Kestävä kehitys on tullut vahvasti Lepaan tilanhoitoon mukaan viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tuotantopäällikkö Keijo Juntunen kertoo, että Lepaalla on vaihdettu energianlähteet uusiutuvaksi, tomaatin kasvatuksessa hyödynnetään biologista torjuntaa ja lähes kaikki materiaalit pystytään kompostoimaan. Seuraava kehittämiskohde on vaihtaa kasvihuoneen valot led-valoiksi. HAMKin ja HAMIn opiskelijat ovat mukana tilan töissä.
Lepaan tila on noin 60 hehtaarin laajuinen kokonaisuus, jossa tuotetaan viljaa, hedelmiä, marjoja, taimia, vihanneksia ja kukkia. Tuotantopäällikkö Keijo Juntunen on tullut Lepaalle ensin puutarha-alan opiskelijaksi ja töihin vuonna 1997.
- Reilussa 20-vuodessa on otettu isoja harppauksia kestävässä kehityksessä. Aikaisemmin energianlähteenä käytettiin pääasiassa öljyä. Investoinnit uuteen ja energiatehokkaaseen kasvihuoneeseen vuonna 2007 ja hakelaitokseen 2012 ovat olleet vastuullisia valintoja. Myös sähkö tuotetaan uusiutuvalla tuuli- ja vesivoimalla, Keijo Juntunen HAMKista kertoo.
Lepaan kasvihuoneessa kasvatetaan tomaatteja lokakuusta kesäkuuhun. Viljelykauden lopussa huone pestään puhtaaksi painepesuria käyttäen. Lopun desinfioinnin hoitaa aurinko kesäaikana ennen varsinaisen viljelyn alkua elokuussa. Kasvihuoneessa tapahtuva toiminta on pyritty saamaan mahdollisimman kestäväksi ja se onnistuu parhaiten, kun on päätetty keskittyä yhteen lajikkeeseen, eli tomaattiin.
- Kasvualustat ovat kompostoitavia, samoin tukinarut ja klipsit. Eli kaikki voidaan laittaa kompostiin ja myöhemmin pellon parannusaineeksi. Tuholaistorjunnassa käytetään biologisia tuholaistorjujia eli pikkueliöitä. Seuraamme tuholaistilannetta aktiivisesti ja esimerkiksi viime vuonna ei tarvinnut käyttää lainkaan kemikaaleja, tuotantopäällikkö Keijo Juntunen iloitsee.
Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin opiskelijat ovat mukana Lepaan tilan, puutarhan ja kasvihuoneen hoidossa.
- Opiskelijat ovat mukana auttamassa, sillä meillä on vain muutama henkilö vakituisesti tilanhoidossa töissä. Hämeen ammatti-instituutin opiskelijoita on tälläkin hetkellä pari henkilöä TJK-jaksolla. Lisäksi meillä on apuna HAMKin puolen harjoittelijoita ja siviilipalvelusta suorittavia varusmiehiä. Pidän itse eri opiskelijaryhmille kasvihuoneeseen liittyviä tunteja, Keijo Juntunen kertoo.
Lepaan kasvihuoneessa tuotetaan tomaatteja noin 2500 kiloa viikossa. Vihannekset myydään Kanta-Hämeeseen. Suurin asiakas on tällä S-ryhmä, Hämeenmaan kaupat.
- Kauppaan lähtee kantahämäläisiä, tuoreita ja hyvänmaksuisia tomaatteja kolme kertaa viikossa. Me emme poimi raakoja, vaan meiltä lähtee aina kypsiä tomaatteja liikkeelle. Mitään ei mene hukkaan, sillä seuraan koko ajan markkinatilannetta. Jos jostain syystä kauppa ei käy, voin myydä myös tukkuun, Keijo Juntunen kertoo.
Kaupassa saattaa tulevana talvena olla pulaa tomaateista. Sähkön hinnannoususta johtuen osa tomaatinviljelijöistä ei tuota tomaattia samoja määriä kuin aikaisemmin. Lepaallakin sähkö on suuri tuotantokustannus, sillä sähköä kuluu pelkästään kasvihuoneessa miljoona kWh vuodessa.
- Nyt jos koskaan on aika miettiä energiatehokkaita ratkaisuja. Lepaankin kasvihuoneen pitäisi päästä energiapihiksi. Meillä on suunnitelmissa vaihtaa kasvihuoneen valaistus energiaa säästäväksi led-valoiksi, jotta säästetään sähköä, Keijo Juntunen pohtii.
Lue lisää
Teksti: Kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti.
Kuva: HAMK markkinointikuva.