Ranskalaiset opiskelijat Mathéo ja Thomas työpaikalla oppimisen jaksolla Lepaan golfkentällä

0
Mathéo Frin, koulutuspäällikkö Soile Viljakka sekä Thomas Guerlesquin ruokala Annan edustalla

Kahdeksan ranskalaisen opiskelijan ryhmä saapui Suomeen toukokuun puolessa välissä Montfort sur Meu -oppilaitoksesta Bretagnesta.  Heistä kaksi, Mathéo Frin ja Thomas Guerlesquin tulivat Lepaalle oppimaan golfkentällä työskentelyä ja tutustumaan Suomen luontoon. Osa ryhmästä jäi Hamin Mustialan yksikköön, osa meni hevostilalle ja osa lammastilalle Somerolle. Ryhmän ulkomaan vaihtojakso toteutui Erasmus-hankkeen kautta. Oma opettajan Ranskasta tuli saattamaan opiskelijat Suomeen ja toinen kävi jakson päättyessä hakemassa heidät kotimatkalle. Vaihtoon liittyviä käytännön asioita hoiteli kv-konkari Monna Alatalo Mustilasta.

Mathéo ja Thomas pääsivät työssään mukaan päivittäisiin golfkentän hoitotöihin. He oppivat ajamaan golfautoa työkohteisiin siirtyessään, leikkasivat nurmea ja keräsivät golfpalloja koneellisesti nurmikentältä. Pallojen keräily olikin heille mieleistä työtä! Vain rikkaruohojen kitkeminen tuntui hikiseltä hommalta, eikä siksi ollut niin mukavaa, mutta sitäkin täytyy välillä tehdä, että myös kentän ympäristö pysyy huoliteltuna.

Lepaan golfkentän henkilökuntaan kuuluvat vastaava kentänhoitaja Leo Pukki sekä golfkentänhoitajat Risto Matikainen ja Arttu Saarinen. Heidän opastuksellaan työt sujuivat joutuisasti ja huumorilla pelastettiin moni tilanne, jossa yhteistä kieltä ei löytynyt tarpeeksi.

Team Golf
Leo Pukki, Arttu Saarinen, Risto Matikainen, Mathéo Frin, Thomas Guerlesquin Lepaan Golfkentällä
Taustalla Lepaan viinitilan takaterassi

 

Viinitilan edustalla kukkapenkin pohjan korottamista, tarkoituksena saada esillepantavat kukkaset näkymään paremmin

PÄIVÄ VIINITILALLA

Opiskelijat pääsivät tutustumaan myös viinitilan tuotantoon. Tehtävänä oli kuohuviinipullojen tanssitus viinikellarissa. Erilainen työpäivä jäi pojille mieleen mukavana kokemuksena.

KIELITAITO KOETUKSELLA PÄIVITTÄIN

Tärkeä osa vaihtojaksoa on varsinaisten työtehtävien lisäksi sosiaalisten taitojen karttuminen ja selviytyminen englannin kielellä jokapäiväisistä tilanteista. Apuna käytettiin ahkerasti myös google-kääntäjää, kun oma sanavarasto ei aina riittänyt. Kaikki asiat saatiin selviksi, vaikka joskus tarvittiin lisäksi myös käsimerkkejä ja monenmoista viestintää. Suomen kielestä pojat oppivat muutamia sanoja kuten kiitos, hyvää huomenta, hyvää päivää, moi, no niin.

ASUMINEN OPISKELIJA-ASUNTOLASSA

Poikien asuminen Lepaalla oli järjestetty opiskelija-asuntolaan, jossa asuvat myös puutarhuriopiskelijat. Koska asuntolassa oli tilaa, pojat saivat omat huoneet, mikä oli heille mieluisaa. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu saunominen, jota Mathéo ja Thomas opettelivat niin asuntolan saunassa keskiviikkoisin saunailtoina kuin oppilaskunnan rantasaunalla Villa Primaveralla Lepaan virran rannalla. Muutamien hikisten työpäivien jälkeen he kävivät pulahtamassa virkistävästi virtaavaan veteen ilman saunomistakin.

Rantasauna Villa Primavera
Saunamajuri Aapo

VILKASTA VAPAA-AIKATOIMINTAA ILTAISIN

Vaihto-opiskelijat otetaan aina jakson alusta asti mukaan kaikkeen hamilaisten iltatoimintaan. Ensimmäisellä viikolla tutustuttiin puolin ja toisin sekä maisteltiin suomalaista jäätelöä.

Vapaa-aikatila Pirttissä herkutteluhetkessä mukana Jonna, Jaakko, Aapo, Mathéo ja Thomas

Tutor-opiskelija Aapo Ahonen otti reippaasti vetovastuun Mathéon ja Thomasin opastamisesta Lepaalla. Hän kierrätti poikia kampusalueella, opetti heitä onkimaan ja kaivelemaan matoja kalojen syötiksi. Onkimisesta tulikin mieluisaa ajanvietettä moneksi illaksi; yhteensä kalansaalista kertyi viikkojen aikana noin kymmenen kiloa! Koululla asuvan opettajan kissa sai herkkuja pitkäksi aikaa. Aapo lämmitti poikien kanssa rantasaunaa ja yhdessä uitiin viileässä  Lepaan virrassa useina iltoina. Pojat harrastavat kalastamista kotimaassaan ja myös vaihtojaksolla siitä tuli iltatoimien ehdoton ykkösjuttu, joka säilyy muistoissa pitkään.

