Mitkä ovat sinun motivaatiotekijöitäsi?

0

Yhdeksän tunnistettavaa motivaatiotekijää ovat vuorovaikutus, turvallisuus, seikkailu, valta, ilmaisu, vapaus, laajeneminen, arvostus ja yhteys. Motivaatiotekijät vaihtelevat eri ihmisillä. Suomalaisilla yleisimmät ovat turvallisuus, vuorovaikutus ja vapaus. Harvinaisia ovat laajeneminen ja valta. Tämän blogin avulla voit päästä jyvälle omista motivaatiotekijöistä, joiden tunnistaminen lisää itsetuntemustasi. Lisäämällä motivaatiotasi vahvistavia asioita luot itsellesi hyvinvointia ja tyytyväisyyttä.

Muutoksen kesyttäjä -hankkeen järjestämässä Voimavalmennuksessa on syksyn aikana pureuduttu hyvinvointiteemaan ja itsetuntemuksen lisäämiseen. Mukana on ollut toistakymmentä yrittäjää Kanta-Hämeestä. Valmentajana on toiminut Master Trainer Carita Nyberg, joka on saanut jokaisesta valmennusillasta huikeat palautteet yrittäjiltä.

Tutkimusmatka omaan itseen tai työkaveriin

Nyt on sinun vuorosi saada maistiaiset motivaatiotekijöistä ja saat tehdä tutkimusmatkan itseesi tämän blogin avulla. Ota mukaan työkaverisikin, niin saatte yhdessä kivoja oivalluksia toisistanne. Huomioimalla omat ja työkaverin tai tiimin tärkeimmät motivaatiotekijät, lisäät ymmärrystäsi ja voit lisätä työyhteisösi hyvinvointia. Mitkä näistä seuraavista motivaatiotekijöistä ovat sinulle tai työkaverillesi tärkeitä? Valitse motivaatiotekijöistä kolme, jotka ovat sinulle tärkeitä ja mieti, kuinka voisit edelleen vahvistaa sinulle tärkeitä asioita.

Vuorovaikutus. Jos sinun motivaatiotekijänäsi on vuorovaikutus, niin haluat vaihtaa asiapitoista tietoa toisten kanssa. Sinulle on tärkeää olla ajan tasalla kaikista asioista. Myös uuden oppiminen kiinnostaa kovasti. Jos tällainen henkilö on työtiimissäsi, niin voit motivoida häntä antamalla hänelle riittävästi koulutusta ja ohjausta, modernit viestintävälineet sekä mahdollisuuden oppia uutta. Vältä vuorovaikutus henkilön kanssa eristämistä ja vähäistä kommunikointia. Vuorovaikutus on suomalaisten yleisimpiä motivaatiotekijöitä.

Turvallisuus. Jos motivaatiotekijänäsi on turvallisuus, niin haluat tietää tarkkaan etukäteen, mitä on suunniteltu ja mitä milloinkin tapahtuu. Arvostat myös vakaata työpaikkaa. Viime hetken muutokset stressaavat sinua. Jos tiimissäsi on turvallisuus -henkilö voit motivoida häntä parhaiten valmistamalla hänen kanssaan etukäteen asioita kaikessa rauhassa. Vältä kaaosta ja jatkuvia muutoksia hänen kanssaan. Turvallisuus on hyvin yleinen motivaatiotekijä suomalaisilla.

Seikkailu. Oletko dynaaminen, aloitteellinen ja rohkea seikkailija, joka haluaa ottaa riskejä ja ikävystyy helposti, jos elämä on liian tasaista. Jännitys, voitot ja valloitukset ovat seikkailijalle tärkeitä. Jos tiimissäsi on seikkailija, niin voit motivoida häntä vaihtelevalla työllä, matkustusmahdollisuudella, joustavilla aikatauluilla jne. Vältä hänen kanssaan rutiinitöitä ja tylsyyttä.

Valta. Kiinnostaako sinua valta ja vastuu? Haluatko vaikuttaa ihmisiin ja tehdä päätöksiä, nautitko kilpailusta ja luotat kykyihisi? Työkaverit arvostavat sinua ja auktoriteettiasi. Jos tiimissäsi on vallasta motivoituva henkilö, motivoit häntä antamalla hänelle mahdollisuuksia vaikuttamiseen. Vältä hänen kanssaan pikkusieluisuutta ja byrokratiaa. Suomalaisissa on vain kymmenesosa, joiden motivaatiotekijä on valta.

Ilmaisu. Jos sinun motivaatiotekijänäsi on ilmaisu, olet luova ja kekseliäs. Olet onnellinen voidessasi luoda tai tulkita sellaista, jota muut arvostavat. Sinä innostat toisia luovuuteen esimerkilläsi sekä opettamalla muita. Jos tiimissäsi on ilmaisusta motivoituva henkilö, voit motivoida häntä sallimalla mahdollisimman paljon persoonallista ilmaisua. Vältä luovuutta tukahduttavaa ympäristöä ja tiukkapipoisuutta.

