Tanskan FoodTech -messut ja meijerialan kilpailu

0

Tanskassa järjestettiin FoodTech -messut syksyllä 2022. Messut ovat Pohjoismaiden suurin elintarviketeknologian tapahtuma, joka kattaa kaikki elintarviketeollisuuden osa-alueet. Se järjestetään joka toinen vuosi.  Hämeen ammatti-instituutin elintarvikealan henkilökunta kävi messuilla tutkimassa alan uusimpia laitteita, maistelemassa FoodContest -kisassa olleita tuotteista sekä saamassa uutta näkemystä opetukseen ja tutkimustoimintaan.

Osa HAMIn Sairion toimipisteen eli elintarvikealan henkilökunnasta oli käynyt messuilla aikaisemminkin ja havaitsimme, että muutamia aiemmin mukana olleita, suurimpia näytteilleasettajia (mm. SPX, Tetra Pak, Arla) ei tällä kertaa löytynyt messuilta. Tästä huolimatta messujen anti oli erittäin runsasta ja pääsimme tutustumaan uusiin alan teknologioihin. Ammattiaineiden opettajille löytyi messuilta paljon tuotteiden valmistukseen ja pakkaamiseen soveltuvaa laitteistoa.

Joka toinen vuosi, Tanskassa järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen elintarviketeknologian ammattilaisia.

FoodCotest 2022 – maistuvia makuja

Messujen yhteydessä oli myös pohjoismaiden suurin meijerituotteiden esittely- ja kilpailutapahtuma FoodContest 2022. Meijeriteollisuuden tuotteita oli maisteltavana ja arvioitavana kaikista muista pohjoismaista paitsi Suomesta. Myös muiden maiden meijerituotteita oli kilpailussa mukana. Aistinvaraiseen kilpailun eri tuotekategorioihin (juustot, ravintorasvat, jauheet, hapanmaitotuotteet, jäätelöt) osallistuneet meijerit ja heidän tuotteensa olivat kaikkien messuvieraiden maisteltavissa ja jokaisen kategorian tuotteista oli myös merkinnät mikä tuote oli voittanut pronssia, hopeaa ja kultaa. Kaikki tuotteet oli jaettu useaan alakategoriaan kilpailussa esimerkiksi juustojen osalta juustotyypin mukaan.

FoodContest 2022 kisassa oli maisteltavana mm. juustoja.

Kasvipohjainen jogurtti ja lihaton pepperonipizza

Messuilla oli maisteltavana myös juomia ja kasvipohjaisia meijerituotteita sekä lihaton pekoni ja pepperonipizza. Mielenkiintoista oli maistella IFF:n osastolla kasvipohjaista jogurttia eri tuotekehitysvaiheessa; peruspohjassa maistui tympeä vaha ja papumaisuus, toisessa vaiheessa poistetaan näitä epämiellyttäviä makuja ja tulos on neutraalin makuinen pohja. Lopuksi lisättiin maku ja saatiin aikaiseksi miellyttävän makuinen kasvipohjainen jogurtti. Jokaiselle HAMIn opettajalle löytyi maisteltavaa myös oman opetusalan tuoteryhmän osalta, koska tarjolla oli juustojen lisäksi voita, maitoa, piimää, jäätelöä jne.

Laaja valikoima eri valmistajien jogurtteja (ohessa juotavat jorurtit).

Pakkauskone opetusmeijerille?

Messuilla tutustuimme myös erilaisiin pakkauskoneisiin, yksi niistä oli Fill Seal, joka oli erittäin kiinnostava. Fill Seal vastaisi toiminnaltaan ja tehoiltaan hienosti opetusmeijerin tarpeisiin. Se palvelisi useiden opetusmeijerillä valmistettavien, erilaisten tuotteiden pakkaamisessa. Siihen liittyen saimme esitteitä, sekä vaihdoimme yhteystietoja myöhemmin tapahtuvaa lisätietojen vaihtoa varten.

Fill Seal -pakkauskone

Kiitokset

Kiitämme Meijerioppilaitoksen Kannatusyhdistystä saamastamme avustuksesta. Kaikki matkalla osallistuneet olivat tyytyväisiä matkan antiin. On välttämätöntä, että meijerialan opetuksessa mukana oleva henkilöstö pääsee riittävän usein perehtymään meijerialan uusimpiin tuotesuuntauksiin ja prosessilaitteisiin esim. FoodTech tyyppisten messujen avulla.

Saimme luotua kontakteja meijerialaa lähellä oleviin yrityksiin ja myös muihin yrityksiin. Lisäksi saimme arvokasta tuotetietoa heidän tuotteistaan. Näitä tietoja voimme käyttää hyväksi opetuksessa. Tulevaisuuden kannalta näemme hyödyllisenä antina uusien kontaktien saannin, joiden hyödyntäminen tulee kysymykseen paitsi opetuksen sisältöjen rakentamisessa, mutta myös muita mahdollisia opintomatkakohteita suunniteltaessa.

Messuilla saadaan erittäin arvokasta tietoa Sairion opetusmeijeriin jatkossa mahdollisesti investoitavista laitteista. Tällä messumatkalla erityisesti pakkauskone ja voikirnu herättivät meidän ryhmässämme erityistä kiinnostusta.

 

Hämeen ammatti-instituutti

Hae nyt, yhteishaussa meijeriala (elintarvikealan perustutkinto). 

HAMI, elintarvikeala.

Teksti: Tiina Forsvik, Jyri Kaunisto, Merja Leikkainen, Pekka Puputti, Rea Tamminen ja Jari Latva-Koivisto.

Kuvat: Tiina Forsvik, Hämeen ammatti-instituutti

Leave A Reply