Ahti anna ahvenia, haukia ja lahnoja!
Lahnoja, särkiä, ruutanoita, haukia ja ahvenia, niistä on runsas kalasaalis kasattu
Kalakoutsi Aapon kannustus on tuottanut tulosta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lepaan kampuksen lisäksi opiskelijat tutustuivat paikallisiin nähtävyyksiin. Tiirikosken tehtaalla Hämeenlinnan kupeessa päästiin katselemaan suuria maatalouskoneita ja tuotantoeläimiä. Ostoksillakin poikettiin kauppakeskus Goodmanissa sekä innokkaiden konemiesten toiveesta Valtran myymälän pihalla ihailemassa suomalaisia traktoreita. Historiallisen Hämeen linnan alueella pohdittiin alueen menneisyyttä ja Suomessa käytyjä sotia. Seinäkiipeilyä käytiin testaamassa Hänkki-kiipeilykeskuksessa.

Tiirikosken mailla lehmiä katsomassa
Tiirikosken tehtaan traktori lähemmässä  tarkastelussa
Valtran pihalla ihastelemassa suuria työkoneita
Tässä ruohonsyönnin mestari

 

 

 

 

 

 

Hämeenlinnan linna
Miehet linnan raunioilla kuvaamassa maisemia ja samalla vähän Selfieitä.
Thomaksen taidonnäyte seinäkiipeilyssä, kiperä paikka, mutta ylös asti mentiin
Mathéo matkalla seinää ylöspäin

 

 

 

 

 

 

 

Toisella viikolla leivottiin, paistettiin ja maistettiin pizzoja, joista tulikin herkullisia. Suomalainen ruoka ja maito maistuivat pojille hyvin. Lepaan ruokala Annan keittiö sai heiltä kiitosta. Ruokaa oli tarjolla kolme kertaa päivässä ja sitä oli aina riittävän paljon nuorten miesten nälkään.

Miehet kokkailemassa pizzaa itselleen Maratan opetuskeittiöllä

Kalainnostuksen myötä tehtiin retki Ideaparkiin Lempäälään kalastusvälineitä myyvään kauppaan. Siellä napattiin kuvia jättihauen kanssa poseeraavista pojista. Pojat saivat Soilelta mieluisat kalapaidat, joissa hauskat tekstit olivat suomen kielellä.

Hymy herkässä ja helposti napattu saalis
Kalamiehen rukoukseen on vastattu

 

 

 

 

 

 

 

”Kalamiehen rukous, Ahti anna kerrankin niin suuria kaloja, ettei aina tarvitse valehdella” ”Kaikki muu paitsi KALASTUS on turhaa”

Lepaan lähellä sijaitsevaan Vanajaniemen venesatamaan piipahdettiin yhtenä iltana ja samalla juteltiin Suomen tuhansista järvistä. Jostain syystä järvet olivat hyvin mielenkiintoisia, ihan eri juttu kuin meret. Ehkäpä syynä olivat veden suolattomuus ja monet erilaiset kalalajit.

Vanajaniemen satama iltaruskon aikaan

Viikon kulku Lepaalla sujui mukavasti: maanantaisin katseltiin elokuvia vapaa-aikatila Rötviksessä, tiistaisin hurautettiin kauppabussin kyydissä Tiiriön Prismaan ostoksille ja muina iltoina pelattiin biljardia, jalkapalloa, kalastettiin, saunottiin, ajeltiin polkupyörillä tai käytiin Artun ja Riston kanssa liikuntahallissa sählyä pelaamassa. Mathéo ja Thomas pääsivät tietenkin myös opettelemaan golfaamista! Tekemistä riitti jokaiselle illalle.

Walt Disney piirrettyjä maanantaisin Rötviksessä

 

VIIKONLOPPUN VIETTOA MUSTIALASSA SOMEROLLA

Yhden pitkän viikonlopun Mathéo ja Thomas viettivät Mustialassa muun Ranskasta tulleen ryhmän kanssa. Siellä he pääsivät tutustumaan Saaren Kansanpuiston maisemiin Hämeen järviylängöllä. Suomi on todellakin tuhansien järvien maa – näin heille oli kerrottu jo kotimaassa Ranskassa. Retkeen kuului myös vierailu Somerolla lammastilalla, jossa kaksi ryhmän opiskelijoista suoritti omaa neljän viikon jaksoaan.

Opiskelutoverit yhteisellä matkalla Saaren Kansanpuistossa.

YHTEENVETO

Kotiinlähtöviikolla pojat halusivat vielä käydä Valtran myymälässä tuliaisostoksilla. Mukaan kaupasta lähti molemmille mieluisat merkki-lippalakit. Kotimaassaan heidän opintonsa rytmittyvät niin, että he ovat kaksi viikkoa koulussa ja sen jälkeen kaksi viikkoa työpaikalla oppimassa. Paluun jälkeen oli vielä enne kesälomaa kaksi viikkoa koulua jäljellä. Molemmat olivat menossa kesäksi töihin maatilalle – ehkäpä uudet Valtran lippikset päässä! Kesäloma koululta kestää kaksi kuukautta.

Viimeisen mieluisat matkamuistot Valtran myymälästä.

Lähdön tunnelmiaan pojat kuvasivat sanoen: ” Jakson aikana oli erityisen mukavaa mahtava ilmapiiri. Tulimme hyvin toimeen muiden opiskelijoiden kanssa, samoin golfkentän henkilöstön sekö Benitan ja Soilen kanssa.”

Neljän viikon jakso Suomessa sujui kaikin puolin mallikkaasti!

 

Iloisissa tunnelmissa tullessa Lepaalle ja kotiin lähtiessä.

Asuntola- ja vapaa-aikaohjaaja Benita Vaskelainen

Leave A Reply