Tilalle töihin -hankkeen lyhytkoulutus maatalouskoneista aurinkoisessa Mustialassa

0

Tilalle töihin -hankkeen kautta olemme päässeet järjestämään Mustialassa maatalousalaan liittyviä lyhytkoulutuksia, joiden tarkoituksena on lyhyiden opintojaksojen kautta opettaa maatalouden perusteita maatalouden eri osa-alueisista.

Tavoitteena on parantaa opiskelijoiden valmiutta siirtyä harjoitteluun ja työelämään. Hankkeen avulla ohjaamme opiskelijoita ja pyrimme auttamaan heitä löytämään maatalousalan työpaikkoja. Olemme saaneet hankkeeseen runsaasti mukaan maatiloja, jotka ovat valmiita tarjoamaan harjoittelu- ja työpaikkoja hankkeen opiskelijoille. Tämän lukukauden aikana lyhytkursseja on toteutettu Mustialassa liittyen eläintenhoitoon, peltoviljelyyn ja maataloudessa käytettäviin koneisiin.

Suuri hiekkainen sisäpiha. Traktori. Traktorihalleja.

Toukokuussa järjestimme Mustialassa lyhytkoulutuksen, johon saimme mukaan mukavan kokoisen porukan opiskelijoita. Osa opiskelijoista oli jo aikaisemmin osallistunut eläintenhoidon ja peltoviljelyn lyhytkoulutuksiin, mutta mukaan saimme myös täysin uusia opiskelijoita. Kouluttautumassa tällä kertaa oli sekä kansainvälisiä että suomalaisia opiskelijoita.

Lyhytkoulutuksen aiheena tällä kertaa oli maatalouden koneet ja niiden turvallinen käyttäminen. Perehdyimme turvallisuuteen maatalouskoneiden kanssa ja lisäksi opiskelijat saivat käytännönharjoittelua koneiden käyttämisestä. Harjoittelua tehtiin mm. traktorin ja pienkuormaajan käytöstä, työkoneiden kiinnittämisestä traktoreihin, peräkärryn kiinnittämisestä ja peruuttamisesta peräkärryn kanssa. Pääsimme myös näkemään Mustialan lehmien laitumelle laskun, sillä tämä tapahtuma osui samalle viikolle lyhytkoulutuksen kanssa.

Suuri hiekkainen sisäpiha. Traktori, jossa pn peräkärry kiinni. Traktorihalleja.

Koulutuksen ajoitus oli täydellinen, sillä ilmat suosivat meitä. Aurinkoisessa säässä oli mukavaa tehdä käytännönharjoituksia ja nauttia kahvitauosta.

Saimme lyhytkoulutukseen mukaan myös vierailijan kertomaan siitä, millaista on muuttaa ulkomailta ja aloittaa maatilayrittäminen Suomessa. Vierailija kertomus oli innostava ja hänen kokemuksiaan oli erittäin mielenkiintoista kuunnella. Tämä oli todella hieno juttu erityisesti kansainvälisiä opiskelijoita ajatellen!

Lyhytkoulutukseen sisällytettiin myös retkipäivä, jossa vierailimme Tume-Agri Oy:lla Turengissa ja NHK-keskus Oy:ssä Hämeenlinnassa. Bloggauksen tästä vierailusta voit lukea täältä: https://blog.hamk.fi/hami/vierailu-tumelle-ja-nhklle-tilalle-toihin-hankeopiskelijoiden-kanssa/

Suuri hiekkainen sisäpiha. Traktori. Traktorihalleja.

Teksti ja kuvat: Katri Hakala

Lyhytkoulutus ja yritysvierailut olivat osa Tilalle töihin -hankkeen toimintaa. Hanke on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA). Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyden palvelukeskus -rahoittajalogo.

Lisätiedot: Hämeen ammatti-instituutti

Tilalle töihin -hanketta rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Tulossa olevista koulutuksista saat lisätietoa Tilalle töihin -hankkeen kotisivuilta.

Yhteyshenkilönä toimii Hämeen ammatti-instituutin projektityöntekijä Sari Hattula (sari.hattula@hami.fi ja puh. +358504069296).

Leave A Reply