Tullaan tutuiksi! Lähikuvassa koulutuspäällikkö Aulikki Kuisma

0
Aulikki Kuisma
koulutuspäällikkö Aulikki Kuisma

Aulikki Kuisma toimii koulutuspäällikkönä Hämeen ammatti-instituutin Mustialan toimipaikassa, joka on Hämeen ammatti-instituutin vanhin yksikkö ja kampus vuodelta 1840. Koulutukseltaan Kuisma on agronomi, luonnonvara-alan ammattilainen ja toiminut opetus- ja koulutustehtävissä ammatillisen koulutuksen parissa yli 20 vuotta. Aiempi työhistoria hänellä on mm. Saskyssa, Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymässä ja Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistossa opettajana.

Koulutuspäällikkönä Kuisma pyörittää työtä Mustialassa yrittäen helpottaa opettajien ja ohjaajien arkea niin, että kaikki rullaisi hyvin. Kuisma pyrkii ensisijaisesti pitämään opiskelijoista hyvää huolta henkilökuntansa kanssa. Kuisma kehuu tiimiään, että kaikki ovat hyvin saman henkisiä, yhteistyö onnistuu ja toimii oikein hyvin. ”Päätyöni on oppilaitoksen arjen pyörittäminen ja siitä huolehtiminen, että opiskelijat viihtyvät, oppivat uusia asioita, saavat ammatin. Se on kaikilla meillä sydämen asia. Ajattelemme aina opiskelijan parasta.”  Kuisma on työskennellyt Hämeen ammatti-instituutissa HAMIssa nyt vuoden verran. HAMI työpaikkana on Kuisman mukaan oikein kiva. ”Täällä on hyvä porukka tekemässä töitä. Olemme suhteellisen pieni koulutuksenjärjestäjä – jos ajattelee pelkästään HAMIa. Mielenkiintoista on se, että täällä on niin paljon luonnonvara-alaa. Pystymme tekemään yhteistyötä hienosti puutarha-, metsä ja maatalousalan sekä jatkojalostuksen kesken. Kaikki alat oikeastaan pystyvät hyödyntämään toinen toisiaan ja tekemään yhteistyötä.”

HAMI valikoitui Kuisman työpaikaksi vähän sattumalta. Hän oli huomannut mielenkiintoisen avoimen työpaikan, ja kun edellisessä työpaikassa oli tullut 7 vuotta täyteen, hän päätti, että on hyvä katsella eri kantilta asioita ja maantieteellisesti lähteä vähän eri suuntaan. ”Kyllä se aina piristää, kun tulee uudet ympyrät ja uudet ihmiset. Pieni muutos on aina paikallaan silloin tällöin”, Kuisma naurahtaa.

HAMI ei ollut Kuismalle ennestään tuttu. Hän tiesi toki HAMIn, mutta enemmän konserni oli tuttu HAMKista. ”Vasta nyt on päässyt huomaamaan sen erityisyyden, mikä HAMIlla on isossa konsernissa pienenä koulutuksenjärjestäjänä.”
Kuisma kehuu pitävänsä paljon työstään ja siitä, että pystyy auttamaan opiskelijoita oppimaan, menestymään ja saamaan taitoja ja ammattitaitoa. Myöskin kaikenlainen tiedon levittäminen on Kuisman sydäntä lähellä. ”Kaikille koulutuksen ammattilaisille on tärkeää, että näkee tulokset miten ihmiset oppivat uusia asioita. HAMIssa on hyvä ilmapiiri ja on ollut hyvä tehdä töitä. Ihmisillä on hyvin samansuuntaiset ajatukset ja porukka on hyvin samanhenkistä. Kaikki ovat jollain lailla luonnonvara-alan ihmisiä.” Kuisman mukaan koulutuspäällikön työ on toisaalta hyvin vapaata. ”Työtä pystyy muokkaamaan omanlaisekseen ja panostamaan niihin asioihin, jotka katsoo tärkeäksi. Toki esimiehen kanssa pitää aina keskustella, ja johtoryhmässä voi aina peilata ajatuksia, että suin päin ei asioita lähdetä toteuttamaan, mutta koen, että omaan työhönsä pystyy vaikuttamaan.”

Koulutuspäällikölle kuuluu myös vastuu toimipaikan taloudesta: se, että pysytään budjetissa ja saadaan resursseja toimintaan. ”Toiminta on tänä päivänä haasteellista. Kilpailu on kovaa ja täytyy pyrkiä hyvään laatuun, kuunnella opiskelijoita, ja se ei aina ole niin yksinkertaista ja helppoa. Paljon on asioita ja toiveita, joita ei kaikkia vaan pysty toteuttamaan. Kun pyritään järjestämään mahdollisimman laadukasta ja hyvää, tehokasta koulututusta, niin ihan kaikkeen ei aina pystytä. Mutta se on myöskin mielenkiintoista. Tykkään asioiden organisoinnista, se on mukavaa”, hymyilee Kuisma.

