Ratsastustunteja ja majoitusta Jokioisilla idyllisellä maalaistilalla

0

Lintupajun hevostila tarjoaa yksilöllisiä ja asiakaslähtöisiä ratsastustunteja, hevosavusteista toimintaa, hevosten täysihoitopalveluita sekä majoitusta isolla maalaistilalla Jokioisilla. Ratsastustunneista ja majoituksesta vastaava Ida Niemisen tunneilla käy asiakkaita laidasta laitaan.

Niemisen oma kilpahevonen Into toimii myös opetushevosena ratsastustunneilla.

Vahva kokemuspohja ratsastuksen opettamiseen

Suomenhevosori Noki-Pörnä on Niemisen toinen ratsutettava kenttähevonen.

Hevoset ovat olleet Niemisen elämässä koko ajan läsnä. Hän tulee hevosperheestä, joka on tukenut Niemistä hevosharrastuksessa ja yritystoiminnassa aina. Nykyiselle maalaistilalle Jokioisille Nieminen muutti 2009, jolloin myös hänen oma yritystoimintansa alkoi.

“Oman ponin sain 7-vuotiaana ja olen kilpaillut siitä lähtien aktiivisesti ja tavoitteellisesti”, Nieminen kertoo.

Tälläkin hetkellä Nieminen kilpailee tavoitteellisesti kenttäratsastuksessa kahdella omalla hevosellaan sekä kahdella hänellä ratsutettavana olevalla hevosella. Osa näistä Niemisen kilpahevosista toimii myös ratsastustunneilla opetushevosina.

Nieminen on pääsääntöisesti töissä sosiaali- ja terveysalalla ja ammatiltaan hän onkin kliininen asiantuntija. Hevoset hän on halunnut pitää harrastuksena, koska haluaa myös itse valmentautua ja kilpailla. Pienimuotoinen tuntitoiminta ei kuitenkaan ole häirinnyt tavoitteita. Nieminen on opiskellut myös hevosavusteisen toiminnan ohjaaja -koulutuksen ja tarjoaa tilallaan hevosavusteisen toimintaa asiakkaille.

Hevosen sekä asiakkaan hyvinvointi avainasemassa

Nieminen kertoo, että jo ennen nykyiselle tilalle muuttamista häntä pyydettiin pitämään ratsastustunteja sekä valmennuksia. Ratsastuksen opettaminen onkin kulkenut aina oman harrastuksen rinnalla. Yritystoiminta on lähtenyt pikkuhiljaa liikkeelle ja kasvanut koko ajan vuosien aikana. Lintupajussa Niemisen mukaan nykyään tunneilla käy parhaimmillaan 20 asiakasta viikossa. Ryhmäkoot ovat tarkoituksella pieniä, koska Nieminen haluaa tarjota yksilöllistä ja asiakaslähtöistä opetusta asiakkailleen. Niin ihmisten kuin hevostenkin hyvinvointi on avainasemassa ja tunteja järjestetään hevosten ehdoilla.

Tallilla on myös poneja opetuskäytössä.

“En halua, että hevoseni juoksevat tunneilla edes kahta tuntia päivässä. Niin fyysinen kuin psyykkinenkin hyvinvointi on tärkeää”, Nieminen kertoo.

Niemisen toinen oma kilpahevonen suomenhevonen Ville.

Maatilamajoituksen suosio kasvaa suomalaistenkin keskuudessa

Lintupajun hevostila levittyy laajalle alueelle ja tallin lisäksi tilalta löytyy kaksi kenttää sekä maneesi. Rakennuksista löytyy myös majoitustiloja matkailijoille maalaistilan rauhasta. Koronapandemian vaikutukset näkyvät myös majoitustoiminnassa kotimaan matkailun lisääntymisenä. “Ennen koronaa suurin osa majoittujista oli ulkomaalaisia, nyt enemmistö on suomalaisia matkailijoita”, Nieminen huomauttaa. Maalaismaisemat ja idyllinen ympäristö houkuttelee niin kaupunkilaisia kuin muitakin rauhallisuudellaan. Tyypillinen majoitusaika tilalla on Niemisen mukaan 1-2 päivää, vaikka pidempiaikainen majoitus onnistuu tilalla myös.

Majoitusasunto sijaitsee isolla tontilla omassa rauhassa.

Tilan majoittujat voivat halutessaan osallistua ratsastustunnille tai varata muuta hevostoimintaa majoituksen ajaksi erikseen sovittaessa. Lintupajun hevostila sopiikin esimerkiksi viikonloppumatkailijalle, joka haluaa irtioton arjesta ja miniloman hevosten parissa. Hevosten lisäksi tilalla voi tutustua muihinkin eläimiin: tallin edustalla pienellä kotieläinpihalla käyskentelee lampaita ja silkkikanoja.

Tilalla lampaat ja silkkikanat käyskentelevät pihapiirissä.

Lue lisää Lintupajun hevostilan toiminnasta heidän nettisivuiltaan, Facebookista tai Instagramista.

Teksti: Terhi Heikkinen

Kuvat: Moona Mäntyvaara

Comments are closed.