Kissankulman eläinpihalla kotieläimiin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä autenttisessa maalaistilan tunnelmassa

0

Kissankulman eläinpiha tarjoaa kotoisia ja lämminhenkisiä maatilaelämyksiä tunnetun Hämeen härkätien varrelta Hämeenlinnasta. Yrittäjä Kaisu Nurmiselle omassa kotipihassa sijaitsevan eläinpihan monet eläimet ovat kaikki kaikessa.

Kissankulman eläinpihan yrittäjä Kaisu Nurminen.

Eläinpiha omassa pihapiirissä

Kaisu Nurminen kertoo, että Kissankulman eläinpihan toiminta lähti käyntiin ikään kuin vahingossa. Hän on aina omistanut kotieläimiä ja hevosiakin vuodesta 1988. Nurminen kertoo, että ihmiset ovat tulleet kyselemään, saisiko tilan erilaisia kotieläimiä tulla katsomaan.
“Minusta se tuntui jotenkin ihan käsittämättömältä, että ihmiset halusivat vain tulla katsomaan eläimiäni”, hän naurahtaa. Eläinmäärän kasvaessa ja ihmisten kiinnostuksen lisäännyttyä yritystoiminta alkoi vuonna 2010.”

Tilan aaseja.

Tällä hetkellä tilalla asustelee hevosten ja ponien lisäksi lampaita ja vuohia, pupuja, kanoja ja kukkoja, sikoja, aaseja sekä koiria. Eläimille on omat aitauksensa ja niihin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä. Nurminen kertoo, että osa eläimistä on ostettuja, mutta suurin osa myös pelastettu esimerkiksi omistajien pitovaikeuksien vuoksi.
“Harvemmin nykyään ostan eläimen, useimmin pelastan niitä esimerkiksi kodittomuudelta. Joistakin eläimistä minulle on vain soitettu, että otatko”, hän sanoo.

Eläinpihan siat nauttivat mutakylvyistä.

Kotieläimet kiinnostavat ihmisiä

Kotieläinpiha on avoinna yleisesti koulujen kesäloma-aikaan. Maksukin on maltillinen, vain 5 euroa. Nurminen kertoo, että parhaimmillaan päivittäin eläinpihassa vierailee 60-70 kävijää. Kotieläinpiha siis selvästi innostaa ja kiinnostaa ihmisiä.

“Eläinten tarinat kiinnostavat yleensä eniten kävijöitä. Se, mistä eläin on tullut ja minkälaisia asioita kokenut ovat mielenkiintoista asiakkaille”, Nurminen sanoo.

Eläinpihalla riittää ihmeteltävää ja katseltavaa.

Nurminen ottaa vastaan myös ryhmiä tutustumaan eläinpihan eläimiin. Hän kertoo yleensä pitävänsä ryhmille ohjattuja kierroksia. Tilalla käyvät esimerkiksi eläkeläis- ja kehitysvammaisryhmät sekä erityisnuoret.

“Iäkkäämmille vierailijoille jo pihaan pääseminen on elämys. Vaikka olisi näkövammainenkin, niin jo kaikki erilaiset hajut ovat heille hieno kokemus. Muistan erään näkövammaisen dementia-asiakkaan, joka lähinnä vain seisoi lipunmyyntikojun vieressä koko vierailun ajan ja hoki, kuinka tämä on hänelle paras päivä ikinä”, Nurminen kertoo.

Kissankulman eläinpiha järjestää myös pienimuotoisesti ratsastuskoulutoimintaa. Tallilla tavoitteena ei ole esimerkiksi kilpailuihin osallistuminen, vaan harrastamisen ilo. Kissankulmassa käykin paljon lapsia tunneilla ja tallille on muodostunut vakioasiakaskunta. Tallin pihassa puuhastelee hevosten hoitajat, joista on Nurmisen mukaan iso apu tallin töissä. Nurminen on palkannut muutaman tuntien pitäjän tallille ja ratsastajilla on myös mahdollisuus osallistua valmennuksiin tallilla. Leirejäkin järjestetään kesäisin, sekä ratsastusta saa sopimuksen mukaan myös kokeilla eläinpihalla vierailun yhteydessä.

“Meillä ratsastustunnit on sellaisia pehmeämpiä, hevosten ja ponien luonnonmukaista kohtelua”, Nurminen kertoo.

Ponit ovat tilalla suuressa suosiossa.

Nuoret mukaan toimintaan

Eläimille pyritään järjestämään tallilla aina mahdollisimman hyvät ja lajille tyypilliset olot. Nurmisen mukaan paras ratkaisu on ollut esimerkiksi se, että hevoset ja ponit asuvat pihatossa.

Kun eläimiin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä, on turvallisuus myös otettava tarkasti huomioon. Nurminen kertookin, että pitää erityisen hyvää huolta siitä, ettei eläinten aitauksiin mennä ilman lupaa. Uudet asiakkaat ja vieraat eivät saa esimerkiksi ikinä hakea hevosia yksin.

Hevoset viettävät kesäisin aikaansa laitumella.

Kissankulman eläinpiha työllistää kesäisin myös nuoria vaikkapa ensimmäiseen työpaikkaansa. Eläinpihan kioskilla ja pihapiirissä työskentelee muutama nuori koko kesän. Nurminen kertoo myös ottavansa esimerkiksi paljon työkokeilijoita töihin eläinpihalle.

“Viimeisin työkokeilija jatkoi puolen vuoden työkokeilun jälkeen meillä palkkatyössä ja suunnittelee nyt jatkavansa oppisopimuksella. On ollut hienoa nähdä, miten eläimistä on innostuttu”, Nurminen kertoo.

Nurminen tekee myös yhteistyötä esimerkiksi erityisnuorten, lastensuojelun ja nuorisotyön kanssa. Hän nauttii itse paljon lasten ja nuorten kanssa touhuamisesta ja ottaa mielellään vaikkapa erityisnuoria harjoittelijoiksi eläinpihaan.

“Nuori saattaa muuttua ihan erilaiseksi, kun saa tehdä tilan töitä. Hyvin pienetkin asiat, kuten vaikka kanojen ruokkiminen, ovat usein erittäin tärkeitä lapsille”, Nurminen kertoo.

Suurin motivaattori on rakkaus eläimiin

Kissankulman eläinpihalla on vakiokävijöitä, jotka odottavat vierailua ja tulevat käymään joka kesä. Jotkut vieläpä monta kertaa kesässä. Nurmisen mukaan palautetta tulee paljon ja enemmistö on pelkästään positiivista. Esimerkiksi eräs asiakas on kehunut eläinpihan olevan kuin Astrid Lindgrenin sadusta.

Suurin motivoiva tekijä Nurmiselle on kuitenkin eläimet ja niiden hyvinvointi. Toiminnan pitää käynnissä rakkaus eläimiin.

“Tämä ei ole pelkkää bisnestä, vaan elämäntapa”, hän sanoo.

 

Tutustu Kissankulman eläinpihan toimintaan heidän nettisivuillaan, Facebookissa tai Instagramissa!

Teksti: Terhi Heikkinen

Kuvat: Moona Mäntyvaara

Comments are closed.