Ilmastonmuutos tuo muutosta Suomen kasvuolosuhteisiin. Jo nyt Suomessa on jonkin verran rypäleviinin valmistusta, mutta jos ilmastonmuutos etenee ja kesät ovat lämpimämpiä, niin rypäleet saattavat menestyä tulevaisuudessa paremmin Pohjolan olosuhteissa. Lepaan viinitilalla valmistetaan tällä hetkellä viiniä ja likööreitä muun muassa marjoista ja omenoista. Nyt haaveillaan, että Lepaalle saataisiin oppia Euroopasta myös rypäleviinien valmistukseen.
Hämeen ammatti-instituutti, Hochschule Geisenheim University Saksasta sekä University of Nova Gorica Sloveniasta jättivät maaliskuun alussa yhteisen hankehakemuksen Erasmus+ rahoitushakuun. Jos hanke menisi läpi, niin Lepaan viinitilalle ja yleensäkin Suomen viininvalmistajien verkostolle saataisiin keskieurooppalaista osaamista rypäleviinien valmistukseen.
- Slovenialainen University of Nova Corica toisi hankkeeseen mukaan viininvalmistuksen saloja käytännönnässä rypäleestä pullotukseen. Heillä on tekniset mahdollisuudet tuottaa kuohuviiniä perinteisen pullonkäymisen menetelmällä. Slovenian yliopistolla on juuri avautumassa uusi 360 neliön tila, jossa pääsee kouluttamaan ja harjoittelemaan käytännössä kuohuviinin valmistusta, Pirjo-Maija Koskinen Hämeen ammatti-instituutista kertoo.
Hochschule Geisenheim Universityn hankesuunnittelua
Saksassa toimiva yliopisto HGU kirjoitti yhteishankkeeseen tarjoavansa kolme käytännön harjoittelukurssia paikan päällä kenttä-, kellari- ja laboratorio-olosuhteissa.
Saksalaiset tuovat hankkeeseen seuraavaa osaamista:
1) perusymmärrys viileässä ilmastossa tapahtuvan viininviljelyn ja viininvalmistuksen alalta.
2) strategioiden arviointi viininviljelyn ja viininvalmistuksen mukauttamiseksi Suomen erityisolosuhteisiin.
3) laatukriteerien arviointi pellolta lasiin asti.
4) pedagogisen opetusohjelman kehittäminen perusopetusta varten viininviljelyn ja viininvalmistuksen alalle.
Käytännössä hankkeessa vaihdetaan tietoa siten, että eurooppalaiset yliopistot saavat tietoa marjaviinien valmistuksesta ja suomalaiset oppivat rypäleviinien valmistuksen.
Kansainvälisen hankkeen valmistelurahoitus
Kansainvälisen hankkeen tekeminen vie aikaa. Hankesuunnittelua tehtiin marraskuusta 2023 alkaen. Ensin etsittiin sopivat verkostokumppanit ja sen jälkeen aloitettiin yhteinen hankekirjoitus. Teams-tapaamisia oli useita. Hankkeen valmisteluun saatiin siemenrahoitusta Hämeen liitosta. ”Kansainvälinen askel Lepaan Viinitilan ja panimon kehittämiseksi” -hankkeen tavoitteena on ollut verkostoitua eurooppalaisten koulutusorganisaatioiden, viinitilojen ja panimoiden kanssa sekä kirjoittaa hankehakemus kansainväliseen hakuun. Yhteishankkeen nimeksi tuli ”Development of alcoholic beverage training internationally”. Hanke jätettiin 5.3.2024.
- Jos hanke menisi läpi, niin se olisi noin kolmivuotinen. Sen aikana päästäisiin upeasti hyödyntämään eri toimijoiden vahvuuksia ja erilaista osaamista. Pidetään siis peukut ja varpaat pystyssä, että hanke menisi läpi, kehoittaa Pirjo-Maija Koskinen Hämeen ammatti-instituutista.
Tutustu Hämeen ammatti-instituuttiin.
Lepaan puutarha- ja viinitila.
Hochschule Geisenheim University.
University of Nova Gorica (kuva)
Lue myös aikaisempi juttu hankkeesta.
Teksti: Hämeen ammatti-instituutti, kehittämispäällikkö Kirsi Sippola