Puutarha-alan perustutkinnosta golfkenttämestarin erikoisammattitutkintoon – Jami Seppälä pitää huolta Tammer-Golfin kentistä

0

Tamperelainen Jami Seppälä on töissä Tammer-Golfilla Tampereella. Hän valmistui ensin HAMIsta puutarhuriksi, minkä jälkeen hän jatkoi kentänhoidon koulutukseen. Keväällä 2024 hän valmistui ennätystahdissa kenttämestariksi.

Miten päädyit näihin hommiin?

”Puutarha-alalle päädyin sattumalta. Alun perin minun piti mennä opiskelemaan kemiaa, mutta lukeminen ei oikein inspiroinut. Isoveljeni oli opiskellut puutarhapuolta, mikä antoi minullekin kipinän hakeutua alalle. Yläasteen opettajani suositteli Hämeen ammatti-instituutin Lepaan kampusta.

Opintojen jälkeen menin ensin työskentelemään kaupungin puistopuolelle, mutta se ei osoittautunut oikeaksi paikaksi minulle. Haluan tehdä työt niin hyvin ja tehokkaasti kuin mahdollista ja se vaatii vapaammat kädet, mikä uupui kaupungin hommista. Armeijan jälkeen hain Tammer-Golfiin puutarhurina, kun eräs tuttavani suositteli paikkaa. Aluksi sovittiin, että olisin ollut viikossa kolmena päivänä puutarhurin hommissa ja kahtena päivänä kentänhoitajana, mutta pikkuhiljaa työni kääntyi yhä enemmän kentän puolelle.

Tammer-Golfissa meitä oli sinä kesänä monta uutta työntekijää. Työnantaja sitten keksi, että kerran kuussa valitaan kuukauden työntekijä motivaatioksi meille uusille. Voitin tittelin kahdesti, mikä kannusti ja motivoi oppimaan lisää alasta. Hain Lepaalle opiskelemaan puutarha-alan ammattitutkintoon, golfkentänhoidon osaamisalalle, kun koulukin oli jo tuttu. Golfkentänhoidosta jatkoin suoraan erikoisammattitutkintoon golfkenttämestariksi. Yleensä tässä välissä pitäisi hankkia työkokemusta, mutta kyllä se tähän samaan vauhtiin meni.”

Millaista työ on?

”Sää ja vuodenajat vaikuttavat vahvasti työhön. Talvella tein suunnitelmat kesän töistä koulua varten. Muun muassa talven pituus, pakkaset ja lumen määrä vaikuttavat siihen, millaista hommaa keväällä ja kesällä on tiedossa. Suunnitelmassa otetaan huomioon koko kauden työt, töiden toistuvuus ja henkilöstön tarve. Maalis-huhtikuussa pääsemme aloittamaan kentänhoitotyöt kelien mukaan.

Nyt golfkenttämestari koulutuksen jälkeen olen voinut ottaa lisää vastuuta, vaikka työtehtävät ovat pysyneet melko samana. Teen perehdytystyötä ja voin toimia tarvittaessa esihenkilönä. Tavallisesti työpäiväni alkaa klo 6, jolloin työntekijöille briiffataan päivän tapahtumat ja tehtävät. Työtehtäviini kuuluu kaikenlaista, ihan leikkauksesta lannoituksiin tai ruiskutuksiin. Päivä loppuu noin klo 14, mutta joustan tarvittaessa, jos jokin asia pitää saada tehtyä seuraavaksi päiväksi. Työnantajani on ollut itsekin joustava, joten koen homman toimivan kumpaankin suuntaan.

Meillä on viikoittain kisoja täällä, joitakin kisoja varten kenttä tulee olla hoidettuna tavallista aikaisemmin, ettemme ole pelaajien tiellä. Silloin tulen hiukan aikaisemmin paikalle tarvittaessa, ja jos kenttämestari ei ole paikalla pidän huolen, että muut kentänhoitajat tietävät aikataulun ja tehtävänsä.”

Millaiset tulevaisuuden suunnitelmat sinulla on?

”Kaikki edelliset talvet olen käyttänyt opiskeluun, joten saas nähdä, mitä tänä talvena keksin sen tilalle. Lokakuun loppuun on ainakin hommia tiedossa ja siitä eteenpäin katsotaan sään mukaan. En halua kenttämestariksi vielä, vaan haalin ensin työkokemusta ja katson, miten hommat hoidetaan. Tiedän, ettei johtaminen ole helppoa.”

Kenelle tällainen työ sopii mielestäsi?

”Kentänhoitajan työt vaativat itsenäisyyttä ja itseohjautuvuutta, koska tällainen kausiluontoinen työ on hyvin hektistä. Sosiaalisuutta tarvitaan: tämä on asiakaspalveluammatti, ja golffarit keskustelevat mieluusti kentänhoitajien kanssa kentästä ja sääolosuhteista. Ulkoilmassa viihtyminen on myös tarpeellinen ominaisuus.

Täysi-ikäisyys on eduksi, koska työssä käytetään paljon erilaisia koneita. Kentänhoitoon voi päästä töihin alaikäisenäkin, mutta silloin koneiden käyttö jää tietysti pois. Tällä hetkellä meitä on 11 työntekijää, joista yksi on tekemässä puutarha-alan opiskeluiden harjoittelua ja yksi on kesätöissä. Harjoittelijan ja kesätyöntekijän lisäksi täällä on töissä kenttämestari, kentänhoitajat ja mekaanikko.”

Millaista kommenttia golffarit antavat kentänhoidolle?

”Olen kuullut pelkkää positiivista ja kehittävää kommentointia. Golffarit usein kehuvat kenttää tai sitten kertovat ehdotuksia, miten voisimme parantaa pelikokemusta. Toteutamme toiveet aina, kun se on mahdollista. Ymmärrettävästi sää on yksi yleisimmistä keskustelun aiheista, mutta myös erilaiset kentän ruiskutukset kiinnostavat. Ruiskutuksissa kiinnostaa, onko kyseessä kasvinsuojeluaine vai lannoite ja miksi sitä laitetaan.”

Lopuksi vielä, mikä on lempihommaasi täällä kentällä?

”Lempihommaani on tällä hetkellä jyrällä ajo maan tiivistämiseksi. Sillä saa aina ihmetteleviä katseita, kun kone vetelee kentällä oikealta vasemmalle viheriöllä.”

Nuori mies nojaa puuhun aurinkoisessa säässä. Taustalla vihreä golfkenttä.

Teksti ja kuvat: Sara Vihinen

Kiinnostuitko golfalan koulutuksesta? Katso koulutushakujen aikataulut HAMIn sivuilta:

 

HAMIn logo.

Leave A Reply