisällä maalaistallilla toiminta on pääosin ratsastustuntien pitämistä asiakkaille. Kajannon lisäksi tallilla opettaa muutama muukin ratsastuksenohjaaja, mutta Kajannolla on tunneista päävastuu. Tunteja järjestetään niin aikuisille kuin lapsillekin, osaamistasojen mukaan. Tuntioppilaat myös kilpailevat ja heinäkuun alussa tallilla valmistauduttiin Valtakunnallisiin ratsastuskouluoppilaiden mestaruuksiin, jotka kisattiin Ypäjän Hevosopistolla. 

Nyt kesäisin käynnissä on kurssitoimintaa ja Kajanto kertookin, että kiirettä kurssilaisten kanssa on pitänyt. Majoitusmahdollisuuksia tallilla ei vielä ole, joten leiritoiminta kesäisin on kurssimuotoista. Kesäkurssit ovat olleet Kajannon mukaan kuitenkin erittäin suosittuja ja ne myytiinkin täyteen nopeasti. 

Matkailijoita ajatellen Saajan tallilla on mahdollisuus osallistua ratsastustunnille sekä lähteä suomenhevosella maastoretkelle Sibeliuksen metsään. Retkiä on tehty myös Aulangon näkötornille. Tallin sijainti on metsäretkiä varten ihanteellinen, koska suoraan tallin pihasta pääsee suoraa miltei autottomille metsäreiteille. Maastoretkien pituus vaihtelee puolestatoista tunnista kahteen tuntiin.

Saajan tallin kesän kurssit ovat olleet suosittuja.

Hevosharrastuksesta näkymätöntä arvoa ihmisten elämään

Saajan tallilla toiminta on aktiivista ja ammattimaista monella tavalla. Turvallisuus ja vastuullisuus on otettu huomioon ohjeistuksilla tallin toiminnasta ja hevosten käsittelystä. Kajanto painottaa, että toiminnan tavoitteena on tehdä ihmisistä hevosihmisiä. Tavoitteena ei ole se, että aloitetaan esimerkiksi kilpaileminen ja harrastetaan aktiivisesti elämän loppuun saakka.

“Hevoset on se, miksi tätä hommaa tehdään. Ratsastus on hyvä harrastus ja hevonen on se, minkä asiakas vie mukanaan. Hevosen ymmärtäminen tuo ihmisen elämään näkymätöntä arvoa, jotta myös myöhemmässä elämässä niitä osasi arvostaa ja ottaa huomioon”, Kajanto painottaa.

Lue lisää Saajan tallin toiminnasta heidän nettisivuiltaan, Facebookista ja Instagramista!

 

Teksti: Terhi Heikkinen

Kuvat: Moona Mäntyvaara

Comments are closed.