Matkailu avartaa; Kold College

0

Hämeen ammatti-instituutin elintarvikealan yksikön opettajat kävivät tutustumassa tanskalaiseen Kold Collegeen. Kold College sijaitsee Odensessa ja siellä on opiskelijoita eri puolilta Tanskaa, Färsaarilta, Islannista ja Ruotsista. Sairiolaisten opettajien mielestä oli kiinnostavaa vierailla meijerissä ja huomata, että meillä Suomessa on jotkut asiat paremmin hallussa kuin Tanskalaisilla.

Teimme marraskuussa vierailun Odenssiin, Kold Collegeen, joka on tanskalainen meijerikoulu. Vastassa meitä oli Kim, kemianopettaja. Hän kertoi koulutuksesta ja opiskelijoista.  Pääsimme tutustumaan heidän opetusmeijeriinsä ja muihin opetustiloihin sekä maistoimme heidän valmistamaansa juustoa ja erilaisia jäätelöitä.

Kold Collegessa aloittaa vuosittain noin 150 opiskelijaa. Opiskelijoista noin puolella on jo valmiina työpaikka meijerissä ja meijeri maksaa palkkaa myös koulussa tapahtuvalta lähiopetusajalta, nämä opiskelijat pääsääntöisesti valmistuvat ja saavat tutkinnon. Osa opiskelijoista hankkii työpaikan meijeristä opintojen aikana, koulu ei avusta työpaikan löytämisessä, näiden opiskelijoiden keskeyttämisaste on 30 % luokkaa.

Heillä oli luokkaopetuksessaan käytössä sähköinen Whiteboard, jota meillekin esiteltiin. Siinä oli useita erilaisia mahdollisuuksia esittää oppituntien materiaalia, sekä muokata sitä tuntien aikana, niiden opetustilanteiden mukaan. Opiskelijat voivat ottaa osaa opetukseen älynäytön kautta, tehdä muistiinpanoja, jakaa materiaalin itselleen QR-koodin avulla. Videot, kuvat ja piirtäminen onnistuu älytaululla, tällaiset taulut nostaisivat meidän luokassamme tapahtuvan opetuksen uudelle tasolle.

HAMIn Sairion toimipisteen opettajat tutustuivat Kold Collegen meijeriin.

Tutustuimme myös opetusmeijeriin. Opetusmeijeri oli pitkänmallinen ja eri osastot olivat peräkkäin pitkän käytävän varrella. Raakamaito tuodaan tankkiautolla opetusmeijerin tankkiin. Laboratoriot eivät olleet meijerin yhteydessä vaan omina luokkatiloinaan. Laitteistot olivat osin yritysten sponsoroimia. Mielenkiintoista oli palaverihuone, jossa oli Leanin mukaiset ”tiimitaulut”, esim mitä meijerissä tapahtuu, ohjeistukset ym.

Nähtyäni heidän opetusmeijerinsä, ymmärsin, että Sairion opetusmeijeri on hyvin erinomainen oppimisympäristö ja vastaa enemmän teollisuuden ympäristöä kuin vastaava tanskalainen. Myös siisteys ja hygienia ovat meillä paremmalla tasolla, Sairiossa puetutetaan kaikilla vierailijoilla hygieniasuojavaatteet, oli tuotantoa tai ei, Tanskassa ei tarvinnut, jos tuotantoa ei ollut.

Kiitokset

Kiitämme Meijerioppilaitoksen Kannatusyhdistystä saamastamme avustuksesta. Kaikki matkalla osallistuneet olivat tyytyväisiä matkan antiin. On välttämätöntä, että meijerialan opetuksessa mukana oleva henkilöstö pääsee riittävän usein perehtymään meijerialan uusimpiin tuotesuuntauksiin ja prosessilaitteisiin.

 

Hämeen ammatti-instituutti

Hae nyt, yhteishaussa meijeriala (elintarvikealan perustutkinto). 

HAMI, elintarvikeala.

Teksti: Tiina Forsvik, Jyri Kaunisto, Merja Leikkainen, Pekka Puputti, Rea Tamminen ja Jari Latva-Koivisto.

Kuvat: Tiina Forsvik, Hämeen ammatti-instituutti

Leave A Reply