Kuin yhtä suurta perhettä

0
MPT 1 opiskelijat Sara Toivettula, Joonas Peuhkuri ja Jenni Kurhila

Mustialan maatalousalan perustutkinnon aloittaneet nuoret ovat olleet kuukauden opiskelemassa ja ovat kuin yhtä suurta perhettä, joka näkyy sekä käytännön töissä, että vapaa-ajalla. Opiskelu alkoi traktorin ajolla ja erilaisilla rakennustöillä kuten kuivurin kaatosuppilon pölyseinien teko, kaivokatoksen ehostaminen, vasikkakatoksen teko ja tarvikehyllyn teko. Aikaansaannokset olivat kaikkien silmiin hyvin tehtyjä ja omien käsien teko oli nähtävissä, josta osattiin myöskin olla ylpeitä. Oppilaat saivat tehdä paljon itsenäistä työtä, joka toi vastuuta ja luottamusta oppilaitten ja opettajien välillä.

Kaivokatoksen laittoa uuteen uskoon.
”Harjoitus tekee mestarin”, tällä menetelmällä Mustialassa mennään.

Mustiala on käytännönläheinen koulu, missä opiskellaan käytännönläheisiä taitoja. Useimmiten teoriatunnit ovat harvemassa, joka tekee opiskelusta mielekkäämpää. Aiempi kokemus ei ole välttämätöntä, mutta monelta löytyy oma kotitila, ja erilaiset näkemykset tuovat monipuolisuutta ja vaihtelua. Valinnan mahdollisuuksia on opintojen aikana useita omasta kiinnostuksesta riippuen mitkä tukevat työelämän maailmaa.

Mustialassa on navettaviikkoja, johon kukin opiskelijaryhmä osallistuu vuorollaan.

Meidän omat kokemukset ovat positiivisia ja opitut asiat ovat hyödyllisiä, vaikka ei välillä tunnu siltä.

Myös metsätalous kuuluu tutkintoon. Elokuussa harjoiteltiin pakurikäävän ymppäystä.

Eläinten kanssa toimiminen on lähes joka päiväistä ja yleensä mukavaakin

Asuntolassa meininki on vaihtelevaa, mutta tunnelma vimosen päälle hyvä! Ryhmähenki on tiivis. Asuntolavalvoja pitää mukavia iltatoimintoja, jotka oppilaat ovat itse ehdottaneet. Kerran kuukaudessa tehdään yleensä pitempi reissu esim. käydään Ideaparkissa, nyt on suunnitteilla, että mentäisiin värikuulasotaa ja kiipeilemään. Oppilaat ovat tykänneet aktiiviteeteistä, eikä ole koko ajan asuntolassa homehtumista.

Vapaa-ajan puuhastuksia löytyy moneen lähtöön.

Meidän omat kokemukset ovat positiivisia ja opitut asiat ovat hyödyllisiä, vaikka ei välillä tunnu siltä.

Useat päivät täyttyvät naurulla ja vitsailulla. Taidot kehittyvät päivä päivältä ja uutta tietoa asioista tulee, vaikka olisi entuudestaan tuttu.

Ei olla kaduttu päätöstä tulla Mustialaan, paikka on kehujen arvoinen!

 

Kuvat: MPT 1 opiskelijat Sara Toivettula, Joonas Peuhkuri ja Jenni Kurhila sekä Satu Suoranta, projektiassistentti HAMI/HAMK

Leave A Reply