Vapaus. Jos motivaatiotekijänäsi on vapaus, olet itsenäinen ja riippumaton. Haluat kulkea omia polkujasi, etkä pidä muiden käskytyksestä. Olet oma-aloitteinen ja itseohjautuva. Jos tiimissäsi on vapaus -motivoituja, voit motivoida häntä sallimalla mahdollisimman paljon joustoa ja antamalla valinnanmahdollisuuksia. Vältä käskytystä ja pitkiä sitoumuksia. Suomalaisista joka toisella on vapaus -motivaatiotekijä kärjessä.

Laajeneminen.  Haluatko kasvattaa koko ajan omaa tekemistäsi tai yritystäsi? Laajenemisen henkilö on visionääri, jolla on kauaskantoisia suunnitelmia. Hän on aktiivinen ja nauttii kaikenlaisesta rakentamisesta ja kartuttamisesta. Jos tiimissäsi on tällainen henkilö, häntä kannattaa rohkaista tuomaan visiot esiin ja tarjota resursseja toiminnan kasvattamiseen. Vältä rajoittamasta häntä ja karta tiukkoja ohjeita. Näitä henkilöitä on Master Trainer Carita Nybergin mukaan suomalaisissa vähiten.

Arvostus. Oletko lämminhenkinen ja miellyttävä? Sinut otetaan mielellään joukkoon mukaan. Arvostus -henkilö on huomioiva itseään ja muita kohtaan. Jos tiimissäsi on tällainen henkilö, voit motivoida häntä antamalla palautetta ja kehuja sekä pitämällä häneen tiiviisti yhteyttä. Vältä lannistavaa johtamistapaa ja vain tuloksiin keskittyvää työkulttuuria.

Yhteys. Jos sinulle ovat tärkeitä muut ihmiset ja yhdessäolo, niin motivaatiotekijäsi on yhteys. Viihdyt tapahtumissa ja tutustut helposti uusiin ihmisiin. Hakeudut mielellään toisten seuraan ja saat porukan viihtymään.  Jos tiimissäsi on tällainen henkilö, voit motivoida häntä järjestämällä mahdollisuuksia vapaamuotoiseen yhdessäoloon ja antamalla hänen suunnitella erilaisia tilaisuuksia. Vältä eristämistä ja liian vakavaa suhtautumistapaa.

Tunnistamalla itsellesi ne tärkeimmät motivaatiotekijät, varmistat sen, että asiat sujuvat vailla kitkaa. Kun motivaatiosi on korkealla, viihdyt ja hyvä olo välittyy myös muille.

Voit lisätä motivaatiotekijöiden huomioimista työyhteisössäsi helposti.

Motivaatioillan yrittäjäpalaute

Muutoksen kesyttäjä -hankkeen järjestämän Voimavalmennuksen palaute on ollut Master Trainer Carita Nybergille aivan huikea.

  • Yleisarvosana koulutukselle asteikolla 1-5 = 5
  • Kouluttajan ammattitaito asteikolla 1-5 = 5
  • Käyttöä koulutuksessa saaduista tiedoista asteikolla 1-5 = 4,7

Mikä oli hyvää:

  • Kokonaisuus oli kertakaikkisen kiinnostava.
  • Mielenkiintoinen, sai paljon ’mietittävää’ ja kehitettävää arjen sujuvuudessa.
  • Iloinen jutustelu. Oivallukset. Itseymmärryksen lisääntyminen.
  • Mielenkiintoinen ja tärkeä sisältö. Johdonmukainen ja selkeä opetus. Osallistava.
  • Monipuolinen diaesitys miten ihmiset reagoivat tiettyihin ärsykkeisiin. Oman itsensä ymmärtäminen, mikä motivoi kenetkin, miten välttää karikot jne. Monipuolinen työkalu itsensä ja muiden kanssa toimimiseen.
  • Mukaansa tempaava puhe. Osallistujien huomioiminen.
  • Positiivinen tsemppaava vetäjä. Paljon keskusteluja.
  • Innostuneisuus.
  • Koulutuksen vetäjä, aihe super mielenkiintoinen. Avarsi omia näkemyksiä toisista ihmisistä valtavasti.
  • Konkreettiset ohjeet tasapainoisempaan elämään.
  • Tutustui itseensä enemmän. Ymmärtää omaa käyttäytymistä ja myös muiden ja miten käsitellä erilaisia ihmisiä.
Carita Nyberg
Carita Nyberg jakoi valmennussarjan lopuksi joulupussukat osallistujille.

Muutoksen kesyttäjä -hankkeen tavoitteet ovat 1) yritysten auttaminen jaloilleen koronan jälkeen, 2) yritysten henkilöstön ja yksinyrittäjien työhyvinvoinnin vahvistaminen sekä 3) verkoston ja vuorovaikutuksellisuuden vahvistaminen. Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, HAMK Smart -tutkimusyksikön ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Hankkeen kesto on 1.8.2020-31.12.2022.

 

Leave A Reply