Koulutuspäällikön tavoitteina vuonna 2020 Kuisma luettelee esimerkiksi kestävän tulevaisuuden sertifikaatin saaminen Hämeen ammatti-instituutille sekä mehiläistarhaajien koulutuksen kehittämisen ja siihen lisäresurssien saamisen. Ja tietysti koulutuksen kehittämisen kaiken kaikkiaan. ”Kestävän tulevaisuuden sertifikaatin eteen on jo tehty kovasti töitä ja näyttää siltä, että eteenpäin mennään. Kestävä tulevaisuus on tärkeä asia, se on tulevaisuuden asia, kuten kiertotalous ja muut tämäntyyppiset asiat, että pystytään entistä tehokkaammin hyödyntämään kaikkia materiaaleja”, Kuisma listaa. Hän on HAMIN kestävän tulevaisuuden sertifikaatti -projektin vetäjä.
HAMI on tuonut Kuismalle uusia haasteita, uusia ihmisiä ja ihmissuhteita, uudenlaisen tavan tehdä työtä sekä paljon mielenkiintoisia asioita. Kuisman mukaan Mustialassa on paljon hyvää: ”se on vanha perinteikäs oppilaitos, jossa on mielenkiintoinen historia. Ihmiset ovat ystävällisiä ja siellä on tietynlainen maalaishenki, maahenki. ”

Kuisman mukaan kokonaisvaltaisella kehittämisellä yhdessä ja yhteistyössä HAMKIn kanssa Mustialasta saadaan Suomen paras maatalousalan oppilaitos: ”Hamissa kehitetään laadukasta opetusta niin, että opiskelijat valmistuvat ajallaan ja oppivat tekemään työtä, heistä tulee ammattilaisia, ja heillä on loistavat mahdollisuudet jatkaa HAMIsta eteenpäin. Laatuun pitää aina kiinnittää huomiota, ottaa virheistä opikseen, kehittää ja parantaa.”

Opiskelijoita Mustialassa on tällä hetkellä 120-130. Koulutuspäällikkönä Kuisma on myös opiskelijoiden arjessa mukana. Hän pyrkii opettamaan aina silloin tällöin ja olemaan mukana tempauksissa ja tapahtumissa niin paljon kuin vain ehtii. Kuisma sanoo pitävänsä opettamistyöstä, mutta aikaa siihen ei meinaa jäädä. Kuismalle luontaista on puhua kestävästä kehityksestä ja urasuunnittelusta, sekä opettaa niitä. Kuisma toivoisikin saavansa enemmän aikaa opiskelijoiden kanssa. ”Vaikka meillä on pieni porukka, niin ammatilliset ohjaajat ja opettajat ovat todella hyviä, pystyn luottamaan siihen, että hommat hoituvat ilman minuakin, ellei jopa paremmin”, Kuisma nauraa iloisesti.
”Olen opiskelijoiden matkassa silloin, kun keskustellaan esimerkiksi ns. väyläopinnoista ja tehdään siihen liittyviä sopimuksia, HOKSeja ja urasuunnittelua. Opiskelu Mustialassa on hyvin käytännönläheistä ja käytännöllistä, mutta vielä en ole opiskelijoiden kanssa navettaan ennättänyt.”

Kuisma suosittelee maatalousalaa ja opintoja Mustialassa sellaiselle henkilölle, joka on käytännöllinen, viihtyy maatilalla ja maaseudulla ja tykkää tehdä töitä niin ulkona kuin sisällä. ”Jos olet maahenkinen ja rohkea, et pelkää tulevaisuuteen suuntaavaa kehittämistä, ja jos sinulla on innostusta tehdä käytännön työtä, tule meille Mustialaan!”, kehottaa Kuisma. Opiskelijan ei tarvitse olla maatilan kasvatti, sillä Mustialassa on opetus- ja tutkimusmaatila, jossa voidaan treenata käytännön taitoja esim. traktorilla ajoa ja eläinten käsittelyä. ”Opetus- ja tutkimusmaatila on suuri voimavara. Siellä oppii. Meillä on isot koneet ja isot eläimet, mutta riittää, että opiskelijalla on ymmärrys työturvallisuudesta ja käytännön asioista. Työturvallisuus on iso juttu tänä päivänä, kun koneet ovat isoja ja kalliita”, Kuisma summaa.
Vaikka töitä on paljon ja työ haasteellista, ehtii koulutuspäällikkö myös harrastamaan. ”Etätyö mahdollistaa paljon suunnittelutyötä. Minulla on paljon luottamustoimia, tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja järjestellä asioita. Tykkään matkustaa aina kun mahdollista. Meillä kotona Huittisissa on maatila, sikatila, jossa keskityn lähinnä ruuanlaittoon. Vapaa-ajan ongelmia ei juuri ole. Rentoudun parhaiten juuri matkustamalla, ulkoilemalla, uimalla ja lukemalla. Ajan paljon, jolloin kuuntelen äänikirjoja. Olen aika vaihtelunhaluinen ihminen, joten maisemanvaihto kyllä virkistää”, Kuisma virnistää.

Lopuksi Kuisma toivottaa kaikki tervetulleeksi Mustiala-päivään 14.2.2020 klo 10-14. Mustialassa on ohjelmassa ainakin koulutuksen ja koneiden esittelyä, tarjoilua ja opetusnavettaan tutustumista.
”Jos ei ihan tarkkaan tiedä minne hakeutua opiskelemaan, kannattaa miettiä Mustialaa. Sieltä voi helposti hakeutua ammattikorkeakouluun ja mihin tahansa. Mustiala on yksi hyvin varteenotettava vaihtoehto”, kannustaa Kuisma ammatinvalinnan kanssa painivia nuoria.

Hämeen ammatti-instituutti, Mustiala
Mustialantie 105, 31310 Mustiala

Leave A Reply