Tilalle töihin -hankkeessa tapahtuu

0

Tilalle töihin -hankkeessa aloitti marraskuussa uusi projektipäällikkö Pia Kekkonen. Hän on tutustunut ensimmäisinä työviikkoinaan Hämeen ammatti-instituutin eri kampuksiin. Kekkosen työnkuvaan kuuluu hankkeessa järjestettävän toiminnan lisäksi myös opetustehtäviä Mustialan kampuksella.

Pia Kekkonen tutustui Mustialan opetusnavetan toimintaan ja eläimiin Noora Sorolan opastuksella. Tämä tutustumiskäynti oli tarpeen, sillä keväällä hankkeessa on tarkoitus järjestää koti- ja tuotantoeläimiin liittyviä lyhytkoulutuksia.

Navetan asukit olivat kiinnostuneita tulevasta opettajasta.

Mustialan opetusnavetassa työskentelee kolme vakituista työntekijää ja siellä on kaikkiaan reilu 140 nautaa. Lypsäviä näistä on 70 eläintä. Eri nautarotujen edustajia pihatosta löytyy monipuolisesti. Rotuina on mm. ayrshire, holstein, suomenkarja, jersey, guernsey ja brown swiss. Lehmät lypsetään lypsyrobotilla, mutta opetusta varten on käytössä myös pieni lypsyasema. Opetusnavetan automaatioaste on korkea ja lypsävien lehmien ruokinta tapahtuukin automaattisesti kulkevalla apevaunulla. Mustialan uusi opetusnavetta otettiin käyttöön kevättalvella 2015 ja se on siirtynyt luomutuotantoon vuonna 2020.

Alla olevan kuvan ikkunoista on kuvattu 360-kuvaa navetalta. Pääset tutkimaan kuvaa klikkaamalla tästä. 

Lehmiä jonottamassa lypsyrobotille.

”Maidontuotanto on minulle ennestään hyvinkin tuttua, koska työskentelin aikaisemmin ProAgria Etelä-Suomessa. Työtä tein maatalousyrittäjille ja erityisesti lypsykarjatiloilla. Mustialan opetustilalla on nykyaikaiset puitteet opetukselle ja käytännölliset tilat toimia”, kommentoi Kekkonen.
”Innokkaana odotan opetustyön alkamista Mustialassa. Kotieläimet ovat minun osaamisalaani, sillä kokemusta minulla on hevosista, sioista, lehmistä, kanoista ja laamoista” Pia kertoo.

Tilalle töihin -hankkeen tavoitteena on kouluttaa uutta työvoimaa maatilayrityksiin. Koulutukset käynnistyivät syksyllä 2023 ja jatkoa on luvassa heti vuoden 2024 alussa. Hanketta rahoittaa JOTPA eli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.

 

Teksti Pia Kekkonen ja Sari Hattula

Kuvat Sari Hattula

Leave A Reply