Metsämatikka -projektin kokemuksia

0

Uudenlaiset opiskelutavat ovat tätä päivää, koska oppijatkin ovat erilaisia. HAMIn tavoitteena on olla Suomen hyvinvoivin toisen asteen kouluyhteisö vuonna 2030. Jotta tavoite voidaan saavuttaa, tarvitaan erilaisia oppimismetodeja. VR- ja AR-tekniikoita hyödynnettiin metsämatikka 360 -virtuaaliprojektissa. HAMIn matemaattisten aineiden opettaja Kirsi Lähde oli mukana tässä kiinnostavassa projektissa.

Hämeen ammatti-instituutti on monialainen toisen asteen ammatillinen oppilaitos, josta valmistuu osaajia metsiin, meijereihin, maatiloille sekä liha-, puutarha- ja viheralalle. 360-virtuaaliprojektin yhteiskehittäminen Hämeen ammatti-instituutin henkilökunnan ja 3DBearin kanssa alkoi keväällä 2022.

  • Matikan opettajana innostuin projektissa VR- ja AR-teknologian hyödyntämisestä opetuksessa. Oli hienoa, että projekti OPH:n rahoittamana saatiin pilotointiin matematiikan osalta Evon metsuri- ja metsäpalvelutuottajien opintoihin, lehtori Kirsi Lähde kommentoi.

Metsämatikasta palautetta opettajilta ja opiskelijoilta

Kirsi Lähde on Hämeen ammatti-instituutin YTO-opettaja, joka tarkoittaa Yhteisten tutkinnon osien opettajan työtä. 3DBear koulutti Kirsin lisäksi metsäalan lehtorit Terhi Mäkisen ja Kari Laatikaisen VR- ja AR-teknologioiden hyödyntämiseen opetuksessa. Opettajat toivat projektiin omia näkemyksiään siitä, mitkä asiat opiskelijat kokevat vaikeaksi matematiikan opinnoissa.

Opettajat ideoivat VR- ja AR-tekniikoiden hyödyntämistä metsäalan opinnoissa, 3DBearin johdolla. Lisäksi projektissa käytiin kuvaamassa 360-kameralla materiaalia harjoitteisiin metsämaastossa, jonka jälkeen materiaali koottiin suunnitelman pohjalta Wonda VR -alustalle. Sisältöä myös testattiin opiskelijoiden kanssa.

  • Matikkaopettajana oli tosi mukavaa tehdä projektia yhdessä Evon metsätalousalan opettajien kanssa. Yhteistyöllä saimme pohdittua asiaa monipuolisesti, iloitsee Kirsi Lähde.
Metsämatikkaprojektissa istutettiin virtuaalisia taimia aarin alueelle.

Projektissa syntyi eritasoisia tehtäviä erilaisten metsäkuvioiden pinta-alojen laskemiseen sekä harjoite metsän istutuksen omavalvontamittaukseen. Opiskelijat pääsivät testaamaan VR- ja AR-harjoitteita syksyllä 2022. Tässä muutaman omavalvonnan VR-sisällön tehneen opiskelijan kommentti:

  • “Jee, pääsin läpi! Hyvä fiilis”
  • “Neljäs harjoitus ei ole helppo (pinta-ala)”
  • “Mukava ja kauniin näköiset paikat”
  • “tää on tosi hienosti tehty” kun istutusvideo/ opastus”
  • “En tekis mielellään uudelleen, mutta hyvin tehty”
Wonda ympäristössä laskettiin pinta-aloja.

Projektin myötä saatiin myös todennettua opiskelijoille sitä, miten tärkeää on elinikäisten matematiikan perustaitojen oppiminen.

  • Matikka on tärkeä taito opiskelijoiden omassa ammatissa metsurina ja ihan arkipäiväisessä elämässä, Kirsi Lähde muistuttaa.

 

*Lue myös aikaisemmin tehty metsämatikkaprojektin suunnittelusta kertova blogi.

Tutustu lisää:

Hämeen ammatti-instituutti

HAMI, metsäala 

Vastuullinen, trendikäs ja kiinnostava metsäala somessa -hanke. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa metsäalan tunnettuutta ja arvostusta sekä lisätä alan vetovoimaisuutta ja innostaa alalle lisää opiskelijoita. #mmsäätiö

3DBear

Kuvat: 3DBear Sara Käkönen

Teksti: Hämeen ammatti-instituutti, kehittämispäällikkö Kirsi Sippola

Leave A Reply